Γ.Προβόπουλος: Ύφεση 4,5% για το 2013

Γ.Προβόπουλος: Ύφεση 4,5% για το 2013

Μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας κατά 4-4,5% προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που θα υποβάλει σήμερα στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος.

Στην έκθεση θα τονίζεται η ανάγκη για την υιοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης. Η ΤτΕ εκτιμά ότι η ανάκαμψη της οικονομίας αποτελεί τον βασικό μοχλό για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχει μπροστά της η χώρα: από το βάρος του δημόσιου χρέους μέχρι το έλλειμμα του προϋπολογισμού και την διογκούμενη ανεργία.

Η ΤτΕ επισημαίνει ότι η κρίση έχει ήδη καταφέρει πλήγμα στην ελληνική οικονομία αντίστοιχο εκείνου του μεγάλου κραχ. Ενδεικτικά το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 20% και συνεχίζει να υποχωρεί. Η ανεργία αυξήθηκε στο 25%, ξεκινώντας από ποσοστό χαμηλότερο του 8% και συνεχίζει να αυξάνεται. Το βιοτικό επίπεδο κατακρημνίσθηκε και συνεχίζει να υποχωρεί. Ωστόσο, διαπιστώνεται ότι ήδη γίνονται ορατά τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.

Συγκεκριμένα η ΤτΕ προβλέπει ότι θα έχει ανακτηθεί πλήρως, μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, η κατά 30% σωρευτική απώλεια της ανταγωνιστικότητας κόστους που έχει καταγραφεί από το 2001.

Για το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Προβόπουλος υπενθυμίζει τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την εξυγίανση του.

Συγκεκριμένα, έξι τράπεζες έχουν εξυγιανθεί, συμπεριλαμβανομένης της ΑΤΕ, που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο σχετικό παράδειγμα μέχρι σήμερα στην Ευρώπη. Οι υπόλοιπες τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία συγχωνεύσεων. Επίσης, όλοι οι καταθέτες προστατεύθηκαν πλήρως, ώστε να διασφαλισθεί απολύτως η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η ΤτΕ εκτιμά ότι μέχρι τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών. Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες και καλά κεφαλαιοποιημένες τράπεζες, αυξημένη εμπιστοσύνη εκ μέρους των καταθετών και δυνατότητα επανόδου στις αγορές κεφαλαίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα Ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.