ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Στο 16,5% η επάρκεια των ελληνικών τραπεζών κατά το πρότυπο ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΙΙΙ

Στο 16,5% η επάρκεια των ελληνικών τραπεζών κατά το πρότυπο ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΙΙΙ

Άκρως θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την ΕΚΤ και την EBΑ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες «η απόφαση των ελληνικών τραπεζών να επιταχύνουν και να ολοκληρώσουν επιτυχώς την ανακεφαλαιοποίηση τους φέρνει σε πλεονεκτική θέση τον κλάδο».

Σε σχέση με τα πρώτα stress tests όπου Πειραιώς και Eurobank βρέθηκαν σε οριακά επίπεδα και η ΑΤΕ απέτυχε να περάσει τα stress tests έχει υπάρξει κοσμογονία αλλαγών. 

Οι ελληνικές τράπεζες, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής και έχοντας συγκεντρώσει 8,3 δισεκ. βελτιώνουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας σε τέτοιο βαθμό που οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με βάση την Βασιλεία ΙΙΙ βρίσκεται κοντά στο 11,2% που είναι από τις υψηλότερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Με βάση την Βασιλεία ΙΙ που ισχύει και με την οποία οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια το core tier 1 των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται στο 16,5% που είναι προφανώς η υψηλότερη επίδοση στην Ευρώπη. Επειδή όμως όλες οι τράπεζες παγκοσμίως υιοθετούν και εφαρμόζουν την Βασιλεία ΙΙΙ το μέτρο σύγκρισης και για τις ελληνικές τράπεζες είναι τα αυστηρότητα κριτήρια της Βασιλείας ΙΙΙ. 

Με βάση αξιόπιστη θεσμική πηγή οι ελληνικές τράπεζες έχουν διασφαλίσει ότι θα περάσουν τα stress tests της ΕΚΤ στα τέλη Οκτωβρίου του 2014 και ταυτόχρονα μπορούν να εφαρμόσουν όλο το πλαίσιο κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ και να συνεχίζουν να διαθέτουν υπερεπαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. 

Να ληφθεί υπόψη ότι σε επίπεδο core tier 1 οι 15 από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη βρίσκονται με βάση την Βασιλεία ΙΙΙ περίπου στο 9,8%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.