ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

FT: Λείπει 1,5 δις από τα 5 δις που πρέπει να βρει η Ελλάδα στις 16 Νοεμβρίου

FT: Λείπει 1,5 δις από τα 5 δις που πρέπει να βρει η Ελλάδα στις 16 Νοεμβρίου

Στις 16 Νοεμβρίου λήγουν έντοκα περίπου 5 δις ευρώ και το δημόσιο θα προσπαθήσει αύριο, Τρίτη, να καλύψει το «κενό» με έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 3,125 δις.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλούνται δηλώσεις Ελλήνων τραπεζιτών, αναφέρει ότι από τα 5 δις η Ελλάδα πρέπει να βρει 1,5 δις, αφού δεν μπορεί να καλυφθεί από την αυριανή έκδοση.

Γιατί γίνεται αυτό; Η ΕΚΤ δεν έχει δώσει στην Ελλάδα άδεια να διατηρήσει το προσωρινό πλαφόν των 17 δισ. ευρώ για εκδόσεις εντόκων γραμματίων που αναμένεται να μειωθεί αυτό το μήνα στα 12 δισ. ευρώ, αφήνοντας τη χώρα χωρίς δίχτυ ασφαλείας, ενώ περιμένει την καθυστερημένη δόση ων 31,5 δισ. ευρώ από τους διεθνείς πιστωτές.

Εάν οι τράπεζες δεν μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα εναπομείναντα 1,5 δισ. ευρώ με άλλες μορφές εγγυήσεων, τότε η Ελλάδα μπορεί να καταφύγει στη χρήση κεφαλαίων από τα 3 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πού βρίσκονται στο ΤΧΣ, λένε οι τραπεζίτες στους FT.

“Είμαστε σίγουροι ότι η αναχρηματοδότηση των εντόκων θα κυλήσει χωρίς προβλήματα”, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, σημειώνοντας ότι “έχουμε συνεννοηθεί με την ΕΚΤ αναφορικά με το ανώτατο ύψος εντόκων και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα”.

Που κολλάει το πράγμα;

Τα έντοκα γραμμάτια σε εκκρεμότητα ανέρχονται στα 18 δισ. ευρώ, πάνω από το στόχο των 12 δισ. ευρώ που είχε τεθεί το Μάρτιο. Αύριο θα δημοπρατήσει τρίμηνα έντοκα 1 δις και μηνιαία 2,125 δις, ενώ με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές, θα επιτευχθεί ο στόχος των 5 δις.

Η Ελλάδα εξέδωσε τον Αύγουστο τρίμηνα έντοκα για να καλύψει την ωρίμανση ομολόγων που βρίσκονταν στα χέρια της ΕΚΤ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.