ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

ΥΠΕΚΑ: “Πώς θα πληρώσετε για το αυθαίρετό σας”

ΥΠΕΚΑ: “Πώς θα πληρώσετε για το αυθαίρετό σας”

Με την παροχή διευκολύνσεων, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να δώσει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να προχωρήσουν σε τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η τακτοποίηση μπορεί να γίνει ακόμη και με την καταβολή 50 ευρώ ανά μήνα και σε 102 συνολικά δόσεις, εφόσον πληρούνται ορισμένα κριτήρια.

Στον αντίποδα, για κτίσματα που έχει εντοπιστεί σωρεία παραβάσεων, η κατεδάφιση είναι αναπόφευκτη, μπορεί ωστόσο να ανασταλεί έως και 30 έτη.

Το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή, παρέχει σειρά διευκολύνσεων στους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων προκειμένου να τα «νομιμοποιήσουν».

Για παράδειγμα, προβλέπεται έκπτωση στα πρόστιμα με κοινωνικά και οικονομικά κυρίως κριτήρια. Έτσι η έκπτωση μπορεί να ανέλθει στο 85% για άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80%, 80% για παλιννοστούντες Έλληνες και Έλληνες πολίτες μουσουλμάνους μονίμους κατοίκους Θράκης, 70% σε τριτέκνους ή μονογονεϊκές οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ(ή ατομικό έως 12.000 ευρώ). Επιπλέον έκπτωση 30% προβλέπεται για τους μακροχρόνια άνεργους.

Με το νέο νόμο, θα μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις μεταξύ άλλων οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων:

-Σε κοινόχρηστους χώρος

-Σε αιγιαλό εφόσον προϋπήρχαν της οριοθέτησης του παλιού αιγιαλού και εκκρεμεί εξαίρεση από το δικαστήριο μέσω σχετικής απόφασης

-Σε αρχαιολογικό χώρο εάν δημιουργήθηκαν πριν την ανακήρυξη της περιοχής σε αρχαιολογική ζώνη

-Σε χώρους που δραστηριοποιείται η Κτηματική μετά από έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών.

Για τις εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες, σύμφωνα με το Έθνος, προβλέπεται στο εξής πως εφόσον αποδεικνύεται με ντοκουμέντα (φωτογραφίες) ότι ανεγέρθησαν πριν τις 28 Ιουλίου του 2011 οι συνιδιοκτήτες μπορούν να κάνουν αίτηση υπαγωγής στις ρυθμίσεις, με την προϋπόθεση ότι μαζί με τα δικαιολογητικά θα υποβάλλουν και συμβολαιογραφικό προσύμφωνο συστάσεως διηρημένων ιδιοκτησιών και διανομής. Στο προσύμφωνο θα περιγράφεται ότι θα περιέλθει στην κυριότητά του το αυθαίρετο που έχει αναγείρει.

Όσον αφορά τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί οικισμοί, οι ιδιοκτήτες κτισμάτων μπορούν να κάνουν αίτηση τακτοποίησης εφόσον οι εργασίες κατασκευής είχαν ολοκληρωθεί πριν τη δημοσίευση της σχετικής διοικητικής πράξης χαρακτηρισμού. Επιπλέον η αίτηση μπορεί να γίνει αποδεκτή μεταγενέστερα (για παραδοσιακούς οικισμούς άνω των 5.000 κατοίκων) με την προσκόμιση τεχνικής έκθεσης μηχανικού.

Για τα διατηρητέα μπορεί επίσης να γίνει τακτοποίηση εάν οι αυθαιρεσίες δεν υπερβαίνουν το 10% της συνολικής δόμησης.

Ελεγκτής για την κατεδάφιση

Σε περιπτώσεις μεγάλων αυθαιρεσιών (παραβάσεις πάνω από 40% της συνολικής δόμησης) προβλέπεται ότι οριστική τακτοποίηση γίνεται εφόσον η συγκριμένη περιοχή πολεοδομηθεί, περάσει από έλεγχο εμπειρογνωμόνων και εξαγοραστεί ο συντελεστής δόμησης μέσω της Τράπεζας Γης.

Για τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν έως το 1983 και για τα οποία βάσει νόμου προβλέπεται η οριστική εξαίρεσή τους από την κατεδάφιση, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο κατεδάφισής τους, εάν διαπιστωθούν αυθαιρεσίες που έγιναν μετά το 1983.

Προθεσμίες και εκπτώσεις

Ο νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή θα ισχύσει για 8,5 χρόνια. Για την υποβολή αιτήσεων έχει ορισθεί προθεσμία 18μήνου. Για το α΄ εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου, δίδεται προθεσμία 102 μηνών όσον αφορά στην εξόφληση του προστίμου και στην οριστική τακτοποίηση του αυθαιρέτου.

Το β’ εξάμηνο το πρόστιμο θα πρέπει να έχει καταβληθεί εντός 84 μηνών και το τρίτο εξάμηνο από τη δημοσίευση θα πρέπει να καταβληθεί εντός 60 μηνών. Αναφορικά με τις δόσεις, θα είναι μηνιαίες ή εξαμηνιαίες, με την ελάχιστη να ανέρχεται στα 50 ευρώ.

Εάν ο ιδιοκτήτης προτίθεται να πληρώσει εφάπαξ εντός του πρώτου εξαμήνου, τότε παρέχεται έκπτωση 20% ενώ για την αποπληρωμή μέρους το προστίμου (30%) τότε η έκπτωση αγγίζει το 10%.

Για την α΄ κατοικία μέχρι 70 τ.μ. και επιπλέον 15 τ.μ. για κάθε τέκνο προβλέπεται έκπτωση 60% (εφόσον ο οικισμός έχει πάνω από 3.000 κατοίκους).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.