Reuters: “Γιατί το γάλα κοστίζει 1,5 ευρώ στην Ελλάδα”

Reuters: “Γιατί το γάλα κοστίζει 1,5 ευρώ στην Ελλάδα”

To μυστήριο με τις απίστευτες διαφορες στις τιμές των προϊόντων προσπαθεί να λύσει το Reuters με έρευνά του στην Ελλάδα. Μέχρι και στον Ορχομενό φτάνουν οι δημοσιογράφοι του Reuters, για να ρίξουν φως στο μυστήριο των τιμών του γάλατος στην Ελλάδα. Πώς γίνεται το γάλα να κοστίζει στην Ελλάδα 1,5 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 31,5% ακριβότερα από τον κοινοτικό μέσο όρο;

Η έρευνα του Reuters ξεκινά από τη φάρμα του Στάθη Αραβανή, στον Ορχομενό, όπου ο κτηνοτρόφος πουλά το γάλα του στη Δέλτα αντί 45 σεντς το λίτρο. Η μέση τιμή φάρμας στην Ελλάδα είναι, σύμφωνα με τη Eurostat, στα 44,79 σεντς, η υψηλότερη στην Ευρώπη, μετά τη Φινλανδία, τη Μάλτα και την Κύπρο.

Εύλογα, λοιπόν, οι Έλληνες καταναλωτές, στο άλλο άκρο της αλυσίδας, αναρωτιούνται γιατί πρέπει να πληρώνουν 1,5 ευρώ το λίτρο. Το ρεπορτάζ μεταφέρει, μάλιστα, τη μαρτυρία μιας 46χρονης μητέρας δύο μικρών παιδιών, που λέει ότι αφότου έχασε τη δουλειά της ως λογίστριας, τον Ιανουάριο, σταμάτησε να παίρνει γάλα για τα παιδιά της, γιατί δεν μπορούσε πια να το πληρώσει. «Είναι πολύ ακριβό. Είναι αδύνατο να τα βγάλεις πέρα όταν χρειάζεσαι δύο λίτρα την ημέρα, συν το ψωμί, συν το φαγητό, πέραν όλων των λογαριασμών και των φόρων που πρέπει να πληρώσουμε. Το φρέσκο γάλα είναι μία πολυτέλεια», λέει.

Πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι οι τιμές του γάλατος χειραγωγούνται, μία υποψία που ενισχύεται από το πρόστιμο των 75 εκατ. ευρώ που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε αρκετές επιχειρήσεις το 2007, σημειώνει το Reuters.

Όμως, ο Αθανάσιος Σκόδρας, υφυπουργός Ανάπτυξης, εξηγεί ότι με τις τιμές να κυμαίνονται από τα 0,85 έως τα 2,10 ευρώ, δεν υπάρχει ένδειξη χειραγώγησης. «Ο ανταγωνισμός δουλεύει. Υπάρχει μεγάλος αριθμός ενεργών εταιρειών και το εύρος των τιμών είναι ευρύ. Δεν λέω ότι το γάλα είναι φθηνό, όμως πιστεύω ότι η τιμή είναι δίκαιη», λέει. Και αποδίδει τις ακριβές τιμές στο υψηλό κόστος παραγωγής, συσκευασίας και μεταφοράς.

Το Reuters εντοπίζει το πραγματικό κρυμμένο μυστικό που φουσκώνει τις τιμές στο γεγονός ότι το φρέσκο γάλα πωλείται στην Ελλάδα με διάρκεια ζωής μόλις πέντε ημερών, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη, εφαρμόζεται διάρκεια παραμονής στο ράλι 10 ημερών. Αυτό μπορεί να αλλάξει με μια μικρή αλλαγή στη διαδικασία παστερίωσης, όμως, σύμφωνα με τον Αθ. Σκόδρα, οι κτηνοτρόφοι μπλοκάρουν μια τέτοια λύση, υπό το φόβο του ανταγωνισμού από το εισαγόμενο γάλα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι στην ελληνική αγορά υπάρχουν στρεβλώσεις οι οποίες στο τέλος καταλήγουν ως επιβάρυνση στην τσέπη των καταναλωτών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.