ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Στο ΣτΕ προσέφυγαν τρία πρώην στελέχη της Proton Βank

Στο ΣτΕ προσέφυγαν τρία πρώην στελέχη της Proton Βank

Την ακύρωση των προστίμων συνολικού ύψους 395.000 ευρώ που τους επιβλήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ειδικά για παράβαση του νομοθετικού πλαισίου για την πρόσληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τρία πρώην διευθυντικά στελέχη της τράπεζας Proton. 

Πρόκειται για τους Α. Τσοτσορό, Δημ. Σαραμαντή και Νικ. Κουντουράκη, οι οποίοι διετέλεσαν διευθυντικά στελέχη στην τράπεζα, όταν επικεφαλής της ήταν ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Συγκεκριμένα, το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Τράπεζας Proton, Α. Τσοτσορός, ζητά να ακυρωθεί η από 5.2.2013 απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) με την οποία του επιβλήθηκε πρόστιμο 115.000 ευρώ για 11 παραβάσεις που προέκυψαν κατόπιν ειδικού ελέγχου της ΤτΕ. 

Ο τέως διευθυντής κανονιστικής συμμόρφωσης Ν. Κουντουράκης ζητά να ακυρωθεί το πρόστιμο των 125.000 ευρώ που του επιβλήθηκε (5.2.2013) από τη ΤτΕ για 13 παραβάσεις, ενώ ο προφυλακισμένος τέως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Δ. Σαραμαντής ζητά να ακυρωθεί το πρόστιμο των 155.000 ευρώ που του επιβλήθηκε για ανεπαρκή εποπτεία επί των υπηρεσιών, υπαλλήλων και δραστηριοτήτων της τράπεζας.

Τα τρία πρώην στελέχη της Proton υποστηρίζουν ότι η επιβολή των προστίμων, λόγω του μεγάλου ύψους τους, παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ενώ οι σχετικές αποφάσεις της ΤτΕ στερούνται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και παράλληλα έχουν εσφαλμένη και ελλιπή αιτιολογία. 

Ακόμη, αναφέρεται ότι δεν προκύπτει το νόμιμο της συγκρότησης της αρμόδιας επιτροπής που επέβαλε τα πρόστιμα. 

Επιπλέον, ο Α. Τσοτσορός υποστηρίζει ότι σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα της ΤτΕ, ουδέποτε διετέλεσε αρμόδιο διευθυντικό στέλεχος (ΑΔΣ) της Proton, καθώς ΑΔΣ είχε οριστεί ο κ. Κουντουράκης. 

Από την πλευρά του, ο κ. Κουντουράκης επισημαίνει ότι η απόφαση με την οποία του επιβλήθηκε το πρόστιμο δεν αναφέρει πουθενά την υπαιτιότητά του, ενώ αυτά που του καταλογίζονται δεν ενέπιπταν στις αρμοδιότητες που είχε ως διευθυντικό στέλεχος της τράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση της Proton και ειδικά το θέμα των δανειοδοτήσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ ερευνάται από την δικαιοσύνη σε επίπεδο ανάκρισης. 

Στην υπόθεση εμπλέκονται 32 πρόσωπα που αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης, απάτης, συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. 

Σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη το ποσό των 700 εκατ. ευρώ φέρεται να κατέληξε σε εταιρείες εμμέσου ή αμέσου ενδιαφέροντος του Λ. Λαυρεντιάδη. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.