ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αντίδραση ΕΣΕΕ για την εφαρμογή της διάταξης “δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη”

Αντίδραση ΕΣΕΕ για την εφαρμογή της διάταξης “δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη”

Από αύριο τίθεται σε εφαρμογή η διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης η οποία δίνει το δικαίωμα στους καταναλωτές να μην πληρώνουν προϊόντα ή υπηρεσίες για τα οποία δεν έχει εκδοθεί απόδειξη λιανικής.

Σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη, που θα συμπεριληφθεί στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τους Κανόνες Διακίνησης-Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών, οι επιχειρηματίες υποχρεούνται να αναγράφουν στους τιμοκαταλόγους τους, αλλά και σε εμφανή σημεία, όταν πρόκειται για κατάστημα, ότι σε περίπτωση μη έκδοσης απόδειξης ο πελάτης δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει για το προϊόν ή την υπηρεσία.

Ανάλογο μέτρο ισχύει στην Κροατία, όπου μάλιστα εκεί οι επιχειρηματίες πρέπει να την αναγράφουν και στους τιμοκαταλόγους. Η πρακτική «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη».

Την ίδια ώρα την έντονη είναι η αντίδραση από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στο ενδεχόμενο να ισχύσει και για την αγορά εμπορευμάτων η προωθούμενη ρύθμιση.  

«Eάν ο πελάτης ζητήσει την απόδειξή του και ο καταστηματάρχης αρνηθεί να την εκδώσει, μπορεί να καταγγείλει το γεγονός στις αρμόδιες αρχές και φυσικά μπορεί να αρνηθεί την αγορά, να αφήσει τα προϊόντα και να αποχωρήσει, όχι όμως να τα πάρει και να φύγει χωρίς να πληρώσει», τονίζει η Συνομοσπονδία και συνεχίζει: «Η κίνηση αυτή είναι παράνομη και πληροί την αντικειμενική υπόσταση του ποινικού αδικήματος της κλοπής, οπότε ο καταναλωτής μπορεί να εμπλακεί σε περιπέτειες, τις οποίες και ο ίδιος προφανώς δεν επιθυμεί».  

Η θεσμοθέτηση πάντως της πρακτικής «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη» περιλαμβάνεται σε σειρά παρεμβάσεων του υπουργείου με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη συγκράτηση των τιμών, την προστασία του καταναλωτή και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.