ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

BBC: ”Η Κίνα μπορεί να σώσει την Ελλάδα από την κρίση”

BBC: ”Η Κίνα μπορεί να σώσει την Ελλάδα από την κρίση”

Το ερώτημα αν μπορεί η Κίνα να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση θέτει σε άρθρο του το BΒC, που ξεκινά με την παρουσία των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο εκμεταλλεύεται η κινεζική εταιρεία Cosco.

Το βρετανικό δίκτυο αναφέρεται μάλιστα και στο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, κατά τη διάρκεια του οποίου αυτό που τόνισε η ηγεσία της Cosco είναι ότι επιθυμούν να συνεχίσουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα, μέχρις ότου ο Πειραιάς καταστεί ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης. 

Η επένδυση της Cosco «είναι η μεγαλύτερη εισροή επενδύσεων στην Ελλάδα και δίνει στην Κίνα ένα βασικό σημείο πρόσβασης στην Ευρώπη» τονίζει το βρετανικό δίκτυο, ενώ σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας Zhang Anming, λέει: «Χρειαζόμαστε την Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται εμάς».

Μάλιστα σε άλο σημείο του δημοσιεύματος γίνεται αναφορά στη δύσκολα κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα «η οποία έχει χτυπηθεί από την κρίση και ψάχνει απεγνωσμένα ένα χέρι βοηθείας».

«Οι Έλληνες είναι απελπισμένοι για επενδύσεις, την ώρα που το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει μείνει πολύ πίσω. Ο αρχικός στόχος ήταν να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, αλλά οι καθυστερήσεις έχουν προσαρμόσει το πρόγραμμα στα 11 δισ.», σημειώνει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ.

Την ώρα που η Κίνα, λοιπόν, επενδύει στην Ελλάδα «οι χώρες της Δύσης εξακολουθούν να είναι δύσπιστες», αναφέρει το BBC για να συνεχίσει: «Οι επιχειρήσεις της Δύσης, είναι ακόμη επιφυλακτικές για επενδύσεις σε μια χώρα η οποία κλονίζεται από κοινωνικές αναταραχές και υψηλό χρέος, με αποτέλεσμα να αφήσουν το πεδίο ελεύθερο στις αναδυόμενες οικονομίες της Ανατολής- οι οποίες καλοβλέπουν μία θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με πολύ ευνοϊκούς όρους».

Η σχέση Ελλάδας- Κίνας ωστόσο ευνοεί και τις δύο πλευρές υποστηρίζει το BBC, αναφέροντας πως οι ελληνικές εταιρείες έχουν αυξήσει τις εξαγωγές τους προς την Κίνα, αν και αποτελούν μόλις το ένα εικοστό από ό,τι πουλά η Κίνα στην Ελλάδα.

Το ρεπορτάζ παράλληλα, χαρακτηρίζει τον τουρισμό ως έναν δεύτερο «αναπτυξιακό πυλώνα» στη συνεργασία Ελλάδας- Κίνας, επισημαίνοντας πως «στα ιστορικά μνημεία των Αθηνών, ή στα νησιά του Αιγαίου τα οποία γίνονται κάρτ ποστάλ, Κινέζοι τουρίστες έρχονται σε μεγάλους αριθμούς- μια ευπρόσδεκτη αύξηση για την μεγαλύτερη βιομηχανία της Ελλάδας.  

«Μπορεί να είναι ακόμη λιγότεροι από τους τουρίστες οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα από την Δύση, ωστόσο η πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα υποστηρίζει ότι πέρυσι 21.000 επισκέπτες ήρθαν από την Αθήνα στην Ελλάδα απευθείας σημειώνοντας αύξηση 25% σε σχέση με το 2011, ενώ περίπου 100.000 Κινέζοι συμπεριέλαβαν την Ελλάδα στους ταξιδιωτικούς τους προορισμούς», υπογραμμίζει το BBC.

Το ρεπορτάζ κλείνει, τονίζοντας Κίνα και Ελλάδα «είναι δύο από τα πιο αρχαία έθνη, αλλά σήμερα η Ελλάδα και η Κίνα βρίσκονται στα δύο άκρα της οικονομίας. Πολλές χώρες πλευρίζουν το Πεκίνο και η Ελλάδα παλεύει να ανταγωνιστεί αυτές τις χώρες σε επενδύσεις, εμπόριο και τουριστικό δίκτυο. 

Ωστόσο, ο ασθενής της Ευρώπης γυρνά στον ασιατικό τίγρη όταν έχει ανάγκη», καταλήγει το BBC.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.