Προτάσεις σωτηρίας της Eλληνικής οικονομίας απο το LSE

Προτάσεις σωτηρίας της Eλληνικής οικονομίας απο το LSE

Κούρεμα και δέσμη μέτρων τόνωσης της οικονομίας  περιγράφονται σαν απαραίτητα συστατικά του σχεδίου σωτηρίας  της  χώρας. Το σχέδιο “σωτηρίας” της Ελλάδας, αμέσως μετά τις κρίσιμες γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, περιγράφει ο Iain Begg, διάσημος οικονομολόγος του London School of Economics. Παρά τις επίσημες διαψεύσεις από την πλευρά του Βερολίνου – και όχι μόνο – ο Begg προβλέπει πως θα υπάρξει νέο haircut στο ελληνικό χρέος στη μετά τη γερμανική κάλπη εποχή. Όπως υποστηρίζει, η νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απλά θέμα χρόνου. 

Κατά τον Begg όμως το νέο σχέδιο της τρόικας για τη στήριξη της Ελλάδας δεν περιλαμβάνει μόνο το haircut. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο του London School of Economics, οι πιστωτές σχεδιάζουν ταυτόχρονα και ένα είδος ενός νέου Σχεδίου Marshall, με στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας.

Ποια είναι όμως η γνώμη του οικονομολόγου για τις κρίσιμες γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου; Κατά τον Begg, η εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία είναι πολύ κρίσιμη για την επόμενη μέρα της Ευρώπης, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα λύσει τον Γόρδιο Δεσμό της Ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. 

“Είναι οι γερμανικές εκλογές, δεν είναι το τέλος του κόσμου!”, σχολιάζει χαρακτηριστικά 7 μόλις εβδομάδες πριν το στήσιμο της κάλπης στη Γερμανία.

Όπως διαμηνύηει ο Begg, η παραδοχή πως μετά τις γερμανικές εκλογές θα υπάρξει κάποια ριζική αλλαγή κατά την άσκηση της γερμανικής – και δη ευρωπαϊκής – πολιτικής, είναι λάθος. “Όσοι αναμένουν κάποια μεγάλη αλλαγή, σίγουρα θα απογοητευθούν”, προειδοποιεί ο οικονομολόγος. 

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση της Ευρωζώνης και την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, στην τρέχουσα συγκυρία, ο Begg παραδέχεται πως υπάρχει μια σχετική ηρεμία. Δεν θεωρεί όμως πως πρόκειται για τη… νηνεμία πριν τη μεγάλη καταιγίδα. 

Ωστόσο αναγνωρίζει πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πολλά καίριας σημασίας ζητήματα έχουν “μπει στον πάγο”, λόγω των επικείμενων γερμανικών εκλογών. Ποια είναι αυτά; Πρώτο και κύριο, τα σχέδια των Ευρωπαίων για τη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωση στην Ευρωζώνη.

Ποια είναι η απόψη του Begg για τα ευρωομόλογα; Ο οικονομολόγος εξηγεί: “Δεν συμμερίζομαι τη θέση εκείνων που προβλέπουν πως αργά και διστακτικά η Ευρώπη κινείται στην κατεύθυνση αμοιβαιοποίησης του χρέους”.

Και προσθέτει: Ο δρόμος για την έκδοση ευρωομολόγου είναι ακόμη μακρύς. Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα, το οποίο για να πραγματοποιηθεί, απαιτείται η υπαναχώρηση των Γερμανών, μέσω της μείωσης του ανησυχιών τους για τον ηθικό κίνδυνο (moral hazard).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.