Τζ. Στίγκλιτς: “Χρησιμοποιούν το ΔΝΤ για να επιβληθούν”

Τζ. Στίγκλιτς: “Χρησιμοποιούν το ΔΝΤ για να επιβληθούν”

Στο τελευταίο του βιβλίο ο Τζόζεφ Στίγκλιτς αναφέρεται στον κίνδυνο που διατρέχει η δημοκρατία λόγω του χάσματος πλούσιων, και φτωχών.

Ο διάσημος οικονομολόγος μιλάει για την κρίση, για αυτούς που πλήττονται από αυτή, αλλά και όσους «κατανέμουν» μέσα από το δημόσιο Λόγο τις ευθύνες.

«Ενας ακόμη μύθος είναι ότι για την κατάστασή τους φταίνε οι ίδιοι οι φτωχοί. Οι άνεργοι είναι χωρίς δουλειά επειδή είναι τεμπέληδες. Δεν έχουν ψάξει για δουλειά με αρκετή επιμονή» γράφει και αμφισβητεί την άποψη αυτή: «Με τέσσερις υποψηφίους για κάθε θέση απασχόλησης, όμως, θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι το πρόβλημα σήμερα δεν είναι η έλλειψη υποψηφίων για την κάλυψη θέσεων, αλλά η έλλειψη θέσεων απασχόλησης».

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ κατακρίνει επιχειρήματα σαν κι αυτά που χρησιμοποίησαν και στην Ελλάδα υπέρμαχοι ακραίων μέτρων, κυρίως στα εργασιακά, τα οποία ζήτησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δυσχεραίνοντας έτι περαιτέρω τη δημοσιονομική προσαρμογή και επιτείνοντας το φαύλο κύκλο ύφεσης και μέτρων λιτότητας. Αυτή η γραμμή περιγράφηκε από έλληνες αναλυτές ως «αντιλαϊκός λαϊκισμός».

«Για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες -και πιο πρόσφατα ακόμη και ευρωπαϊκές χώρες- που είναι χρεωμένες και πρέπει να προσφύγουν στο ΔΝΤ, οι επιπτώσεις  έχουν αποδειχθεί σοβαρές Συχνά τα υπουργεία Οικονομικών χρησιμοποιούν το ΔΝΤ για να επιβάλουν τις απόψεις τους, έτσι ώστε να υιοθετήσουν τα θεσμικά μέτρα, καθώς και τα ρυθμιστικά και μακροοικονομικά πλαίσια που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του 1%. Ακόμη και η Ελλάδα, προκειμένου να εξασφαλίσει τη διάσωση της από την Ευρωπαϊκή Ενωση το 2011, υποχρεώθηκε να περάσει νόμους που δεν επηρεάζουν μόνο τον προϋπολογισμό αλλά και την υγεία, τα δικαιώματα συλλογικής διαπραγμάτευσης των εργατικών σωματείων και τον κατώτατο μισθό» γράφει ο Στίγκλιτζ αναφερόμενος στα μέτρα του Μνημονίου 2.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.