Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα του εξαμήνου

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα του εξαμήνου

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4.991 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 12.477 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 7.194 εκατ. ευρώ. 

Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 1.511 εκατ. ευρώ και είναι σημαντικά μειωμένο έναντι του πρωτογενούς ελλείμματος 3.316 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 3.877 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 22.572 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 851 εκατ. ευρώ ή 3,6% έναντι του στόχου του α’ εξαμήνου 2013 (23.423 εκατ. ευρώ).

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 20.842 εκατ. ευρώ, 901 εκατ. ευρώ ή 4,1%, χαμηλότερα έναντι του στόχου (21.743 εκατ. ευρώ).

Το μεγαλύτερο μέρος της ως άνω αρνητικής απόκλισης έναντι των στόχων, καταγράφηκε τον Ιούνιο στις ακόλουθες κατηγορίες:

α) στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 204 εκατ. ευρώ ή 39,1%, λόγω της παράτασης της προθεσμίας υποβολής φορολογικών  δηλώσεων,

β) στους άμεσους φόρους ΠΟΕ κατά 82 εκατ. ευρώ ή 39,2%, λόγω της καθυστέρησης αποστολής των ειδοποιητηρίων για τους φόρους περιουσίας (ΦΑΠ 2011),

γ) στους φόρους κατανάλωσης κατά 145 εκατ. ευρώ ή 18,9%.

Αντίθετα, συνεχίστηκε και τον Ιούνιο η καλύτερη από τους στόχους πορεία είσπραξης των εσόδων από τους φόρους περιουσίας κατά 38 εκατ. ευρώ ή 17,5%,

Το υπουργείο επισημαίνει ότι η συνολική απόκλιση εσόδων του εξαμήνου,  που οφείλεται κυρίως σε συγκυριακούς παράγοντες (π.χ. παρατάσεις, απεργία), θα καλυφθεί τους επόμενους μήνες.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 27.564 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3.053 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (30.617 εκατ. ευρώ).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.