ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Περικοπές 6,4 δισ. στις κοινωνικές δαπάνες προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2014 , ενταφιασμός του κοινωνικού κράτους

Περικοπές 6,4 δισ. στις κοινωνικές δαπάνες προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2014 , ενταφιασμός του κοινωνικού κράτους

 Λιτότητα 6,4 δισ. ευρώ σε μισθούς, συντάξεις,  επιδόματα φέρνει ο προϋπολογισμός του 2014.Μόλις μία μέρα μετά της διαβεβαίωσης του Πρωθυπουργού από την ΔΕΘ ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που έχει ετοιμάσει το οικονομικό επιτελείο έρχεται να δώσει την χαριστική βολή στο κοινωνικό κράτος.Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο  προβλέπει μεγάλες περικοπές δαπανών στα κονδύλια του υπουργείου Εργασίας τα οποία για το 2014 θα είναι μειωμένα κατά 1,8 δις. ευρώ σε σχέση φέτος.

«Η καρατόμηση» των πόρων αυτών είναι αποκαλυπτική της «βαρυχειμωνιάς» που έρχεται με την κυβέρνηση να ακολουθεί «κατά γράμμα» τις συστάσεις των δανειστών για νέες επώδυνες περικοπές ώστε να καλυφθούν οι «τρύπες» ή άλλα «κενά» του μνημονίου.

Να σημειωθεί ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, κύρια και επικουρικά θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι της κατάργησης και της μη αναπλήρωσης των εκατοντάδων φόρων, τελών και κρατήσεων που προωθείται από το 2014.

Οι πόροι αυτοί που ισοδυναμούν με πρόσθετες παροχές για τους ασφαλισμένους των ταμείων, επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ  αν δεν αντικατασταθούν θα δημιουργήσουν μεγάλα ταμειακά προβλήματα σε βαθμό που να απειλούνται ακόμη και οι συντάξεις.

Στη «μέγγενη» νέου προϋπολογισμού μπαίνουν και οι δαπάνες  του  Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που για το 2014 «σφάζονται» περαιτέρω κατά  450 εκατ. ευρώ στα 6,4 δις. ευρώ, καθιστώντας άγνωστο για το πώς η ελληνική οικονομία θα ξεφύγει της ύφεσης με ένα τόσο «φτωχό» επενδυτικό πρόγραμμα.  

Με το νέο προϋπολογισμού η κυβέρνηση προσδοκά σε μία ελάφρυνση του χρέους αφού οι δαπάνες για τόκους μειώνονται κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με τις φετινές που υπολογίζονται στα 8,9 δισ. ευρώ.

*Οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 56,2 δις. ευρώ για το 2014, μειωμένες κατά 6,4 δις. ευρώ ή 10,2% σε σχέση με τις φετινές (62,6 δις. ευρώ).

*Κατά 450 εκατ. ευρώ στα 6,4 δις. ευρώ «σφάζονται» για το 2014 τα συνολικά κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από 6,85 δις. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διατεθούν φέτος. Πρόκειται για ένα από τα φτωχότερα επενδυτικά προγράμματα που έχουν ποτέ καταρτιστεί  από  τότε που η Ελλάδα ξεκίνησε να παίρνει λεφτά από τα διαρθρωτικά ταμεία. Μία τέτοια απόφαση ίσως «κοστίσει» στην κυβέρνηση που έχει βάλει πλώρη για ανάπτυξη το 2014.

*Στα 49,8 δις. ευρώ «προσγειώνονται» οι συνολικές δαπάνες των υπουργείων για το επόμενο έτος. Οι μειώσεις αφορούν 16 υπουργεία πλην του Δικαιοσύνης που το 2014 θα έχει αύξηση των δαπανών κατά 74 εκατ. ευρώ. «Ενισχυμένα» κατά 121 χιλ. ευρώ θα είναι το 2014 τα κονδύλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας.                         

* Το υπουργείο Εργασίας είναι το μεγάλο «θύμα» αυτών των περικοπών καθώς οι πόροι που θα έχει στην διάθεση του για το 2014 είναι μειωμένοι κατά 1,8 δις. ευρώ. Από τα 13,971 δις. ευρώ που αποτελεί το συνολικό ύψος των δαπανών για φέτος αυτές περικόπτονται στα 12,164 δις. ευρώ για του χρόνου. Η μείωση είναι αποκαλυπτική του «πακέτου» των νέων μέτρων που έρχονται και δη των περικοπών που ετοιμάζονται σε συντάξεις και επιδόματα. Τα ασφαλιστικά ταμεία  κύρια και επικουρικά θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι της κατάργησης και της μη αναπλήρωσης των εκατοντάδων φόρων, τελών και κρατήσεων που προωθεί από το 2014 το οικονομικό επιτελείο. Τα έσοδα τα οποία θα χάσουν 23 ασφαλιστικά ταμεία μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ , ο ΕΔΟΕΑΠ, το ΝΑΤ, το Ταμείο Εμπόρων,  Συντάξεων Νομικών, Εμπόρων, Στρατού, Ναυτικού, Ξενοδόχων, Εθνικής Άμυνας και πολλά άλλα ακόμη υπερβαίνουν τα  6 με 7 δις. ευρώ. Οι πόροι αυτοί που ισοδυναμούν με πρόσθετες παροχές για τους ασφαλισμένους των ταμείων, επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ  αν δεν αντικατασταθούν θα δημιουργήσουν μεγάλα ταμειακά προβλήματα σε βαθμό που να απειλούνται ακόμη και οι συντάξεις. Μόνο το ΝΑΤ θα χάσει έσοδα τα οποία προέρχονται από 26 διαφορετικούς φόρους υπέρ τρίτων, το ταμείο Νομικών από 24 και τα ταμείο Λιμενικών από 10.

*Το Παιδείας, είναι το δεύτερο υπουργείο που μπήκε στο «κρεβάτι του Προκρούστη» μετά το Εργασίας. Το «κλείσιμο» των 102 σχολικών μονάδων και η υπαγωγή στο μέτρο της κινητικότητας των 16.000 καθηγητών και δασκάλων μειώνει στα 4,885 δις. ευρώ από 5,226 τους πόρους του υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής κοινότητας το 2014. Έπονται τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας που οι δαπάνες του για το 2014 μειώνονται κατά 273 εκατ. ευρώ, Αγροτικής Ανάπτυξης με 212,2 εκατ. ευρώ και το Ανάπτυξης,  Ανταγωνιστικότητας με 136 εκατ. ευρώ.

* Οι πιστώσεις για την Βουλή των Ελλήνων μειώνονται κατά 7 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος. Η εξοικονόμηση αυτή θα προέρθει από μία νέα μισθολογική αναπροσαρμογή.  

* «Ανάσα» από τις δαπάνες για τους τόκους αναζητεί η κυβέρνηση που δείχνει να προεξοφλεί ένα νέο «κούρεμα» του δυσθεώρητου χρέους ή ένα άλλο μοντέλο ελάφρυνσης. Πάντως, οι δαπάνες για πληρωμή τόκων σε ταμειακή βάση, προβλέπεται να μειωθούν κατά 2 δις.  ευρώ σε σχέση με τις φετινές που υπολογίζονται στα 8,9 δις. ευρώ.

*  Οι δαπάνες για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς που έχουν ταξινομηθεί εντός Γενικής Κυβέρνησης, προβλέπεται να μειωθούν κατά 300 εκατ. ευρώ στα 727 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2013.

* Τα έξοδα εκταμίευσης δανείων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χρηματο- οικονομικής Σταθερότητας ή αλλιώς, EFSF θα ανέλθουν στα 110 εκατ.  ευρώ το 2014 από 75 εκατ. ευρώ το 2013 και 565 εκατ. ευρώ το 2012.    

Μ. Χριστοδούλου

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων  defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.