ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Πώς η κυβέρνηση πετάει την «μπάλα στην εξέδρα» με την υπόθεση Novartis για να γλιτώσει τον καταποντισμό από το Σκοπιανό

Πώς η κυβέρνηση πετάει την «μπάλα στην εξέδρα» με την υπόθεση Novartis για να γλιτώσει τον καταποντισμό από το Σκοπιανό

Λίγα μόλις 24ωρα μετά το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για την Μακεδονία το Μαξίμου, όπως όλα δείχνουν, επιχειρεί ν’ αλλάξει την επικαιρότητα με την υπόθεση Novartis που ερευνάται επί μήνες και έχει εμπλέξει ονόματα πρώην πρωθυπουργών και υπουργών, των προηγούμενων κυβερνήσεων φυσικά

Προφανώς και είναι βολική μια ανακατεύθυνση του συλλογικού ασυνειδήτου της κοινής γνώμης από το Σκοπιανό και ταυτόχρονα να εμφανιστεί στριμωγμένη η αντιπολίτευση και κυρίως η Νέα Δημοκρατία.

Βέβαια, ο κόσμος αυτή την στιγμή δεν ενδιαφέρεται ποσώς για την αντιπολίτευση και πολύ περισσότερο για την κυβέρνηση. Τον ενδιαφέρει μόνο ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εκχωρήσει τα δικαιώματα της Μακεδονίας σήμερα και ποιος ξέρει ποιας άλλης περιοχής αύριο.

Η υπόθεση Novartis αναφέρεται στην δραστηριότητα της πολυεθνικής εταιρίας φαρμάκων στην Ελλάδα και διεξάγεται πολύμηνη δικαστική έρευνα, συνέχεια διεθνούς έρευνας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των αμερικανικών αρχών για να διαπιστωθεί αν η εταιρία είχε δωροδοκήσει πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς λειτουργούς,προκειμένου να τύχει προνομιακής μεταχείρισης και να εξασφαλίσει υψηλές τιμές κοστολόγησης των προϊόντων της.

Υπήρξαν σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και έτσι προχωράει η δικαστική έρευνα σε πολυεθνικό επίπεδο.

Στη χώρα μας, την έρευνα την ανέλαβαν οι εισαγγελείς διαφθοράς. Από καιρό, είχαν διαρρεύσει στην δημοσιότητα ονόματα πολιτικών που αναφέρονται στον σχετικό φάκελλο ως εκ της ιδιότητάς τους ενδεχομένως να είχαν κάποια ανάμειξη.

Χθες από κυβερνητικές διαρροές δημοσιοποιήθηκαν τα πολιτικά πρόσωπα τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στον φάκελλο. Πρόκειται για τους:Αντώνη Σαμαρά (πρώην πρωθυπουργό), Παναγιώτη Πικραμμένο (υπηρεσιακό πρωθυπουργό) και τους Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Χθες, η εισαγγελέας διαφθοράς κ. Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Γιάννης Μανώλης, επισκέφθηκαν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και κατά της πληροφορίες που υπήρχαν σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να ενημερώσουν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι κατά την έρευνα «έπεσαν» σε ονόματα πολιτικών προσώπων.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, σε τέτοιες περιπτώσεις διακόπτεται πάραυτα κάθε περαιτέρω ενέργεια, και η προϊσταμένη εισαγγελική αρχή στέλνει «αμελλητί», την σχετική δικογραφία στην Βουλή, χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας.

Το ζήτημα είναι ότι λίγο πριν εμφανισθούν στον Άρειο Πάγο οι εισαγγελείς διαφθοράς, έφθασε εκεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Υποτίθεται ότι το έπραξε για άλλο θέμα αλλά λίγο αργότερα υπήρξε επίσημη ανακοίνωση ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πήγε στον Άρειο Πάγο για να ενημερωθεί για την υπόθεση.

Και ακολούθησε επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κοντονή και του αναπληρωτή υπουργού κ. Παπαγγελόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν πολύωρη συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι «με εντολή του πρωθυπουργού» ο φάκελλος της έρευνας θα διαβιβασθεί στην Βουλή για τα περαιτέρω, και μάλιστα έσπευσε να τονίσει ότι «η Βουλή θα διερευνήσει ένα σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως του ελληνικού κράτους…».

Δηλαδή όλα αυτά έγιναν τυχαία! Το Σκοπιανό ουδεμία σχέση έχει.

Η ΝΔ, αντέδρασε σωστά κατήγγειλε ότι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, εμφανίσθηκε να γνωρίζει το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας και την παραπομπή του φακέλλου στην Βουλή (που συνταγματικά οφείλει “αμελλητί” χωρίς καμιά παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας να κάνει η εισαγγελική αρχή…) την απέδωσε σε “προσωπική εντολή” του πρωθυπουργού!

Από πότε ο πρωθυπουργός δίνει προσωπικές εντολές για να σταλλούν δικογραφίες στην Βουλή;

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Πριν από λίγο η κοινή γνώμη παρακολούθησε ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους.

Οι ίδιοι, μάλιστα, υποστήριξαν ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαστεί με εντολή του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί. Δηλαδή αμέσως και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή, πόσο μάλλον αξιολογική κρίση, της εκτελεστικής εξουσίας.

Νωρίτερα είχε συμβεί το επίσης ανήκουστο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επισκεφθεί την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παραδεχόμενος εκ των υστέρων -και αφού δημοσιοποιήθηκε η επίσκεψή του- ότι ζήτησε και είχε προνομιακή ενημέρωση για την ίδια υπόθεση.

Και όλα αυτά που προδήλως μαρτυρούν μια απαράδεκτη προσπάθεια ανάμιξης της κυβέρνησης στην ανακριτική διαδικασία, όλως τυχαίως συμβαίνουν μια ημέρα μετά τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό ζήτημα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση για λόγους στοιχειώδους θεσμικής τάξης, δεν θα τοποθετηθεί επί φημολογιών που αποβλέπουν να σπιλώσουν συλλήβδην πολιτικά πρόσωπα. Και γι αυτό απαιτεί από την κυβέρνηση, η δικογραφία που θα διαβιβαστεί αύριο στη βουλή να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα προκειμένου να γίνει γνωστή σε όλους τους πολίτες και να λάμψει η αλήθεια.

Εξυπακούεται, τέλος, ότι στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης, την οποία η ΝΔ θα επιδιώξει να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν, η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβασή της Δικαιοσύνη»

Ενδιαφέρον έχει να τονίσουμε ότι ακόμα και εάν προέκυπταν πιθανές ευθύνες για τα αδικήματα της απιστίας και δωροδοκίας για τα όποια εμπλεκόμενα πρόσωπα, αυτές έχουν παραγραφεί, αφού για να συσταθεί από την Βουλή εξεταστική επιτροπή, δεν θα πρέπει να έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι, και η υπό διερεύνηση υπόθεση αφορά το διάστημα 2006-20015.

Πάντως, συνεχίζεται από τους εισαγγελείς διαφθοράς η έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα (ήδη έχει απαγορευθεί η έξοδος από την χώρα υψηλόβαθμου στελέχους της Novartis) για τα αδικήματα της δωροδοκίας και απιστίας, ενώ αναμένεται η έρευνα να επεκταθεί και για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος (για το οποίο δεν υπάρχει παραγραφή) τόσο για πολιτικά όσο και μη πολιτικά πρόσωπα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όμως εάν υπάρχει ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αυτό αφορά τους εισαγγελείς που στην παρούσα φάση δεν έχουν βρει τέτοια ευρήματα. Ως προς το πολιτικό σκέλος όμως από την στιγμή που οι πολιτικές ευθύνες έχουν παραγραφεί, τότε γίνεται σαφές ότι είναι περίεργο το timing καθώς στην κυβέρνηση κατανόησαν ότι το Σκοιπιανό εξελίσσεται σε «ταφόπλακα» για τους ίδιους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.