Η νέα ελληνική χρεοκοπία πλησιάζει

Η νέα ελληνική χρεοκοπία πλησιάζει

H νέα ελληνική χρεοκοπία, η ένδειξη αποτυχίας της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής πλησιάζει με ορόσημο τις Γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου. Στις 17 με 21 Σεπτεμβρίου έρχεται στην Αθήνα η Τρόικα τα ανώτερα κλιμάκια και θα επιβεβαιωθεί ότι πρόοδος υπήρξε αλλά δεν είναι αρκετή για να διασωθεί η Ελλάδα.  Η νέα χρεοκοπία που εκλεπτυσμένα ονομάζεται haircut, αναδιάρθρωση είναι απόδειξη αποτυχίας και όχι επιτυχίας. Όταν μια χώρα δεν μπορεί να πληρώσει δηλαδή δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος που φθάνει στην Ελλάδα στα 317 δισεκ. ευρώ το haircut δεν είναι επιβράβευση. 

Το haircut είναι απόλυτη ένδειξη αποτυχίας της πολιτικής λιτότητας που υλοποιείται στην Ελλάδα. Είναι απόδειξη αποτυχίας του γερμανικού μοντέλου που στηρίζεται σε μια φοροεισπρακτική λογική μιας ανήμπορης φοροδοτικά ελληνικής κοινωνίας και είναι επίσης αποτυχία της Ελλάδος που εμφανίζεται για μια ακόμη φορά ασυνεπής να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Το haircut θα υλοποιηθεί γιατί η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει βίαια λόγω του ότι το χρέος έχει καταστεί μη εξυπηρετήσιμο.

Θα υπάρξει υποβάθμιση της Ελλάδος σε default από τους οίκους αξιολόγησης και εν συνεχεία αναβάθμιση έως 10 κλίμακες ως επακόλουθο της μεγάλης ελάφρυνσης του χρέους. Η Ελλάδα ωστόσο θα πρέπει να αποφύγει την Γερμανική παγίδα. Στην προσπάθεια η Γερμανία να αποφύγει το haircut στην Ελλάδα πλήττοντας τον Γερμανό φορολογούμενο με ζημία τουλάχιστον 30 με 35 δισεκ. ευρώ θα λανσάρει ως πρόταση το νέο δάνειο. Με το νέο δάνειο θα δοθεί πρόσθετη παράταση στην χρεοκοπημένη Ελλάδα και θα αποφευχθεί η χρεοκοπία. 

Ωστόσο ο βασικός στόχος της Ελλάδος πρέπει να είναι ένας. 

Η κυβέρνηση να ετοιμάσει πλάνο ανταλλαγμάτων που θα ήταν έτοιμη να θυσιάσει για το haircut  – Μάχη για να μείνουν εκτός οι καταθέσεις 

Με υπευθυνότητα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να μελετά σχέδιο με βάση το οποίο ζητώντας το haircut 40% ή 50% με όφελος 100-122 δισεκ. ευρώ να αντιπροτείνει τα ανταλλάγματα που θα μπορούσε να θυσιάσει ως εγγύηση στην μεγαλοδωρία της Τρόικα. 

Το πολιτικό σύστημα της χώρας αντί να μιλάει για ανάπτυξη και success story θα πρέπει να αρχίσει να καλλιεργεί στην ελληνική κοινή γνώμη την νέα πραγματικότητα. 

Ναι στο haircut αλλά με τι ανταλλάγματα; 

Αν η Τρόικα δεχθεί 100 δισεκ. να χαρίσει στην Ελλάδα με ένα haircut στο χρέος 40% τι θα δώσει η Ελλάδα ως αντάλλαγμα; 

Ο σχεδιασμός της Ελλάδος θα πρέπει να είναι η προετοιμασία γι΄αυτή την ημέρα. 

Τι θα θυσιάσει η Ελλάδα ώστε να δώσει στην Τρόικα η οποία θα αποδεχθεί το haircut; 

Το νέο haircut το 3ο κατά σειρά ή 4ο με βάση την διαδικασία επαναγοράς ομολόγων είναι μονόδρομος. 

Το πρώτο haircut ήταν 23%, απέτυχε και εν συνεχεία αναθεωρήθηκε στο 74% ως PSI+.

Εν συνεχεία ακολούθησε η διαδικασία επαναγοράς ομολόγων που ήταν η 3η παρέμβαση μείωσης – ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. 

Μετά από αυτές τις ιστορικές παρεμβάσεις το ελληνικό χρέος βρίσκεται στα 317 δισεκ. ευρώ όσο δηλαδή και προ του haircut, καθίσταται αντιληπτό ότι το αδιέξοδο. 

Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών έχουν προσπαθήσει τα μέγιστα αλλά η ουσία παραμένει το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας. 

Όσοι ελπίζουν απλά θα διαψευστούν.

Το haircut στο νέο χρέος δηλαδή τα 2 δάνεια της Τρόικα προς την Ελλάδα ύψους 245 δισεκ. ευρώ είναι μονόδρομος.

Αν δεν υπάρξει haircut η οικονομική, κοινωνική και πολιτική χρεοκοπία το 2014 θα είναι μονόδρομος. 

Όμως κατά ένα παράδοξο τρόπο η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο πλεονεκτική θέση σε σχέση με το παρελθόν. 

Στο παρελθόν ο φόβος του haircut συνοδευόταν με τον κίνδυνο κατάρρευσης της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς καθώς ήταν φορτωμένες οι τράπεζες με ελληνικά ομόλογα. 

Δόθηκε χρόνος στις ευρωπαϊκές τράπεζες να αποχωρήσουν από το ελληνικό χρέος πλην των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών που θυσιάστηκαν στην κυριολεξία. 

Όταν λοιπόν ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους και μετατοπίστηκε το βάρος του ελληνικού χρέους από τις τράπεζες στα κράτη ο κίνδυνος αγοράς έχει πλέον σχεδόν εκλείψει.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν κινδυνεύουν πλέον και ένα νέο haircut στο ελληνικό χρέος πέραν από μια βαθμολογικού τύπου χρεοκοπία δεν θα έχει επίδραση στις αγορές. 

Αρχικώς θα αποτιμηθεί η πραγματικότητα  ότι δηλαδή η Ελλάδα βρισκόταν σε αδιέξοδο αλλά εν συνεχεία θα αποτιμηθεί μια νέα πραγματικότητα ότι δηλαδή η Ελλάδα απαλλάσσεται από χρέος 40% ή 100 δισεκ. ευρώ εξέλιξη άκρως θετική, εξέλιξη που θα δώσει τεράστια δυναμική στην ελληνική οικονομία και θα συνοδευτεί με μεγάλη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει όμως ακόμη στα junk bonds. 

To μεγάλο δίλλημα 

Πιστεύει κανείς, ο οποιοσδήποτε ότι η Γερμανία η Τρόικα θα δεχθεί haircut στο χρέος 40% ή 100 δισεκ. αν αφορά το σύνολο των δανειακών συμβάσεων και δεν θα ζητήσει η Ευρώπη ανταλλάγματα; 

Σε καμία περίπτωση. 

Ορισμένοι θεωρούν ότι θα υποθηκευτούν  όλα τα ενεργειακά  κοιτάσματα της Ελλάδος φυσικό αέριο και πετρέλαιο. 

Αυτό θα είναι το έλασσον. 

Το μείζον θα είναι 

1) να μην εμπλέξουν τις καταθέσεις. 

Μέχρι τώρα η ΤτΕ έχει επιτελέσει άριστα το έργο της και έχει προστατεύσει πλήρως τις καταθέσεις. 

Ωστόσο ορισμένα ινστιτούτα σκέψης έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ως εγγύηση για το haircut και για την αποπληρωμή των υπολοίπων δανείων να ζητηθεί ως collateral το 25% των καταθέσεων όλων ανεξαρτήτως ποσού. 

Δεν θα πρόκειται για κούρεμα καταθέσεων αλλά δέσμευση καταθέσεων για ορισμένα χρόνια ώστε να λειτουργήσουν ως μηχανισμός εγγυήσεων.

2)Να μην απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις ώστε να μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί και συντάξεις εξέλιξη που θα προκαλούσε κοινωνική έκρηξη όπως βεβαίως και οι καταθέσεις. 

Το ζήτημα των ανταλλαγμάτων για το haircut είναι μείζον. 

Η Ελλάδα θα πρέπει να ετοιμάσει σχέδιο με plan A και plan B όσον αφορά τα ανταλλάγματα. 

Θα πρέπει να προτείνει στην Τρόικα ότι για τα 100 δισεκ. θα θυσιάσει συγκεκριμένα πράγματα του εθνικού πλούτου της χώρας. 

Το ερώτημα είναι τι είδους ανταλλάγματα θα μπορούσαν να ζητηθούν; 

Οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι 162 δισεκ. ευρώ. 

Αν π.χ. ζητήσουν haircut στις καταθέσεις της κοινωνίας τότε θα προκληθεί κοινωνική έκρηξη και βεβαίως αυτή η εξέλιξη θα αποσταθεροποιήσει όλη την Ευρώπη. 

Η βασική εκτίμηση είναι ότι δεν θα εμπλακούν οι καταθέσεις στο haircut του χρέους. 

Haircut στις καταθέσεις θα ήταν μια εξέλιξη δραματικά επικίνδυνη για την Ελλάδα. 

2)Εγγυήσεις ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. 

Είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο κάθε χώρα που θα κουρευτεί με βάση την συμμετοχή της στα 2 δάνεια προς την Ελλάδα θα λαμβάνουν εγγυήσεις που θα μπορούσαν να είναι τα πάντα ακόμη και νησιά ότι ανήκει δηλαδή στο κράτος. 

3)Άμεσος έλεγχος ισχυρών εταιριών ή τραπεζών στην ελληνική αγορά. 

Π.χ. το αναφέρουμε αποκλειστικά ως υποθετικό παράδειγμα η Γερμανία να ζητήσει να παραχωρηθεί η Εθνική τράπεζα. 

4)Επιβολή για τα επόμενα 10 χρόνια ενός μηχανισμού όπου θα δεσμεύει μέρος των εσόδων από την φορολογία των ελλήνων και θα την αποδίδει ως αποζημίωση στις ευρωπαϊκές χώρες. 

Το μέτρο αυτό να σημειωθεί είχε προταθεί και από ινστιτούτο σκέψης. 

5)Έλεγχος όλων των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ελλάδος από την ΕΕ.

Πηγή: banking news

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.