ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Θα υπάρξει διάσωση; – Μειώνουν το εθνικό χρέος μέχρι και 52,5% με χρονική αναδιάρθρωσή του οι δανειστές! – Τι λέει έγγραφο του ESM

Θα υπάρξει διάσωση; – Μειώνουν το εθνικό χρέος μέχρι και 52,5% με χρονική αναδιάρθρωσή του οι δανειστές! – Τι λέει έγγραφο του ESM

Επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα, επιβολή ορίου στα επιτόκια και σύνδεση της αποπληρωμής με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, είναι ορισμένα από τα «μέτρα» τα οποία περιλαμβάνονται σε έγγραφο που συνέταξαν στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τον Αύγουστο και προβλέπει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέχρι 52,5%!

Το έγγραφο εννέα σελίδων, που συντάχθηκε στις 10 Αυγούστου, αναφέρεται σε σχέδιο του ESM για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αποκαλύπτει η Wall Street Journal και είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί έρχεται μετά από δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ που μιλούσαν για έναρξη συζήτησης αναδιάρθρωσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους τον ερχόμενο ιανουάριο.

Μια τέτοια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο, θα δώσει “ανάσα ζωής” στην υπόθεση αποπληρωμής του χρέους, με την προϋπόθεση φυσικά ότι η χρονική περίοδος αποπληρωμής θα επεκταθεί σε άλλα τριάντα χρόνια και το επιτόκιο θα είναι αρνητικό, πλέον…

Το έγγραφο προσδιορίζει ιδιαίτερα την περίοδο 2023-2043 ως τις πιο προβληματικές δεκαετίες για την Ελλάδα, όταν οι ακαθάριστες εγχώριες ανάγκες χρηματοδότησης θα μπορούσαν να υπερβούν το 15%.

Υποδηλώνει πως στη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αποπληρωμές του χρέους θα μπορούσαν να «κλειδώσουν» σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί του ΑΕΠ, ούτως ώστε η χώρα να αποπληρώσει περισσότερο χρέος εάν η οικονομία αποδώσει καλύτερα και λιγότερο στην αντίθετη περίπτωση.

Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο εξετάζει το ενδεχόμενο απόσβεσης, τις προγραμματισμένες πληρωμές χρέους στο 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2033 και στο 1,5% την περίοδο 2034-2044. Τυχόν χρέος που θα εκκρεμεί θα χωριστεί στη συνέχεια σε ισόποσες δόσεις, η αποπληρωμή των οποίων θα ξεκινήσει το 2044.

Λαμβάνοντας υπόψιν το έγγραφο για την κατάσταση της οικονομίας, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσαν να μειώσουν την καθαρή παρούσα αξία του χρέους της Ελλάδας κατά 52,5%, με ποσοστό 6,1% να προέρχεται από την παράταση της περιόδου ωρίμανσης.

Το έγγραφο επικεντρώνεται σε τρία μέτρα:

  • την παράταση της διάρκειας κάποιων δανείων της χώρας
  • τη σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την πορεία ΑΕΠ
  •  ανώτατο όριο ή την αναβολή των πληρωμών τόκων

Το έγγραφο στην ουσία «δείχνει» τις διαθέσεις των δανειστών αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με σαφή αποκλεισμό οποιουδήποτε «κουρέματος» της ονομαστικής του αξίας.

Λειτουργεί υπό την παραδοχή πως οι ετήσιες ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδα παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ ετησίως, ένα κατώτατο όριο, το οποίο το ΔΝΤ έχει κρίνει βιώσιμο.

Μέχρι τώρα η συσχέτιση της βιωσιμότητας του χρέους γινόταν με τον λόγο ετήσιου κόστους από το το σύνολο αξίας χρέους προς ΑΕΠ.

«Αυτό είναι ένα τεχνικό έγγραφο που συντάχθηκε από το προσωπικό, τον Αύγουστο. Εκείνη την εποχή τα θεσμικά όργανα βρίσκονταν σε επίπεδο εργασίας. Το χαρτί δεν απεστάλη στα κράτη μέλη και ποτέ δεν συζητήθηκε στο Eurogroup ή της Ομάδας Εργασίας αυτού», ανέφερε εκπρόσωπος του ESM.

Το έγγραφο εστιάζει σε τρεις πιθανές οδούς ελάφρυνσης του βάρους: Την επιμήκυνση κάποιων δανείων, τη σύνδεση ορισμένων πληρωμών με το ΑΕΠ, την επιβολή ορίων στα επιτόκια ή την παροχή περιόδου χάριτος πριν αρχίσουν οι πληρωμές.

Ο ESM προτείνει οριοθέτηση των προγραμματισμένων πληρωμών στο 1% του ΑΕΠ για τη δεκαετία 2023-2033 και στο 1,5% για την περίοδο 2034-2044. Το εναπομείναν χρέος στη συνέχεια θα διαιρεθεί σε ίσα μέρη και η αποπληρωμή του θα αρχίσει το 2044.

Επίσης, συστήνει την επέκταση της περιόδου χάριτος πριν αρχίσουν οι πληρωμές ορισμένων τόκων – που κανονικά λήγει το 2022 – για μία ακόμα δεκαετία. Τα χρέη που θα απομείνουν από τη μεταφορά θα αποπληρωθούν σε ίσες δόσεις από το 2044.

Επιπλέον, το έγγραφο επιβεβαιώνει την απόφαση των εταίρων να αλλάξουν τη μέθοδο με την οποία αξιολογούν τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πλέον, αντί να ασχολούνται με την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, θέτουν ως κριτήριο το ετήσιο κόστος αποπληρωμής, το οποίο θα πρέπει να μην υπερβαίνει το 15% της οικονομικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα πάντα με την WSJ, το έγγραφο διανεμήθηκε μεν στους θεσμούς (Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ), αλλά όχι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει εξεταστεί σε επίπεδο Eurogroup.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.