Goldman Sachs: Στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα

Goldman Sachs: Στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα

Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, η οικονομική εξισορρόπηση θα βοηθήσει τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης όταν αρχίσει να μετριάζεται η δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ  εκτιμά ότι περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις δεν είναι απαραίτητες για την ομαλή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας.

Το 2013 ήταν η χρονιά της μέγιστης δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου για την Ελλάδα, ωστόσο θα αρχίσει να μετριάζεται από το 2014 και μετά. Βραχυπρόθεσμα, η μείωση του ελλείμματος και ο περιορισμός των φόβων για έξοδο από το ευρώ πιθανόν να αυξήσουν το ενδιαφέρον για επενδύσεις, ενώ η εξόφληση των καθυστερούμενων οφειλών αναμένεται να βελτιώσει τη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα. Αυτά τα δύο στοιχεία, θα συνεισφέρουν στη σταθεροποίηση της οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ενώ μια λιγότερο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και μια βελτιωμένη επίδοση στις εξαγωγές θα συνεισφέρουν στη σταδιακή ανάκαμψη του ΑΕΠ, σημειώνει. Εξάλλου, αναφέρει η GS, το β’ τρίμηνο του 2013 μια σημαντική βελτίωση στα τουριστικά έσοδα οδήγησε στο πρώτο θετικό τριμηνιαίο ΑΕΠ από τις αρχές του 2008.

Όμως σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που για τα 10ετή κινούνται στα επίπεδα του 9,8%, θεωρεί ότι όχι μόνο δεν αντικατοπτρίζουν τη βελτίωση της οικονομίας αλλά και ότι έχουν παραμείνει υψηλά λόγω της παγκόσμιας τάσης στα κρατικά ομόλογα η οποία όμως τροφοδοτείται από τις προσδοκίες επιτάχυνσης της παγκόσμιας οικονομίας που βοηθά τις ελληνικές εξαγωγές. Ως εκ τούτου βλέπει περιθώριο περαιτέρω υποχώρησής τους, ειδικά υπό την προοπτική ότι το πολιτικό ρίσκο θα υποχωρήσει περαιτέρω.

Η άνοδος των αποδόσεων σε παγκόσμιο επίπεδο επηρέασε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Ωστόσο, η αποδόσεις των διεθνών ομολόγων οφείλονται σε  στοιχεία μεγαλύτερης ανάπτυξης, αλλά και την εκτίμηση της αγοράς ότι για σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών  στις τρεις κορυφαίες οικονομίες (Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία).

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανάπτυξη στις G3, αναμένεται να αυξήσει και τις πιθανότητες μιας ανάκαμψης της Ελλάδας που θα οφείλεται κυρίως στις εξαγωγές.

Ο πιστωτικός κίνδυνος, αναφέρει η έκθεση, αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό της προτίμησης για ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, στην πράξη ο πιστωτικός κίνδυνος για τα ομόλογα που έχουν υποστεί PSI υπερεκτιμώνται λόγω των τρεχουσών αξιολογήσεων.   Η πιθανότητα μιας στάσης πληρωμών περιορίζεται σημαντικά, λόγω της δυναμικής  βελτίωσης των μακροοικονομικών στοιχείων, του μικρού αποθέματος ομολόγων PSI,  του χαμηλού κουπονιού και της εξαιρετικά μακράς διάρκειας λήξης.

Τέλος, ο οίκος σημειώνει ότι εξακολουθεί να υπογραμμίζει την αξία των ελληνικών ομολόγων και μετοχών, παρά το πρόσφατο ράλι που έχουν κάνει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.