Το νέο πακέτο λύσης με τρίτο μνημόνιο δεν θα επιλύσει το πρόβλημα αλλά θα παρατείνει για δύο δεκαετίες την ομηρία χρέους – Μην χαθεί η μεγάλη ευκαιρία του σωτήριου haircut

Το νέο πακέτο λύσης με τρίτο μνημόνιο δεν θα επιλύσει το πρόβλημα αλλά θα παρατείνει για δύο δεκαετίες την ομηρία χρέους – Μην χαθεί η μεγάλη ευκαιρία του σωτήριου haircut

 Σε επικίνδυνο σταυροδρόμι πλησιάζει η Ελλάδα, από την μια πλευρά η  αναδιάρθρωση μέσω ενός haircut 40% με 50% θα άλλαζε το προφίλ ρίσκου της χώρας και θα διαμόρφωνε προοπτικές διάσωσης της οικονομίας που έχει βαλτώσει σε 6ετή ύφεση και σε ένα μη βιώσιμο χρέος που εκτοξεύθηκε στα 321,6 δισεκ. ευρώ.Από την άλλη είναι προφανές ότι η Γερμανία που εκφράζει την επίσημη θέση της Ευρώπης τάσσεται υπέρ ενός νέου δανείου 17-18 δισεκ. ευρώ και μιας αναδιάρθρωσης όχι όμως μέσω haircut αλλά ενός συνδυασμού λύσεων με στόχο να μην επωμιστούν πρόσθετο βάρος οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι δεν βλέπει δάνειο πάνω από 10 δισεκ. ευρώ αλλά με βάση τις εκτιμήσεις ξένων θα προσδιοριστεί στα 17-18 δισεκ. ευρώ.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο, ιστορικών διαστάσεων σταυροδρόμι.

Ή θα πιέσει προς μια λύση που θα έχει άμεσο όφελος στην ελληνική κοινωνία αλλά θα ζημιώσει με τουλάχιστον 100 δισεκ. ευρώ την Ευρώπη και τους φορολογούμενους πολίτες ή θα δεχθεί ημίμετρα ή ακόμη και μέτρα που δεν θα λύσουν την βιωσιμότητα του χρέους αλλά θα το ελαφρύνουν οριακά, επιμερίζοντας το βάρος.

Η Ελλάδα μετά τις Γερμανικές εκλογές και την νίκη της Merkel θα ανοίξει το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Οι λύσεις δεν είναι πολλές ωστόσο οι επιπτώσεις από την λύση που θα προταθεί ώστε να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα στιγματίσουν την Ελλάδα και την τύχη της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Για να αναπτύξουμε αυτή την προσέγγιση θα πρέπει να δούμε ορισμένα οικονομικά στοιχεία.

1)Το χρέος είναι αντικειμενικά μη βιώσιμο και μη εξυπηρετήσιμο.

Το παραδέχονται σχεδόν οι πάντες αλλά σίγουρα οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Το χρέος πριν το PSI+ πριν το haircut 74% ήταν 335 δισεκ. ευρώ.

Το ελληνικό χρέος σήμερα είναι 321,6 δισεκ. ευρώ (έστω και για συγκυριακούς λόγους όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ) δηλαδή δεν υπήρξε ουσιαστική βελτίωση στο ελληνικό χρέος.

2)Η ελληνική οικονομία έχει αποσαρθρωθεί.

Ελλείψει πραγματικής εσωτερικής παραγωγής με δυναμικά στοιχεία βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ομηρία χρέους.

Οι τράπεζες στηρίζονται σε δανειακά κεφάλαια και ρευστότητα, οι καταθέσεις έχουν φτάσει στα όρια τους στα 162,5 δισεκ. ευρώ.

Τα δάνεια δεν αυξάνονται και δεν είναι τυχαίο ότι το ΔΝΤ προβλέπει αρνητική πιστωτική επέκταση και για το 2015.

3)Το εισόδημα του έλληνα έχει αποδεκατιστεί, οι εγγυημένες συντάξεις είναι πλέον στα 360 ευρώ ενώ ο μισθός ενός νεοεισερχόμενου στην αγορά εργασίας είναι 425 με 485 ευρώ.

4)Η φοροδοτική ικανότητα της ελληνικής κοινωνίας έχει εξαντληθεί, δεν νομίζουμε ότι μπορεί πλέον να προσφέρει κάτι άλλο ο έλληνας φορολογούμενος πολίτης.

Η πολιτική υψηλών φόρων ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια ανάκαμψης, όταν μειώνεται το εισόδημα, αυξάνονται οι φόροι και μειώνονται οι καταθέσεις η οικονομία δεν έχει μέλλον.

5)Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδος πέραν από την έλλειψη ενός δυναμικού αναπτυξιακού μοντέλου και αναπτυξιακής εσωτερικής παραγωγής πάσχει και από ένα δομικό πρόβλημα.

Το χρέος δεν είναι βιώσιμο ότι και να παράξει η Ελλάδα θα είναι πάντα δέσμια, θα είναι μια χώρα με σκυμμένο το κεφάλι, μια χώρα επαίτης, μια χώρα εξαρτημένη σε ομηρία χρέους.

Η Ελλάδα θα βρεθεί σύντομα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Θα δεχθεί νέα βοήθεια και κάποιας μορφής αναδιάρθρωση ή θα πιέσει για μια ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια που είναι το haircut;

Η Γερμανία προωθεί την εξής λύση για την Ελλάδα όπως εξηγεί στέλεχος της Commerzbank στο www.bankingnews.gr.

«Η Ελλάδα εμφανίζει ένα μη διαχειρήσιμο χρέος και ταυτόχρονα εμφανίζει χρηματοδοτικό κενό για το διάστημα 2014 με 2016.

Το ενδεχόμενο να βγει στις αγορές η Ελλάδα με επιτόκιο στην 10ετία 10,11% είναι αδύνατο.

Άρα θα χρειαστεί πρόσθετο δάνειο το οποίο θα μπορούσε να φθάσει στα 17 με 18 δισεκ. ευρώ.

Θα απαιτηθεί προφανώς και 3ο μνημόνιο το οποίο παρ΄ ότι θα προσφέρει στην Ελλάδα νέο δάνειο μικρής κλίμακας,  θα απαιτήσει ακόμη νέα πρόσθετα μέτρα σκληρής λιτότητας.

Ταυτόχρονα η Ευρώπη χρηματοδοτώντας για 3η φορά την Ελλάδα δεν παραγνωρίζει και μια άλλη….πραγματικότητα.

Ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Θα μπορούσε λοιπόν να προταθεί το εξής πακέτο – σχέδιο για την Ελλάδα.

Επιμήκυνση π.χ. για 25 χρόνια ή μεταξύ 20 με 30 χρόνια των δύο νέων δανείων ύψους 245 δισεκ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί προς την Ελλάδα.

Μείωση των επιτοκίων στο 1,25% με 1,5% ώστε να μειωθούν τα τοκοχρεολύσια.

Πιθανή αποπληρωμή αρχικά μόνο των τόκων και όχι του κεφαλαίου.

Ο ESM o μόνιμος μηχανισμός να πάρει μέρος ή το σύνολο των 49,7 δισεκ ευρώ που αφορούσαν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μειώνοντας κατά 47,5 δισεκ. το χρέος.

Με όλα αυτά τα μέτρια θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν χρόνος, να μειωθεί σε κάποιο βαθμό το χρέος και οι δόσεις να μειωθούν άρα να μπορούν να εξυπηρετηθούν»

Αυτή η πρόταση είναι το μη χείρον βέλτιστον.

Η Ελλάδα θα έχει πάρει νέο δάνειο – απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας της εφαρμοσμένης οικονομικής πολιτικής και ταυτόχρονα θα υπάρξει απόπειρα μείωσης του χρέους.

Ωστόσο το ελληνικό χρέος δεν θα έχει μειωθεί κομβικά.

Θα έχει μειωθεί σε κάποιο βαθμό αλλά δεν θα έχει καταστεί βιώσιμο.

Η καθαρή λύση για την διάσωση της Ελλάδος είναι haircut στο χρέος 40% με 50% που σημαίνει 100 δισεκ. έως 122 δισεκ. ευρώ όφελος για την Ελλάδα.

Το χρέος από 321,6 δισεκ. ευρώ θα μειωθεί στα 207 δισεκ. ευρώ και η σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 110% του ΑΕΠ.

Η χώρα σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορεί να μπει σε αναπτυξιακή πορεία και να βγει με την στήριξη ευρωπαϊκών μηχανισμών στις αγορές.

Προφανώς και νέο haircut θα αποσταθεροποιήσει τις αγορές καθώς θα πρόκειται για την 3η συνεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδος.

Ωστόσο η αμφιβολία για την βιωσιμότητα του χρέους θα μετριαστεί, δεν θα έχει εξαλειφθεί αλλά σίγουρα θα μειωθεί.

Αν η Ελλάδα ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο σε αυτό το ιστορικό σταυροδρόμι θα πάρει το νέο δάνειο και μια βοήθεια ελάφρυνσης του χρέους αλλά δεν θα έχει εμπλακεί τουλάχιστον για τα επόμενα 30 χρόνια στην παγίδα του χρέους.

Η 25ετής π.χ. επιμήκυνση αν το όφελος λογιστικοποιηθεί σε παρούσες αξίες δίνει ένα μεγάλο κέρδος στην χώρα αλλά πρακτικά δεν λύνει το πρόβλημα.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεγάλο haircut 40 με 50% και ταυτόχρονα να ετοιμάσει ένα εθνικό σχέδιο ανταλλαγμάτων.

Η Ελλάδα να υποβάλλει πρόταση για haircut αλλά να ετοιμάσει και ένα εθνικό σχέδιο ανταλλαγμάτων τι δηλαδή θα προσφέρει στην Ευρώπη για την μεγάλη βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει η Ευρώπη προς την Ελλάδα.

Πολλοί θεωρούν ότι η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία δεν θα δεχθούν haircut γιατί θα απορριφθεί από τα κοινοβούλια τους.

Ο φόβος αυτός κατά την άποψη μας είναι μεν υπαρκτός αλλά μπορεί να ξεπεραστεί.

Θυμίζουμε τους μελοδραματικούς τόνους στο πρόσφατο παρελθόν, τα θρίλερ στα κοινοβούλια αλλά στο τέλος τα μέτρα περνούσαν.

Η λύση του haircut στην Ελλάδα στα δάνεια του επίσημου τομέα π.χ. μόνο η Γερμανία θα υποστεί μια ζημία 40 δισεκ. ευρώ μπορεί να την διαχειριστεί κάθε χώρα αλλά ταυτόχρονα θα έχει δοθεί μια ηχηρή απάντηση προς την κατεύθυνση επίλυσης του ελληνικού χρέους.

Αν το ελληνικό πρόβλημα επιλυθεί θα έχει επιλυθεί και το ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους.

Τα 100 δισεκ. που είναι η θυσία της Ευρώπης προς την Ελλάδα είναι το δώρο της Ευρώπης για την διάσωση του ευρώ.

Το haircut 40% με 50% είναι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα.

Πέτρος Λεωτσάκος

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.