Ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης εμπορευμάτων από τα τελωνεία

Ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης εμπορευμάτων από τα τελωνεία

Στην εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης εισόδου-εξόδου εμπορευμάτων από τα τελωνεία προχωρεί η κυβέρνηση με Κοινοτική Οδηγία που ενσωματώθηκε στο ελληνικό Δίκαιο με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.

Ειδικότερα, με την εφαρμογή της Οδηγίας η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε πύλη για την Ενιαία Αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε βασικό διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων, καθώς μειώνεται πλέον ο χρόνος εκτελωνισμού και οι διαδικασίες φόρτωσης-εκφόρτωσης στα ελληνικά λιμάνια αυτοματοποιούνται, δημιουργώντας πολύτιμες οικονομίες κλίμακας.

Η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2010/65 στο εθνικό δίκαιο θα συμβάλλει στην άμεση καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, ιδιαιτέρως τη λαθρεμπορία των καυσίμων, ενισχύοντας παράλληλα το εμπόριο των θαλάσσιων μεταφορών. Υποχρεώνει δε τα πλοία κατά τον κατάπλου ή και τον απόπλου από λιμένες των κρατών-μελών να προχωρούν σε διατυπώσεις υποβολής δηλώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο η ενσωμάτωση της εν λόγω Οδηγίας στην ελληνική έννομη τάξη  συνιστά επιτυχία εθνικής σημασίας καθώς επιφέρει μια σειρά από οφέλη για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ολλανδία, προκειμένου να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία του Ρόττερνταμ ως πρώτο λιμάνι της Ευρώπης, και η Γερμανία, για να ενδυναμώσει την ισχύ του λιμανιού της στο Αμβούργο, έσπευσαν από τους πρώτους να ενσωματώσουν τη συγκεκριμένη Οδηγία.

Άλλωστε, η εναρμόνιση και εφαρμογή της Οδηγίας 2010/65 στα δίκαια των ευρωπαϊκών χωρών αποτελούν ισχυρή επιθυμία και του ευρωπαϊκού εφοπλιστικού κόσμου, κάτι που έχει επανειλημμένως αναφερθεί στο ενημερωτικό έντυπο «European Community of Shipowner’s Association – ECSA».

Τέλος, στα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή της θα είναι, δυνητικά, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο χώρο του εμπορίου και της ναυτιλίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.