ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την δόση του 1 δισ. ευρώ

Διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την δόση του 1 δισ. ευρώ

Άρχισε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών. Η κυβέρνηση κρατά στα χέρια της το χαρτί της διαθεσιμότητας για το οποίο όπως όλα δείχνουν σχεδόν έκλεισε στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ωστόσο παραμένει αγκάθι η εκτέλεση του προϋπολογισμού και οι αμυντικές βιομηχανίες.  

Σήμερα η τρόικα και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα αρχίσουν τις μεταξύ τους συζητήσεις εξετάζοντας τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα και την πρόοδο των προαπαιτούμενων για τη δόση του Οκτωβρίου ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η υπαγωγή 12.500 υπάλληλων σε διαθεσιμότητα, η ρύθμιση των χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, η ψήφιση του νέου Κώδικα Δικηγόρων και η οριστικοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.

Στο κομμάτι του προϋπολογισμού οι συζητήσεις θα είναι αρκετά δύσκολες καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους που διενήργησαν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας τις τελευταίες ημέρες, εκφράστηκαν ενστάσεις για το αν ο προϋπολογισμός έκλεισε στο εννεάμηνο με πλεόνασμα 2,92 δισ. ευρώ που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ή παραμένει ελλειμματικός.  

Σε ότι αφορά στο μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών και εδώ οι συζητήσεις εκτιμώνται ως ιδιαίτερα κρίσιμες μετά το αδιέξοδο στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκερτ Γιαν Κόοπμαν το απόγευμα της Παρασκευής. Η ευρωπαϊκή επιτροπή εμμένει στην  ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων που έχουν χορηγηθεί προς τις δύο αμυντικές βιομηχανίες της χώρας καθώς και προς τη ΛΑΡΚΟ, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει την προσπάθεια αναδιάρθρωσης των τριών επιχειρήσεων, που αποτελεί και ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. 

Έτσι η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να βρει μια κοινή λύση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των ενισχύσεων, και κατόπιν να υπάρξει συμφωνία και με τους επικεφαλής της τρόικας.

Το άλλο κρίσιμο ζήτημα που θα εξεταστεί είναι το χρηματοδοτικό κενό. Η ελληνική πλευρά εκτιμά πως θα κυμανθεί στα 2,5 δισ. ευρώ ενώ η τρόικα το υπολογίζει σε τουλάχιστον 4 – 4,3 δισ. ευρώ. Η διαφορά αυτή έχει φουντώσει και τα σενάρια για τη λήψη νέου δανείου. 

Επίσης, στο μικροσκόπιο της τρόικας θα βρεθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Όπως έχει ήδη διαμηνύσει η τρόικα νέες καθυστερήσεις δεν θα γίνουν δεκτές, ενώ υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για πέρασμα του ελέγχου του ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτες ή σε έναν διεθνή φορέα, αν και ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο πρωθυπουργός διέψευσαν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στον φορολογικό τομέα, η τρόικα θα εξετάσει το προσχέδιο του νέου φόρου ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014. Μέχρις στιγμής οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν ότι οι αρχικοί υπολογισμοί για έσοδα 700 εκατ. ευρώ είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι, ωστόσο από την πλευρά της κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τους πείσει ότι η εισπραξιμότητα των φόρων θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που υπολογίζει. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, από τα αγροτεμάχια θα καλυφθούν τα 150 εκ. ευρώ από τα 2,9 δισ. ευρώ των εσόδων του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

Σημειώνεται ότι λόγω της ετησίας Συνόδου του ΔΝΤ (11-13 Οκτωβρίου) και της συνεδρίασης του Eurogroup (14 Οκτωβρίου) θα υπάρξει ένα διάλειμμα στις διαπραγματεύσεις και θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων στα τέλη Οκτωβρίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.