“Πόρτα” έριξαν οι τραπεζίτες στην κυβέρνηση!

“Πόρτα” έριξαν οι τραπεζίτες στην κυβέρνηση!

Πρώτη “πόρτα” για τις επαναγορές των ομολόγων στον Γ.Στουρνάρα από τις τράπεζες, που φυσικά απλά ξεκίνησαν μια διαπραγμάτευση που στο τέλος μπορεί να αποκομίσουν τα διπλά, μέσω ανταλλαγμάτων, Την επίσημη ανακοίνωση της δημοσίας προσφοράς για την επαναγορά του χρέους την προσεχή Δευτέρα αναμένουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών οι οποίες εμφανίζονται επιφυλακτικές για την αποτελεσματικότητα της όλης διαδικασίας.

Στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) που ολοκληρώθηκε στις 7 το απόγευμα οι τραπεζίτες εξέφρασαν τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις τους επί της εμπλοκής τους στην διαδικασία επιχειρηματολογώντας ότι οι τράπεζες θα χάσουν σημαντικά μελλοντικά κέρδη εάν προσφέρουν τα ομολόγα που κατέχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.

Σήμερα τα πιστωτικά ιδρύματα κατέχουν συνολικά ομολόγα ονομαστικής αξίας 17 δισ. ευρώ τα οποία έχουν τοποθετημένα και στα αμοιβαία κεφάλαια τους. Όπως τόνισαν, εάν πωλήσουν τα συγκεκριμένα ομολόγα στις τρέχουσες τιμές (4,7 δισ. ευρώ) θα κερδίσουν 500 εκατ. ευρώ βάσει της τρέχουσας λογιστικής αξίας και θα χάσουν 4 δισ .ευρώ από μελλοντικούς τόκους.

Οι τραπεζίτες τόνισαν πως δεν έχουν την κατοχύρωση να αποφασίσουν για την πώληση των ομολόγων και έθεσαν ζήτημα εταιρικής διακυβέρνησης και ευθυνών έναντι των μετόχων. Παρουσίασαν δε εναλλακτικές λύσεις για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους αναγκών και τη μείωση του κόστους ανακεφαλαιοποίησης.

Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει σε νόμο που θα προβλέπει ότι η απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους θα ληφθεί μόνο από τα διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών και όχι από τις Γενικές Συνελεύσεις και παράλληλα θα προστατεύει τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων από τυχόν ποινικές ευθύνες. Ωστόσο, ένας τέτοιος νόμος μάλλον θα ήταν αντισυνταγματικός και θα αντέβαινε στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη για την Προστάτρια των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.