Τα τέσσερα συν ένα “βέλη” της κυβέρνησης έναντι των διεθνών ελεγκτών

Τα τέσσερα συν ένα “βέλη” της κυβέρνησης έναντι των διεθνών ελεγκτών

Με πέντε βέλη στη «φαρέτρα» της, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη νέα «επίθεση» της τρόικας που ξεκινά σε είκοσι μέρες από σήμερα.  Τα «βέλη» αυτά είναι φτιαγμένα από μια σειρά «πλεονασμάτων», τα οποία έχει να επιδείξει το οικονομικό επιτελείο στους διεθνείς ελεγκτές, σε μεγέθη όχι μόνο του προϋπολογισμού, αλλά  και της λεγόμενης πραγματικής οικονομίας.Τα τέσσερα ταυτόχρονα αυτά  «πλεονάσματα» τα οποία εμφανίστηκαν τον φετινό Ιούνη είναι το πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό, το πλεόνασμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών, το  πλεόνασμα στο ισοζύγιο ταξιδιωτικών πληρωμών και  το πλεόνασμα στο ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων. Το πέμπτο «πλεόνασμα» χαρακτηρίζεται από στελέχη του ΥΠΟΙΚ ως «δυνάμει». Αφορά το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, που φαίνεται πως με βάση τις φετινές εξελίξεις θα γίνει αποκτήσει θετικό πρόσημο το 2014.

Με αυτά θα επιχειρήσει να κατευνάσει τις  μάλλον άγριες διαθέσεις των διεθνών ελεγκτών που τα τεχνικά τους κλιμάκια θα αρχίσουν τη δουλειά τους τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη. Δηλαδή έξι μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Γερμανία, οι οποίες έχουν φαινομενικά κεντρικό θέμα το «ελληνικό ζήτημα». Το αποφασιστικό στάδιο, όμως,  του ελέγχου της πορείας προσαρμογής της Ελλάδας στο Μνημόνιο  θα ξεκινήσει  αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτέμβρη οπότε αναμένεται η έλευση των ανώτατων κλιμακίων της τρόικας.

Στο… γερμανικό νούμερο που θα «χτυπήσει» η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου με την τρόικα, θα περιλαμβάνονται όχι μόνο οι εκκρεμότητες του περασμένου εξαμήνου (πχ κινητικότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων), αλλά και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014 και του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2014-2017.

Για να αναχαιτίσει τις εξαιρετικές πιέσεις της τρόικας, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει την «υπερασπιστική γραμμή» της. Αυτή τη φορά δεν θα προτάξει μόνο το δημοσιονομικό έργο της, αλλά τις πρώτες ενδείξεις θετικής ανταπόκρισης της οικονομίας σ’ αυτό. Ωστόσο, υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΟΙΚ χαρακτηρίζουν… «ελλειμματικά» αυτά τα πλεονάσμα, μιας και πίσω απ΄ αυτά υπάρχουν μεγάλες αδυναμίες όπως η «τρύπα» στα έσοδα από τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, η πτώση  του βιομηχανικού τζίρου και από τις εξαγωγές, οι επενδύσεις που… δεν έρχονται. Αναλυτικότερα:

1. Το πρωτογενές πλεόνασμα 2,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2013. Ο στόχος ήταν για έλλειμμα 3,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, προπαντός η γιγάντια εισροή κοινοτικών πόρων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (2,7 δισ. ευρώ αντί… 700 εκατ. ευρώ), η μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών (2 δισ. ευρώ έναντι στόχου 862 εκατ. ευρώ) αλλά και η αιματηρή μείωση των πρωτογενών δαπανών για μισθούς και συντάξεις οδήγησε σε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.  

«Κόκκινο πανί» για την  τρόικα αποτελεί η απόκλιση 1 δισ. ευρώ από τα φορολογικά έσοδα. Αυτά δεν οφείλονται μόνο στην επίμονη, ακόμα βαθιά ύφεση, αλλά και στο προχωρημένο στάδιο εξάντλησης των εισοδημάτων και αποταμιεύσεων (όπως φαίνεται από την όψιμη μείωση των καταθέσεων σύμφωνα με την ΤτΕ) των πολιτών.

2. Το ενδεχόμενο ηπιότερης ύφεσης από τη αναμενόμενη. Η ύφεση στο α’ και β’ εξάμηνο του 2013, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κινήθηκε πάνω – κάτω σύμφωνα με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου (5,6% και 4,6% αντίστοιχα).

Αυτό έχει γεννήσει ελπίδες στην οδό Νίκης ότι η ύφεση θα συνεχίσει να «ρηχαίνει» και το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΟΙΚ προβλέπει ύφεση 4,2% φέτος, η τρόικα 4,4%, ενώ ο ΙΟΒΕ 4,8-5%.

Βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την παραπέρα επιβράδυνση της ύφεσης τουλάχιστον για φέτος  αποτελούν οι επενδύσεις, που δεν… λένε να ανακάμψουν μέχρι στιγμής (-10,4% το α’ τρίμηνο του 2013 έναντι α’ τριμήνου του 2014).

Βασική, αν όχι και… μοναδική λοκομοτίβα της ηπιότερης ύφεσης φαίνεται να είναι αυτή τη στιγμή ο «εισαγόμενος» τουρισμός.

3. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 20,4% τον Ιούνη. Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο ταξιδιωτικών πληρωμών αυξήθηκε κατά 30,4% στο α’ εξάμηνο (579 εκατ. ευρώ).

Από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων εκτιμούν πως οι εξελίξεις αυτές στον τουρισμό θα προσφέρουν 1-1,5% στο ετήσιο ΑΕΠ φέτος. Στον αντίποδα, όμως, αυτών των τάσεων βρίσκονται εκείνες στη βιομηχανία. Ο φετινός Ιούνης ήταν ο χειρότερος των τελευταίων τεσσάρων ετών τόσο για τον τζίρο, όσο και για τις νέες παραγγελίες των Ελλήνων βιομηχάνων στην εγχώρια, αλλά –προσοχή!– και στην εξωτερική αγορά.

4. Σημειώθηκε πλεόνασμα 663 εκατ. ευρώ στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών τον Ιούνη. Και αυτό πάλι, κυρίως, λόγω των αυξημένων τουριστικών εισπράξεων. Ωστόσο σε κλίμακα εξαμήνου διαμορφώνεται ελλειμματικό το εν λόγω μέγεθος κατά 2,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας. Αν παραμείνει σ’ αυτά τα επίπεδα τότε ενδέχεται να σημειωθεί μεγάλη απόκλιση από τη μνημονιακή πρόβλεψη (800 εκατ. ευρώ).

Να σημειωθεί ότι από το εύρος του ελλείμματος του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών την περίοδο 2013-2017 εξαρτάται σημαντικά και το εύρος του χρηματοδοτικού κενού της ελληνικής οικονομίας για την αντίστοιχη περίοδο. Όσο μεγαλύτερο είναι το έλλειμμα στο προαναφερθέν Ισοζύγιο τόσο μεγαλύτερο θα είναι το χρηματοδοτικό κενό και, συνεπώς, η ανάγκη για νέα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, όπως σημειώνει πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας.

5. Πλεόνασμα ρεκόρ εξαετίας στο ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων. Οι προσλήψεις το φετινό Ιούνη αυξήθηκαν κατά 40,9% σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας τις 105 χιλιάδες περίπου έναντι 90 χιλιάδων απολύσεων. Πρόκειται, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, για την καλύτερη «επίδοση» σε σχέση από το 2008.

Ωστόσο οι…  επιδόσεις αυτές δεν έχουν περάσει ακόμα στο ποσοστό της ανεργίας που το Μάιο ανήλθε στο 27,6%. Ούτε, βέβαια, στα έσοδα από των Ταμείων από ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ-ΟΓΑ-ΟΑΕΕ, οι οφειλές στα ταμεία ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ¼ περίπου των ετήσιων εσόδων των ταμείων…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων  defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.