ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ματιέ Πιγκάς: “Το ΔΝΤ στην Ελλάδα έπαιξε τον ρόλο του πυρομανή πυροσβέστη”

Ματιέ Πιγκάς: “Το ΔΝΤ στην Ελλάδα έπαιξε τον ρόλο του πυρομανή πυροσβέστη”

«Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι ελληνική κρίση, αλλά κρίση ευρωπαϊκή, μια κρίση του μοντέλου ανάπτυξης. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα από το 2007 έως το 2012 ήταν 25%, ποσοστό τεράστιο και τρομακτικό. Η αντίστοιχη μείωση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’30 ήταν 24%», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της γαλλικής τράπεζας Lazard Ματιέ Πιγκάς, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής και η Eurobank.

Απέναντι στην κρίση, η Ευρώπη άργησε να απαντήσει και απάντησε με κινήσεις ανεπαρκείς, βασισμένες σε λάθος διάγνωση. Στην περίπτωση της Ελλάδας θεωρούσαν ότι ήταν μια κρίση ρευστότητας, δεν είδαν ότι επρόκειτο για κρίση φερεγγυότητας, ανέφερε ο κ. Πιγκάς, επισημαίνοντας ότι η πολιτική της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας υπήρξε ανόητη και εγκληματική.

«Ισοδυναμεί με κοινωνική σφαγή και κοινωνική βαρβαρότητα, χωρίς κανένα οικονομικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για πολιτική επιλογή εξαιρετικά υψηλού κινδύνου, που οδηγεί στην κατάρρευση του ΑΕΠ και την άνοδο των εξτρεμιστών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα έπαιξε το ρόλο του πυρομανή πυροσβέστη. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή επανάσταση. Κατανοώ όσους αναρωτιούνται «αξίζει τον κόπο;», «αξίζουν όσα υποφέρουμε για να μείνουμε στο ευρώ;». Η απάντηση είναι «ναι», αλλά σε άλλη Ευρώπη και σε ένα άλλο ευρώ. Εάν αποχωρούσε η Ελλάδα από την ευρωζώνη η μετάδοση θα ήταν άμεση, θα οδηγούσε αμέσως στο τέλος της ζώνης του ευρώ. Ο πραγματικός πατριωτισμός είναι ο ευρωπαϊκός πατριωτισμός. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη κατά των άκρων. Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε στην αμοιβαιοποίηση του χρέους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γάλλος τραπεζίτης, σύμφωνα με πληροφόρηση του ΑΠΕ.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Bruegel καθηγητής Ζαν Πιζανί-Φερί, ανέφερε ότι η Ευρώπη έχει εξελιχθεί σε κοινή μοίρα όσων μετέχουμε σε αυτήν.

Στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει σοβαρή αναντιστοιχία ανάμεσα στην έκταση της πρόκλησης και στα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν. Οι επενδύσεις σήμερα στην Ελλάδα είναι το 40% του ύψους που είχαν το 2007. Αν οι Ευρωπαίοι θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα, ας επενδύσουν οι ίδιοι. Υπάρχουν τρόποι: Η αποπληρωμή του χρέους μπορεί να συνδεθεί με τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας. Να κινητοποιήσουν τα επενδυτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα, όπως τα διαρθρωτικά ταμεία, την ΕΤΕπ, αλλά και την EBRD, που έχει σημαντική σχετική εμπειρία, ώστε να αποδείξουν ότι πιστεύουν στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και δίνουν στην Ελλάδα μια ευκαιρία, ανέφερε ο καθηγητής.

Το συμπόσιο χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Ιωάννης Μάνος και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank Νίκος Νανόπουλος, ενώ μίλησε επίσης ο επικεφαλής οικονομικών μελετών του ομίλου Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.