Κέντρο Πολιτισμού Σ.Νιάρχος λέγεται η ανάπλαση στο Δέλτα Φάληρου

Κέντρο Πολιτισμού Σ.Νιάρχος λέγεται η ανάπλαση στο Δέλτα Φάληρου

Το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Δέλτα είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό έργο σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για μία χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που θα αλλάξει την ταυτότητα της περιοχής και θα πάρει το όνομα “Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος”.Το έργο έχει προϋπολογισμό 566εκ.ευρώ, ποσό που θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σ.Νιάρχος. Αφορά την ανάπλαση του χώρου του παλιού Ιππόδρομου και την κατασκευή της Νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Νέας Λυρικής Σκηνής και του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος συνολικής έκτασης 170.000 τ.μ. Την μελέτη κατασκευής ανέλαβε ο παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο.

Όταν ολοκληρωθούν τα έργα τότε η διαχείριση των κτιρίων και του χώρου θα παραδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο. Οι πρώτες εργασίες εκσκαφής έχουν ξεκινήσει από την Άνοιξη ενώ το κυρίως κατασκευαστικό έργο θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα μετά την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ.

Ανάδοχος κοινοπραξία είναι η ΤΕΡΝΑ-IMPREGILLO και η σύμβαση κατασκευής υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2013. Το έργο βρίσκεται σε κανονικούς ρυθμούς κατασκευής και ο  χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών τοποθετείται αυστηρά στο τέλος του 2015. Αυτή την εποχή τα έργα είναι προχωρημένα και ήδη το κτιριακό κομμάτι έχει αρχίσει να ορθώνεται και είναι εύκολα αντιληπτό από τους περαστικούς αλλά και τους διερχόμενους οδηγούς.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Το νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος θα είναι περίπου 22.000τμ. Από την Αγορά,  τον υπαίθριο δημόσιο χώρο συνάντησης που συνδέει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), η είσοδος της βιβλιοθήκης οδηγεί στο μεγάλο, ανοικτό χώρο υποδοχής.

Το φυσικό φως θα διαχέεται σε όλο το κτίριο.  θα  βοηθήσει στη δημιουργία ενός ανοικτού, φιλόξενου περιβάλλοντος για ατομική και συνεργατική μάθηση. Θα διοργανώνονται εκδηλώσεις και σεμινάρια για παιδιά και για ενήλικες και τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν και ευκαιρίες για μάθηση στο πλαίσιο συνεργατικών προγραμμάτων στο φυσικό περιβάλλον του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Το κτίριο είναι ένας πολυλειτουργικός χώρος, έκτασης 28.000 τμ. Οι σκηνές του μπορούν να φιλοξενήσουν παραγωγές όπερας, μπαλέτου, παιδικές παραστάσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και πολυμεσικά προγράμματα τέχνης. Τοίχοι από σκυρόδεμα, ύψους έξι ορόφων, δεσπόζουν στο χώρο υποδοχής,  δημιουργούν την εντύπωση ότι βρίσκεσαι στο εσωτερικό «λατομείου» και προετοιμάζουν τον επισκέπτη για το λυρικό δράμα που εξελίσσεται στη σκηνή.

Ο κύριος όγκος της Λυρικής Σκηνής περιβάλλεται από σειρά αιωρούμενων εξωστών, με εισόδους που οδηγούν στην αίθουσα και τους  προθάλαμους  των θεωρείων, προσφέροντας στους θεατές την ευκαιρία να απολαύσουν το εντυπωσιακό σκηνικό από κοντά.

Η κύρια αίθουσα θα είναι σχεδιαστικά αντάξια των καλύτερων λυρικών θεάτρων της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων θα υπάρχει και ένα  μικρότερο πειραματικό θέατρο, με δυναμικότητα 400 θέσεων ενώ θα λειτουργεί και σχολή χορού.

ΠΑΡΚΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ: Το πάρκο θα είναι συνδεδεμένο εννοιολογικά, λειτουργικά και τοπογραφικά με τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Έχει σχεδιαστεί σαν ένα καταπράσινο τοπίο από κήπους με μια μεγάλη ποικιλία από δέντρα, φυτά, σιντριβάνια, αλέες, μονοπάτια, παιδικές χαρές, και ανοιχτούς χώρους.

 Μέσα από τον Κήπο, ειδικά διαμορφωμένα ελικοειδή μονοπάτια οδηγούν με ήπια ανηφορική κλίση σε κορυφή ύψους 32 μέτρων. Κάτω από το έδαφος, βρίσκεται το κτίριο που στεγάζει τη Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή, προσδίδοντας στο λόφο χαρακτήρα «πράσινης στέγης» του κτίσματος.

Τους επισκέπτες του υψηλότερου σημείου του Πάρκου περιμένει ακόμα μία έκπληξη: το Αναγνωστήριο με τους γυάλινους τοίχους, ένας χώρος 900 τμ για όσους αναζητούν ένα ήσυχο μέρος για ανάγνωση και περισυλλογή ή για να απολαύσουν τη θέα. Το Αναγνωστήριο αποτελεί λειτουργικά επέκταση της Αγοράς και θα χρησιμοποιείται επίσης ως χώρος διοργάνωσης πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων.

Όλο το συγκρότημα του Πάρκου και των κτιρίων θα συνδέεται με την υπάρχουσα «Εσπλανάδα» τον φαρδύ πεζόδρομο που υψώνεται πάνω από τον κόμβο Συγγρού-Ποσειδώνος και καταλήγει στον Φαληρικό Όρμο.*Το έργο περιλαμβάνεται στον Κατάλογο με τα Μεγάλα Υπό Κατασκευή Έργα στην Ελλάδα και η κατασκευή του προχωρά κανονικά, ενώ προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015.

Πηγή: ypodomes.com

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.