Ντράγκι: “Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ δεν αφορά την Ελλάδα”

Ντράγκι: “Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ δεν αφορά την Ελλάδα”

«Το πρόγραμμα (σ.σ. αγοράς ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) δεν αφορά καθόλου την Ελλάδα, καθώς απευθύνεται αποκλειστικά σε χώρες οι οποίες εξακολουθούν χρηματοδοτούνται από τις αγορές κεφαλαίων», διευκρινίζει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα .

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υποστηρίζει την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαίου Επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων. «Υποστηρίζω ρητά την πρόταση», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ στη συνέντευξή του στο Spiegel και προσθέτει: «Είμαι βέβαιος ότι, αν θέλουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία στην Ευρωζώνη, οι χώρες θα πρέπει να εκχωρήσουν μέρος της κυριαρχίας τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι κυβερνήσεις έλαβαν αποφάσεις, οι οποίες πριν από έναν χρόνο θα ήταν αδιανόητες. Αυτή είναι μια πρόοδος, αλλά δεν αρκεί».

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρωζώνης, ο Μ. Ντράγκι τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσής της, καθώς, όπως λέει, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, δεν χρειάζονται μόνο κανόνες, αλλά «πρέπει να διασφαλισθεί ότι οι κανόνες θα τηρηθούν». Υποστηρίζει δε την ανάθεση της τραπεζικής εποπτείας στην ΕΚΤ και επικρίνει τα εθνικά εποπτικά όργανα, τα οποία, όπως εκτιμά, «επανειλημμένα κατά το παρελθόν αποσιώπησαν δυσκολίες που υπήρχαν στον τραπεζικό τομέα».

Ερωτηθείς για το ζήτημα της διαμάχης με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν, ο Μ. Ντράγκι δηλώνει: «Θα ευχόμουν κάποιες συζητήσεις να διεξάγονται πιο ελεγχόμενα», αλλά διευκρινίζει ότι ο ίδιος και ο Γ. Βάιντμαν συνεχίζουν να έχουν «μεγάλη κατανόηση» ο ένας για τον άλλο. «Έχουμε τον ίδιο στόχο και οι διαφορές στις απόψεις μας για τα σωστά εργαλεία δεν είναι αγεφύρωτες», καταλήγει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.