ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Μείωση μισθών κατά 23,4% προβλέπει ο Γ. Προβόπουλος

Μείωση μισθών κατά 23,4% προβλέπει ο Γ. Προβόπουλος

Προφανώς μετά από τόση εξαθλίωση χρειαζόμαστε και άλλες μειώσεις μισθών για να γίνουμε ανταγωνισικοί έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Γιώρος Προβόπουλος, εξηγώντας μας ότι δεν έχουμε “βασανιστεί” αρκετά.

Νέες και μεγαλύτερες μειώσεις αποδοχών σε όλα τα μήκη και πλάτη της ελληνικής οικονομίας, προβλέπει ο Διοικητής της Τράπεζας στην Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, επισημαίνοντας ότι μετά από αυτό το σοκ- αναγκαίο κατά τον Γιώργο Προβόπουλο- η διατηρήσιμη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν μπορεί να στηρίζεται στη μείωση των μισθών, αλλά θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα.

Η ουσία είναι ότι οι μέσες ονομαστικές προ φορολογίας αποδοχές των μισθωτών στο σύνολο της οικονομίας εκτιμάται ότι εφέτος μειώνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 7%, ενώ η μείωση των μέσων πραγματικών αποδοχών φθάνει το 8,1% (οι αντίστοιχες μειώσεις το 2011 ήταν -1,7% και -4,7%). Εξάλλου, η μισθολογική δαπάνη ανά μισθωτό, περιλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών και των δαπανών για συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, εκτιμάται ότι μειώνεται με μέσο ρυθμό 6,4%.

Μεγαλύτερη εκτιμάται ότι είναι η μείωση των μέσων αποδοχών στον επιχειρηματικό τομέα ήτοι -8,7% σε ονομαστικούς όρους, -9,8% σε πραγματικούς! Το… κερασάκι στη τούρτα είναι η επισήμανση ότι ακόμα και αυτές οι εφιαλτικές εκτιμήσεις ενδέχεται να αποδειχθούν τελικά συντηρητικές, αν ληφθούν υπόψιν τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ανατρέχοντας στα τεκταινόμενα στον ιδιωτικό τομέα, η Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ σημειώνει ότι από την αρχή της κρίσης οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν επιδιώξει να προσαρμόσουν το κόστος εργασίας στις συνθήκες μειωμένης ζήτησης, με διάφορους τρόπους: μείωση/εξάλειψη των υπερωριών, θέση του προσωπικού σε διαθεσιμότητα, εισαγωγή μειωμένων εβδομαδιαίων ωραρίων εργασίας, μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, περικοπή αποδοχών βάσει ατομικών συμβάσεων, απολύσεις προσωπικού. Στη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχουν προσφύγει, δε, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι στο παρελθόν, στη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, που αφορούν στο α΄ εξάμηνο του έτους, οι ατομικές συμβάσεις που υπογράφηκαν προβλέπουν μειώσεις μισθών 23,4% κατά μέσο όρο.

Όσον αφορά στις επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, στις περισσότερες περιπτώσεις προβλέπουν προς τα κάτω προσαρμογή των καταβαλλόμενων αποδοχών της τάξεως του 10-40% από τα επίπεδα που προέβλεπαν, στην κάθε επιμέρους περίπτωση, οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις στα επίπεδα των γενικών κατώτατων αποδοχών και των αντίστοιχων επιδομάτων.

Αναφορικά τις κλαδικές που υπογράφηκαν στη διάρκεια του έτους, η κυριότερη (για τους απασχολούμενους στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο, που υπερβαίνουν τις 300.000) προβλέπει μείωση μισθών κατά 6,3%, ενώ οι υπόλοιπες (για τους απασχολούμενους στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στις ξένες αεροπορικές εταιρίες, στην επεξεργασία-κατεργασία ξύλου, στα εργαστήρια ζαχαρωδών προϊόντων, στις επιχειρήσεις καλλυντικών, στις ιδιωτικές κλινικές) προβλέπουν μειώσεις που φθάνουν το 15%.

Ένα είναι σίγουρο, ότι σε λίγο η εργασία θα παρέχεται δωρεάν, και σαν αντάλαγμα θα μας επιτρέπουν να αναπνέουμε, για να εργαζόμαστε φυσικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.