Μετά από 4 χρόνια οι τράπεζες εισέρχονται σε περιβάλλον συστημικής ευστάθειας

Μετά από 4 χρόνια οι τράπεζες εισέρχονται σε περιβάλλον συστημικής ευστάθειας

Το ελληνικό banking, μετά τις ορθές πρωτοβουλίες της Τράπεζας της Ελλάδος, την ενεργή συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της αποδοχής που έτυχαν όλες αυτές οι αλλαγές από την Τρόικα, εισέρχεται σε περιβάλλον συστημικής ευστάθειας, η πόρτα έχει ανοίξει και οι τράπεζες πλησιάζουν…. Μετά από 4 χρόνια το ελληνικό banking εισέρχεται σε περιβάλλον συστημικής ευστάθειας. Στο παρελθόν οι διάχυτες ανησυχίες για την Ελλάδα και βεβαίως το PSI+ ήταν καταστροφικές εξελίξεις για τις τράπεζες. Όλοι γνώριζαν ότι με την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους οι ελληνικές τράπεζες θα ήταν κατεστραμμένες κεφαλαιακά άρα θα είχαν αξία μηδέν. 

Η προεξόφληση αυτής της δυσμενούς κατάστασης είχε ως αποτέλεσμα οι καταθέσεις να μειωθούν σωρευτικά 87 δισεκ. ευρώ από τα 237,5 δισεκ. του Ιανουαρίου του 2010 στα 150 δισεκ. του Ιουνίου του 2012 και 162 δισεκ. του Ιουλίου του 2013. 

Επίσης είχε ως αποτέλεσμα της κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου, οδηγώντας τις αποτιμήσεις των τραπεζών σε εξευτελιστικές τιμές και το ΧΑ στις 471 μονάδες. 

Με όρους χρηματιστηριακούς οι τράπεζες χωρίς το reverse split  είδαν τα 0,19 ευρώ η Εθνική, τα 0,10 ευρώ η Πειραιώς και τα 0,38 ευρώ η Alpha bank.

Όλα αυτά συνέβησαν όχι μόνο γιατί ήταν επακόλουθο να συμβούν αλλά κυρίως γιατί έπρεπε να συμβούν. 

Η αξία της περιουσία μιας χρεοκοπημένης χώρας που περιλαμβάνει όλων των ειδών τις αξίες που μπορεί να καταμετρηθούν σε οργανωμένες αγορές είχε αποδεκατιστεί. 

Ήταν δικαιολογημένο ότι συνέβη στα ομόλογα και στο χρηματιστήριο. 

Αυτά συνέβησαν στο παρελθόν. 

Είναι ξεκάθαρο ότι αν αποτιμηθούν ψύχραιμα ποια γεγονότα θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ελληνικό banking το επόμενο διάστημα θα διαπιστωθεί ότι οι ακραίοι αρνητικά λόγοι του παρελθόντος δεν υφίστανται. 

Τα stress tests και η έκθεση της Blackrock θα καταλήξουν στο δυσμενέστερο σενάριο ότι η επιβάρυνση θα είναι έως 5 δισεκ. ευρώ εξέλιξη που θεωρείται αφομοιώσιμη από το τραπεζικό σύστημα. 

Ο τραπεζικός κλάδος μέσω των εσόδων σε βάθος 3ετίας έως το 2016, από τις συνέργειες περίπου 2 δισεκ. ευρώ ετησίως από το 2015 και από την πώληση περιουσιακών στοιχείων θα καλύψει αυτή την νέα ζημία των έως 5 δισεκ. ευρώ. 

Η εξάσκηση των warrants είναι πηγή χρηματιστηριακής ανησυχίας, δεν μεταβάλλει την δομή των βασικών εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών. Τα κεφάλαια υπάρχουν. 

Στο θέμα των warrants πρέπει να αναφερθεί ότι εσχάτως έχει παρατηρηθεί σημαντική άνοδος καθώς προσελκύουν επενδυτές. 

Αυτό συμβαίνει γιατί τα hedge funds που συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και απέκτησαν warrants νομοτελειακά θα πωλήσουν τα warrants γιατί δεν τους ενδιαφέρει η εξάσκηση, είναι βραχυχρόνιοι επενδυτές. 

Για να πωλήσουν τα warrants θα πρέπει οι τιμές να ανέβουν σημαντικά και αυτό είναι το σχέδιο. 

Σπεύδουμε να αναφέρουμε ότι ίσως μέσα στον Αύγουστο και αναφερόμαστε στο αμέσως προσεχές διάστημα τα warrants να κάνουν μια επενδυτική στάση δηλαδή να ανακοπεί το ράλι για να συνεχιστεί αργότερα. 

Ούτως η άλλως η πρώτη περίοδος εξάσκησης των warrants είναι τέλη του 2013 με αρχές Ιανουαρίου του 2014. 

Υπάρχουν πηγές ανησυχίας; Ναι υπάρχουν 

Ποιες είναι αυτές οι πηγές ανησυχίας; 

1)Το haircut θα υπάρξει νέο haircut στην Ελλάδα; Πότε θα υλοποιηθεί και με τι ανταλλάγματα; 

Το νέο haircut στο ελληνικό χρέος θα σημειωθεί μετά μεγάλης βεβαιότητας. 

Αν δεν υπάρξει haircut η χώρα θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, η κυβέρνηση θα καταρρεύσει και οι τράπεζες από το περιβάλλον της συστημικής ευστάθειας που προσεγγίζουν θα επανέλθουν στην πρωθύστερη τους κατάσταση δηλαδή της συστημικής αστάθειας. 

Haircut πρέπει να υπάρξει στο νέο ελληνικό χρέος. 

Το θέμα είναι με τι ανταλλάγματα; 

Θα ζητήσει η ΕΕ να έχει μερίδιο στα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδος; Αυτό θα είναι το καλό σενάριο. 

Θα ζητήσει η ΕΕ να συμμετάσχουν και οι έλληνες καταθέτες των 162 δισεκ. ευρώ στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;

Η ΤτΕ δίνει ένα τεράστιο αγώνα, παρασκηνιακό και κρυφό ώστε οι καταθέσεις στην Ελλάδα να μην βρεθούν ποτέ σε κίνδυνο. 

Το ζήτημα του haircut στο χρέος, δεν είναι κεφαλαιώδες μόνο για το banking είναι καθοριστικός παράγοντας για την τύχη της Ελλάδος. 

Η Ελλάδα χωρίς haircut με μαθηματική ακρίβεια έχει καταρρεύσει. 

2)Η δεύτερη πηγή ανησυχίας που μπορεί να διαταράξει την συστημική ευστάθεια προς την οποία κινείται το ελληνικό banking είναι να δημιουργηθεί μια κακή εικόνα στις τράπεζες που δεν καταφέρουν να εξασκήσουν τα warrants. 

Ωστόσο ο κίνδυνος αυτός δεν είναι τόσο απειλητικός καθώς υπάρχει η δυνατότητα των επόμενων εξαμηνιών. 

3)Η τρίτη πηγή ανησυχίας είναι η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank που θα υλοποιηθεί προς το τέλος του α΄ τριμήνου του 2014. 

Η αύξηση κεφαλαίου πρέπει πάσει θυσία να πετύχει. 

Η τράπεζα αξίζει να παραμείνει ιδιωτική. 

Η διοίκηση Μεγάλου με την στήριξη του Αράπογλου και του ΤΧΣ αλλά και της ΤτΕ πρέπει να επιτύχει. 

4)Η τέταρτη πηγή ανησυχίας είναι το σχέδιο για την επόμενη μέρα της Εθνικής. 

(Πολλοί θα διερωτάστε γιατί επιμένουμε για την Εθνική. Κρατήστε αυτό μόνο το ζήτημα της Εθνικής για το μέλλον της παραμένει ορθάνοικτο)

Εδώ και πολύ καιρό διαρρέεται ότι η Εθνική θα συγχωνευθεί έως το τέλος του 2014 ή με την Πειραιώς ή την Alpha bank ή ακόμη και με την Eurobank αν δεν μπορέσει να ιδιωτικοποιηθεί.  Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Εθνική να μικρύνει να πουλήσει την Finansbank και έχοντας μικρύνει να μπορέσει να πωληθεί σε άλλη τράπεζα λαμβάνοντας τις εγκρίσεις της Τρόικα και της DGCom. 

Στόχος είναι η Εθνική πουλώντας ασφαλιστική, ξενοδοχεία, ακίνητα και μέρος της Finansbank να εμφανίζει ενεργητικό περί τα 80 δισεκ. ευρώ. 

Προφανώς και θα παρουσιαστεί ως deal ισότιμων μερών αλλά δεν θα είναι έτσι. 

To σχέδιο αυτό φαντάζει εξωπραγματικό. 

Το σχέδιο αυτό είναι υπαρκτό γιατί ΤΧΣ και κράτος έχουν επενδύσει 11 δισεκ. ευρώ στην Εθνική και μόνο μέσω της πώλησης της Finansbank θα μπορέσει να ανακτήσει 4-5 δισεκ. ευρώ καλύπτοντας πλήρως την μαύρη τρύπα που κάλυψε το ΤΧΣ.

Όλα αυτά θα συμβούν μετά το νέο haircut. 

Αυτά θα συμβούν, όπως θα συμβεί και κάτι άλλο δυο μεγάλες πολύ μεγάλες τράπεζες θα αλλάξουν διοικήσεις.

Πέτρος Λεωτσάκος 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.