Αλλάζει ο φόρος ακινήτων

Αλλάζει ο φόρος ακινήτων

Νέες φορολογικές κλίμακες προβλέπονται για το φόρο ακινήτων, οι οποίες φέρνουν αρκετές ανατροπές. Με βάση τις αλλαγές, οι οποίες τελούν υπό την αίρεση της τρόικας, η φορολόγηση αναμένεται να είναι εξαιρετικά χαμηλή για οικόπεδα σε χωριά ή μικρούς οικισμούς και αυξημένη σε οικόπεδα σε ακριβές περιοχές.

Σύμφωνα με την “Ημερησία” προβλέπεται:

1. Νέα φορολογική κλίμακα αποτελούμενη από 25 κλιμάκια, ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 20 κλιμάκια.

2. Ο φόρος ξεκινά από 2 λεπτά του ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και φθάνει μέχρι τα 20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τα εντός σχεδίου οικόπεδα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές της χώρας με αξία άνω των 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Με το αρχικό σχέδιο του υπουργείου ο φόρος ξεκινούσε από τα 40 λεπτά του ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και έφθανε τα 4 ευρώ το τ.μ. 

3. Το πρώτο κλιμάκιο του αρχικού σχεδίου, που προέβλεπε συντελεστή φόρου 0,4 ευρώ ή 40 λεπτά του ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για μοναδιαία αξία γηπέδου από 1 ευρώ έως 20 ευρώ το τ.μ., «σπάει» σε πέντε κλιμάκια.

– Για τα οικόπεδα μοναδιαίας αξίας από 0,01 έως 2 ευρώ το τ.μ. εφαρμόζεται συντελεστής 0,02 ευρώ/τ.μ.

– Για τα οικόπεδα μοναδιαίας αξίας πάνω από 2 έως 4 ευρώ το τετραγωνικό ορίζεται συντελεστής φόρου 0,07 ευρώ/τ.μ.

– Για τα οικόπεδα μοναδιαίας αξίας πάνω από 4 έως 6 ευρώ το τετραγωνικό εφαρμόζεται συντελεστής φόρου 0,15 ευρώ/τ.μ.

– Για τα οικόπεδα μοναδιαίας αξίας πάνω από 6 έως 10 ευρώ το τ.μ. ο συντελεστής φόρου διαμορφώνεται στο 0,25 ευρώ το τ.μ.

4. Μέχρι το 8ο φορολογικό κλιμάκιο προβλέπονται μειώσεις στους συντελεστές φόρου, ενώ για τα υπόλοιπα κλιμάκια οι συντελεστές φόρου αυξάνονται. Για παράδειγμα για οικόπεδα μοναδιαίας αξίας από 76 έως 100 ευρώ το τ.μ. ο συντελεστής φόρου αυξάνεται στο 0,75 ευρώ/τ.μ. από 0,7 ευρώ/τ.μ., για οικόπεδα αξίας από 101-150 ευρώ/τ.μ. ο συντελεστής αυξάνεται στο 0,85 ευρώ/τ.μ. από 0,8 ευρώ, κλπ.

-Κλιμάκωση των συντελεστών πρόσοψης για τα αγροτεμάχια. Με το νέο σχέδιο οι συντελεστές κλιμακώνονται ως εξής: 1 εάν το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε αγροτική οδό, 1,1 εάν έχει πρόσοψη σε επαρχιακή οδό και 1,2 στην περίπτωση που το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε εθνική οδό.

5. Δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στους συντελεστές για τα κτίσματα εντός και εκτός σχεδίου. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.