ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Άσμουσεν: “Πολύ χαμηλότερο το κόστος περαιτέρω βοήθειας από το GREXIT ή τη στάση πληρωμών”

Άσμουσεν: “Πολύ χαμηλότερο το κόστος περαιτέρω βοήθειας από το GREXIT  ή τη στάση πληρωμών”

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Γερμανός Γ. Ασμουσεν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου “De Tijd”, επισημαίνει ότι το κόστος της επιμήκυνσης του χρόνου που πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα για να ανταποκριθεί στους στόχους του Μνημονίου θα είναι μικρότερο από αυτό που θα υπήρχε σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ερωτηθείς “εάν η Ευρώπη θα δώσει το πράσινο φως, για επιμήκυνση δύο ετών όπως ζητάει η Ελλάδα για να φέρει το δημόσιο έλλειμμά της σε επίπεδα κάτω του 3%, με τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης όμως να είναι επιφυλακτικές διότι η Ελλάδα θα χρειασθεί περισσότερο δανεισμό”, ο Γ. Ασμουσεν απαντά:

“Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε την αποτίμηση του ελληνικού προγράμματος. Δεν επιθυμώ να κάνω υποθέσεις επί του αιτήματος για χορήγηση επιμήκυνσης δύο ετών. Μια τέτοια επιμήκυνση θα μπορούσε να αποτελέσει τμήμα ενός συνολικού πακέτου μέτρων. Κάτι τέτοιο είναι όμως δυνατό εάν οι υπόλοιπες 16 χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ δώσουν την συγκατάθεσή τους για να υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση”, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τον Γ. Άσμουσεν, η ΕΚΤ δεν μπορεί να δώσει παρεπόμενη χρηματοδότηση διότι θα πρόκειται για μια νομισματική χρηματοδότηση.

“Είναι επιθυμητό η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Εάν κάτι τέτοιο απαιτεί επιπλέον βοήθεια για ένα ή δύο χρόνια, το κόστος θα είναι τελικά κατά πολύ χαμηλότερο από το κόστος από μια έξοδο της Ελλάδας ή μια στάση πληρωμών” πρόσθεσε.

“Το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί το 2013 στα 189% του ΑΕΠ και θα έχει ξεπεράσει τον στόχο του 120% το 2020 και μία δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαίνεται αναπόφευκτη» ήταν η επόμενη ερώτηση που αφορούσε την Ελλάδα με τον Γ. Ασμουσεν να απαντά ότι “πράγματι η κατάσταση του ελληνικού χρέους έχει επιδεινωθεί από την αναδιάρθρωση του Μαρτίου”.

Ο Γ. Άσμουσεν θεωρεί ότι αυτό αποτελεί συνέπεια των χαμηλότερων του αναμενομένου εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις, της χαμηλότερης από το αναμενόμενο οικονομικής ανάπτυξης και της πιθανής μετάθεσης των δημοσιονομικών στόχων κατά δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΚΤ, σε περίπτωση που η τρέχουσα πολιτική δεν μεταβληθεί, το ελληνικό χρέος θα ισοδυναμεί με κάτι παραπάνω από το 140% του ΑΕΠ το 2020.

“Τις επόμενες μέρες πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία για επιπρόσθετα ελληνικά μέτρα και συμπληρωματική βοήθεια από την πλευρά των άλλων χωρών της ευρωζώνης προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο”, σημείωσε ο Γ. Άσμουσεν.

Τέλος, ερωτηθείς για το τι είδους μέτρα πρέπει να ληφθούν ο Γ. Άσμουσεν τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί, η εθελοντική επαναγορά του χρέους ή η μείωση των επιτοκίων των δανείων, καθώς τα κράτη μέλη δεν είναι πρόθυμα να δεχθούν μια νέα αναδιάρθρωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.