Σχέδιο νόμου για τις σχολάζουσες κληρονομιές και τα Εθνικά Κληροδοτήματα

Σχέδιο νόμου για τις σχολάζουσες κληρονομιές και τα Εθνικά Κληροδοτήματα

To υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Εθνικών Κληροδοτημάτων και την αναμόρφωση των διατάξεων των σχολαζουσών κληρονομιών με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας που αφορά στις σχολάζουσες κληρονομιές (κληρονομιές των οποίων ο κληρονόμος είναι άγνωστος ή δεν είναι βέβαιο ότι τις έχει αποδεχτεί)  και τη συντόμευση του χρόνου που απαιτείται για την κατάθεση αίτησης αναγνώρισης του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίων επ΄αυτών.

Στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα υπάρχει και πρόνοια για τη δημιουργία μητρώου κοινωφελών περιουσιών και μητρώου σχολαζουσών κληρονομιών.

Όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που επεξεργάζεται τις αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της έως το τέλος Νοεμβρίου προκειμένου στη συνέχεια το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή.

Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχαν απευθύνει στον ίδιο 25 βουλευτές της ΝΔ για τις σχολάζουσες κληρονομιές.

Οι βουλευτές της ΝΔ επικαλούνταν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες το σύνολο των κοινωφελών περιουσιών σήμερα ανέρχεται σε 12.000 και από αυτές οι 3.000 είναι Ιδρύματα και Κληροδοτήματα, 3.800 είναι σχολάζουσες κληρονομιές και περίπου 5.200 εκκαθαρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών με ρυθμό το πολύ 20 υποθέσεων το χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν σχεδόν 300 χρόνια για να εκκαθαριστούν όλες οι παλιές περιουσίες.

Οι βουλευτές ανέφεραν μάλιστα ότι η συνολική αξία της περιουσίας αυτής εκτιμάται περίπου στα 4 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο υπουργός Οικονομικών, «υπάρχει δυσκολία εντοπισμού των σχολαζουσών κληρονομιών, καθώς η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών δεν ενημερώνεται εγκαίρως για την ύπαρξη κληρονομιών για τις οποίες δεν έχουν εμφανιστεί κληρονόμοι».

Επίσης, οι περισσότεροι κηδεμόνες που διορίζονται αποποιούνται του λειτουργήματος τους με συνέπεια την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος χωρίς να γίνονται ενέργειες εκκαθάρισης των κληρονομιών αυτών.

Ο Γ. Στουρνάρας επισημαίνει επίσης στους βουλευτές της ΝΔ ότι σε υποθέσεις σχολαζουσών κληρονομιών με μεγάλο ενεργητικό, υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις οι οποίες αν δεν λήξουν, δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία αναγνώρισης του Δημοσίου ως κληρονόμου από το Δικαστήριο της κληρονομίας.

Αλλά και ο Αστικός Κώδικας, όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, δεν καθορίζει το ακριβές χρονικό διάστημα που απαιτείται προκειμένου η κληρονομία να περιέλθει στο Δημόσιο εάν δεν υπάρχει άλλος κληρονόμος, κατά την εκδίκαση της εκάστοτε υπόθεσης. Το γεγονός αυτό καθυστερεί επίσης υπερβολικά την εκκαθάριση των υποθέσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.