ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Το χρονοδιαγράμμα της… διαβόητης δόσης

Το χρονοδιαγράμμα της… διαβόητης δόσης

Αντέχει η Αθήνα να γίνει η εκταμίευση της δόσης των 32 δισ. ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου ή το αργότερο στις 20 του ίδιου μήνα; Η απάντηση είναι δύσκολο να δοθεί καθώς τα ταμεία είναι σχεδόν άδεια, ενώ το οικονομικό επιτελείο ποντάρει πολλά στην έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου τα οποία βέβαια θα αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες.

Tο χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης μετά και την απόφαση να υπάρξει νέο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα δηλαδή στις 20 Νοεμβρίου είναι πλέον ασφυκτικό και το πιθανότερο είναι ότι η εκταμίευση της δόσης των 32 δισ. ευρώ ( ή μέρος αυτής ) θα γίνει το αργότερο λίγες ημέρες πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.

Η κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα είναι η 16η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία λήγουν έντοκα ομόλογα ύψους 5 δισ. ευρώ που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα της δόσης τα ομόλογα αυτά θα αναχρηματοδοτηθούν με την έκδοση νέων. Το πιθανότερο είναι ότι σήμερα το δημόσιο θα προχωρήσει σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων, από τις οποίες προσδοκάται να αντλήσει 5 δισ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει μέρος των εντόκων.

«Έχουμε έλθει σε επαφή με την ΕΚΤ σχετικά με το ανώτατο όριο των ανεξόφλητων υπολοίπων των εντόκων γραμματίων και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», σημείωσε στο Ρόιτερ, κορυφαίος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Έτσι σήμερα δημοπρατούνται έντοκα γραμμάτια διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων και αξίας 2,125 δισ. ευρώ από την οποία το συνολικό ποσό που θα αντλήσει το Δημόσιο αναμένεται να είναι 3,4 δισ. ευρώ με την αποδοχή και μη ανταγωνιστικών προσφορών.

Παράλληλα δημοπρατούνται έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας και αξίας 1 δισ. ευρώ και το Δημόσιο αναμένεται να δανειστεί με τη συγκεκριμένη δημοπρασία περίπου 1,6 δισ. ευρώ.

Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής στις 22 -23 Νοεμβρίου και από εκεί και πέρα πρέπει να περιμένουμε περίπου 15 έως 22 ημέρες προκειμένου να γίνει η εκταμίευση πρώτα απο το ΔΝΤ και στη συνέχεια από την ΕΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.