Το πρόστιμο περιμένει… στη γωνία 700.000 πολίτες

Το πρόστιμο περιμένει… στη γωνία 700.000 πολίτες

Στενεύουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για 700 χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Αν δεν το πράξουν μέχρι και την Παρασκευή 30 Αυγούστου, οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία, απειλούνται με πρόστιμα και έξτρα φόρους. Κι αυτός καθώς από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί πως από την μέχρι τώρα διαδικασία εκκαθάρισης προκύπτει ότι σχεδόν το ΄1 στα 2 εκκαθαριστικά (48%) είναι χρεωστικό με μέσο φόρο τα 1.214,5 ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου μέχρι και την Παρασκευή (23/08) δεν είχαν υποβάλει δήλωση σχεδόν 700 χιλιάδες φορολογούμενοι. Ωστόσο, εκτιμάται ότι αν διατηρηθεί η ροή υποβολής των τελευταίων ημερών δεν θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα. Μέχρι τώρα υποβάλλονται καθημερινά περί τις 150 με 200 χιλιάδες δηλώσεις. Οσοι όμως δεν είναι συνεπείς με την εφορία θα βρεθούν προ δυσάρεστης εκπλήξεως. Συγκεκριμένα η εκπρόθεσμη υποβολή συνεπάγεται:

Επιβολή πρόσθετου φόρου ίσου με το 2,5% του συνολικού δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος. Ο έξτρα φόρος προκύπτει καθώς στις εκπρόθεσμες δηλώσεις δεν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών

• Επιβολή προσαύξησης 1% επί του κύριου φόρου που προκύπτει από την εκκαθάριση.

• Επιβολή προστίμου 39 ευρώ εφόσον η δήλωση είναι μηδενική ή πιστωτική.

• Επιβάρυνση με επιπλέον ποσό φόρου εισοδήματος, λόγω απώλειας του δικαιώματος μείωσης του αναλογούντος φόρου κατά το 10% συγκεκριμένων δαπανών για ενοίκια κύριας κατοικίας, παιδιά που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και μαθημάτων, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικού πρώτης κατοικίας, έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και δωρεές.

Από τις ποινές απαλλάχθηκαν όσοι δεν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους, αν και οι προθεσμίες που είχαν καθοριστεί με βάση στοιχεία του ΑΦΜ εξέπνευσαν. Προϋπόθεση είναι να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέσω του ΤΑΧΙSΝΕΤ μέχρι τις 30/8.

Πηγή Εθνος της Κυριακής

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.