ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Μειωμένες κατά 3,4% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο 8μηνο

Μειωμένες κατά 3,4% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο 8μηνο

Μειωμένες κατά 3,4% παρουσιάζονται οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2012, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Η μείωση αυτή, ενδεχομένως να ήταν και μεγαλύτερη, εάν δεν εμφάνιζαν αύξηση οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, κατά τον μήνα Αύγουστο, κατά 2,9%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, φθάνοντας τα 197 εκατ.ευρώ, γεγονός που τόνωσε κατά πολύ, την τουριστική κίνηση της χώρας μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μείωση του 3,4% στο 8μηνο, οφείλεται στη μείωση των εισπράξεων από τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 27 κατά 8,1%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 4.857 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα οι εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ των 27 διαμορφώθηκαν στα 2.608 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2012 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 14,3% και διαμορφώθηκαν στα 1.100 εκατ. ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 8,2% και διαμορφώθηκαν στα 628 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 1.030 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 23,9%. Από τις λοιπές χώρες, εκτός της ΕΕ των 27, μείωση παρουσίασαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ κατά 15,4% οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 309 εκατ. ευρώ και αύξηση κατά 35,9% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 723 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στις εισπράξεις του Αυγούστου του 2012, οι οποίες εμφανίζονται αυξημένες, αυτές ενισχύθηκαν, καθώς αυξήθηκαν οι εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών της ΕΕ των 27, ενώ σημειώθηκε μείωση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 27 κατά 7%.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις εισπράξεις από τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, αυτές από τη Γερμανία παρουσίασαν μείωση κατά 22,8% τον Αύγουστο 2012 έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2011, αυτές από τη Γαλλία παρουσίασαν αύξηση κατά 13,4% τον Αύγουστο 2012 έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2011, ενώ αυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 1,9%. Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 27 σημαντική αύξηση κατά 71,1% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 278 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 26% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 85 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το 8μηνο του 2012 παρουσίασε πλεόνασμα 6.156 εκατ.ευρώ, αυξημένο κατά 65 εκατ.ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των ταξιδιωτικών πληρωμών, κατά 324 εκατ. ευρώ ή 19,8% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2011, σε σύγκριση με τη μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 259 εκατ. ευρώ ή 3.4%.

H μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στη μείωση των αφίξεων κατά 5.9%, που εν μέρει αντισταθμίστηκε από την αύξηση κατά 2,7% της μέσης ανά ταξίδι δαπάνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών συνέβαλαν με ποσοστό 58.2% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες και αντιστάθμισαν το 43% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου

Κατά τον μήνα Αύγουστο το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου εμφανίσθηκε αυξημένο κατά 220 εκατ.ευρώ φθάνοντας τα 2.310 εκατ.ευρώ, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Αυτό οφείλεται στη μείωση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 150 εκατ. ευρώ ή 44,2% και της αύξησης των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 71 εκατ. ευρώ ή 2,9%. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων βασίσθηκε αποκλειστικά στην αύξηση κατά 5,5% της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, ενώ οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 2,5%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών υπερέβησαν το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και αποτέλεσαν το 77% του συνόλου των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.