«Προς τον Νοέμβριο η συζήτηση για κούρεμα του χρέους»

«Προς τον Νοέμβριο η συζήτηση για κούρεμα του χρέους»

«Η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους μπορεί να ξεκινήσει τον Νοέμβριο, εφόσον τα προσωρινά στοιχεία δείξουν ότι μπορούμε να φέρουμε πρωτογενές πλεόνασμα» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», λίγες ημέρες μετά τη δήλωση στο Bloomberg ότι η Ελλάδα δεν αναμένει αναδιάρθρωση.

Ως πρώτο μέτρο της ελάφρυνσης βλέπει τη μεταφορά μέρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στον μηχανισμό ESM.

«Νομίζω ότι προς τον Νοέμβριο θα φανεί αν μπορεί να αρχίσει η συζήτηση με τις ενδείξεις που θα έχουμε τον Οκτώβριο, αλλά επειδή μιλάμε για γενική κυβέρνηση, δεν αρκούν μόνο τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Πρέπει να έχουμε και τα στοιχεία των φορέων της γενικής κυβέρνησης, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα Ταμεία Υγείας. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι κάτι εύκολο να αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Για παράδειγμα φέτος είδατε ότι είχαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά εκτροχιασμό δαπανών του ΕΟΠΥΥ. Τώρα βέβαια έχουμε μάθει. Και τρέχουμε να προλάβουμε μην έχουμε νέο εκτροχιασμό. Αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να ζητήσει νέα μέτρα η τρόικα το φθινόπωρο, τονίζει τα ακόλουθα.

«Είμαι αισιόδοξος για την πορεία του προγράμματος, βέβαιος δεν μπορώ να είμαι για τίποτα. Νομίζω ότι η λιτότητα έχει φτάσει στα όριά της, με την έννοια των οριζόντιων περικοπών μισθών και συντάξεων. Αλλά, το Δημόσιο έχει περιθώρια μείωσης δαπανών σε ορισμένους τομείς».

Κληθείς να σχολιάσει την έλλειψη ρευστότητας ο κ. Στουρνάρας δηλώνει: «Για να επιστρέψει η ρευστότητα θα πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις. Είχαν αρχίσει να επιστρέφουν, με την κυπριακή κρίση σταμάτησαν, τώρα πάλι πηγαίνουμε καλά. Όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και ο κόσμος πάει τα λεφτά στις τράπεζες – σήμερα στα στρώματα υπολογίζουμε ότι είναι γύρω στα 20 δισ. ευρώ – η κατάσταση θα βελτιωθεί. Πρέπει να επιστρέψουν στις τράπεζες. Τα περί κουρέματος καταθέσεων είναι ανάξια οποιασδήποτε διαψεύσεως».

Στην ερώτηση πώς θα απορροφηθεί η ανεργία ο υπ. Οικονομικών απαντά: «Πιστεύω από δω και στο εξής θα βλέπουμε μια σταδιακή βελτίωση της κατάστασης. Για την ώρα βλέπουμε μια ύφεση της ύφεσης. Εάν τα επόμενα δύο τρίμηνα δούμε να μετριάζεται η ύφεση, που είναι μεγάλη, γύρω στο -4,2%, με ένα θετικό στοιχείο από τον τουρισμό, θα έχουμε έκπληξη στη συνέχεια».

Ο κ. Στουρνάρας δηλώνει τέλος ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει ώσπου να βγούμε στις αγορές, γιατί τα δυσκολότερα είναι πίσω μας ενώ δεν βλέπει το λόγο για τη διεξαγωγή εκλογών.

«Οι εκλογές θα δυσχέραιναν την κατάσταση, γιατί σημαίνουν καθυστέρηση και δεν βλέπω τον λόγο γιατί να γίνουν».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.