“Μαύρος” τζίρος δισεκατομμυρίων

“Μαύρος” τζίρος δισεκατομμυρίων

Σαφάρι» κατά της φοροδιαφυγής έχουν ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής σε νυχτερινά κέντρα κυρίως στις τουριστικές περιοχές.

Τα ποσά που συγκεντρώνονται κάθε βράδυ είναι ιλιγγιώδη, όπως άλλωστε είναι και το ποσοστό της φοροδιαφυγής.

Υπολογίζεται ότι ο τζίρος των κέντρων ψυχαγωγίας και διασκέδασης που δεν «περνά» από την εφορία ξεπερνά ετησίως τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ! Το ύψος του ποσού φοροδιαφυγής μεταφράζεται ως απώλειες εσόδων από τα κρατικά ταμεία που αγγίζουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος.

Στο «στόχαστρο» μπαίνουν ως επί το πλείστον γνωστά κέντρα διασκέδασης, στις πίστες των οποίων εμφανίζονται τα πιο γνωστά ονόματα της εγχώριας showbiz.

«Ακτινογραφία» στους καταστηματάρχες

Με διαταγή του υπουργείου Οικονομικών, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ προχωρούν σε «απανωτά» λουκέτα και κατασχέσεις. Ωστόσο η δράση τους δεν σταματά εδώ. Η εντολή είναι ρητή: «Περάστε τους επιχειρηματίες από ‘ακτινογραφία’».

Μεταξύ άλλων ζητείται εκτενής έρευνα στα «πόθεν έσχες» και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Η έρευνα επεκτείνεται και στα πρωτοκλασάτα ονόματα που εμφανίζονται στις πίστες των κέντρων.

«Τα αδήλωτα κέρδη από λουλούδια, γκαρνταρόμπες και παρκινγκ, το διάτρητο σύστημα ιδιωτικών συμφωνητικών των τραγουδιστών, η μη έκδοση αποδείξεων κ.α. είναι γνωστές μέθοδοι φοροδιαφυγής», τονίζουν ανώτατα στελέχη του αρμόδιου υπουργείου.

«Θησαυρίζουν» από τον λουλουδοπόλεμο!

Η πιο χαρακτηριστική μέθοδος που χρησιμοποιούν οι επιχειρηματίες για να φοροδιαφύγουν είναι τα καλαθάκια με τα λουλούδια. Εμφανίσιμες συνήθως κοπέλες περιφέρονται κατά τη διάρκεια της νύχτας από τραπέζι σε τραπέζι, προτρέποντας τους θαμώνες να αγοράσουν τα άνθη, προκειμένου να «επιβραβεύσουν» τον αγαπημένο τους καλλιτέχνη για τη διασκέδαση που τους προσφέρει. Τα χρήματα που ξοδεύουν δεν εμφανίζονται πουθενά, καθώς δεν κόβονται αποδείξεις.

Εκτενής είναι η έρευνα και για την κατανάλωση ποτών, με τους ελεγκτές να διασταυρώνουν τις παραγγελίες που έχει κάνει το κατάστημα (κάβα) με τις αποδείξεις που έχουν κοπεί.

Στον «πόλεμο» κατά της φοροδιαφυγής

Οι ελεγκτές προτείνουν ως «δικλείδα ασφαλείας» για την αποτροπή κρουσμάτων φοροδιαφυγής-μαμούθ, την παροχή εγγυητικής επιστολής από τραπεζικό όμιλο για την έκδοση αδείας λειτουργίας νυκτερινών κέντρων, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. «Το ποσό των εγγυητικών επιστολών θα πρέπει να είναι υψηλό, ακόμη και 1 δις ευρώ και να κατάσχεται σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής», εξηγούν.

«Πάρτι… τέλος!»

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής» διαπιστώνει ότι το κράτος επιδεικνύει τεράστια ανοχή όσον αφορά στο ζήτημα της φοροδιαφυγής, ενώ ξεκαθαρίζει ότι πλέον «τελειώνει το πάρτι της φοροδιαφυγής στις τουριστικές περιοχές».

«Αυτό αλλάζουμε πλέον. Σκοπεύουμε να κλείσουμε όλα τα παράθυρα του νόμου. Γιατί μέχρι τώρα οι καταστηματάρχες προτιμούν το πρόστιμο παρά το κλείσιμο του καταστήματος».

Αποκάλυψε δε ότι «στρατολογούνται» 4.000 ελεγκτές στις εφορίες έτσι ώστε να ελέγχουν τους πάντες και τα πάντα.

Το «μεγάλο κόλπο» με τους αθλητικούς συλλόγους

Ένα άλλο ενδεικτικό παράδειγμα φοροδιαφυγής είναι η διοργάνωση συναυλιών από αθλητικούς συλλόγους. Βάσει του νόμου, παρέχεται η δυνατότητα στους συλλόγους να διοργανώνουν συναυλίες ή άλλες εκδηλώσεις δύο φορές το χρόνο, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να θεωρούν τα εισιτήρια.

Μπορούν επί της ουσίας να διοργανώσουν τέτοιες εκδηλώσεις με αθεώρητα παραστατικά, αρκεί να λάβουν σχετική άδεια από τις τοπικές Δ.Ο.Υ.

Το τελευταίο κρούσμα εντοπίστηκε στην Αλεξανδρούπολη σε συναυλία γνωστού τραγουδιστή που διεξήχθη σε γήπεδο. Κατά τον έλεγχο του ΣΔΟΕ βρέθηκαν 1.000 αθεώρητα εισιτήρια. Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος ανέφερε πως εντοπίστηκαν 1.000 «μαϊμού» – αθεώρητα εισιτήρια και 1.500 σφραγισμένα από την εφορία. Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί ο πρόεδρος της ομάδας που διοργάνωσε την συναυλία.

Μετά και το τελευταίο αυτό περιστατικό, η διοίκηση του ελεγκτικού μηχανισμού απέστειλε σήμα για εφόδους σε κάθε συναυλία που διεξάγεται κατά τη θερινή περίοδο στην επαρχία, ειδικά όταν διοργανώνεται από κάποιον σύλλογο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το επόμενο βήμα είναι να υλοποιηθεί η πρότασή τους περί μη διεξαγωγής συναυλιών με αθεώρητα παραστατικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.