Bloomberg: Απόγνωση στην Ελληνική μεσαία τάξη

Bloomberg: Απόγνωση στην Ελληνική μεσαία τάξη

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg σε εκτενές δημοσίευμα για το θέμα, με συνεντεύξεις, άλλοτε επιτυχημένων, ανθρώπων που έχουν καταλήξει να περιμένουν στην ουρά των συσσιτίων της εκκλησίας και τα κοινωνικά ιατρεία περιγράφει την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μεσαία τάξη της Ελλάδας.

Στο δημοσίευμα του Bloomberg γίνεται αναφορά στους χιλιάδες έλληνες που, λόγω της οικονομικής κατάστασης, δεν μπορούν να πληρώσουν για τα τρόφιμα ή τα φάρμακά τους και οι οποίοι πρέπει να βασιστούν στις συντάξεις των γονέων τους για να επιβιώσουν, ενώ δίνεται η εικόνα των κλειστών καταστημάτων, αλλά και των ανθρώπων που ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν μεταλλικά αντικείμενα.

Το ρεπορτάζ ξεκινάει με: «την κ. Αναστασία Καραγαϊτανάκη 57 ετών, πρώην μοντέλο και πρώην ιδιοκτήτρια καφετέριας στη Θεσσαλονίκη. Αφού έχασε την επιχείρησή της λόγω της κρίσης, κατέληξε να κοιμάται σε ένα ράντζο που ανοίγει κάθε μέρα δίπλα από το ψυγείο στην κουζίνα της μητέρας της. Είναι πλέον εξαρτημένη από τις φιλανθρωπίες, τόσο για το φαγητό της όσο και για την ινσουλίνη αφού πάσχει από διαβήτη».

Η ίδια δηλώνει στο Bloomberg: «Νοιώθω σαν να γλίστρησε η ζωή μου μέσα από τα χέρια μου». «Αισθάνομαι σαν νεκρή» συμπληρώνει η Ελληνίδα η οποία επί πλέον, μοιράζεται με τον αδελφό της, την γκαρσονιέρα της μαμάς της.

Το στοιχείο που αναδεικνύεται στο ρεπορτάζ, είναι ότι οι τρείς αυτοί άνθρωποι ζούν με τη σύνταξη του νεκρού πατέρα των 785 ευρώ και με την αγωνία να μην πεθάνει η μητέρα που την δικαιούται…

Η κ. Καραγαϊτανάκη περιγράφεται με λαμπερά κόκκινα μαλλιά, άψογο επαγγελματικό μακιγιάζ και λευκό καπιτονέ μπουφάν. Στα 16 της στέφθηκε με τον τίτλο ομορφιάς της «Mις Βορείου Ελλάδας» και έκανε καριέρα στις πασαρέλες της Ευρώπης, στο Μιλάνο και στο Παρίσι.

Στο εκτεταμένο ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρεται ότι σαν την κ. Καραγαϊτανάκη είναι χιλιάδες Ελληνες και το κουβάρι ακόμη ξετυλίγεται για τη μεσαία τάξη.

Δάσκαλοι που οι μισθοί τους κόπηκαν στο ένα τρίτο, κλέβουν ηλεκτρικό ρεύμα. Δασκάλα που αρνήθηκε να πληρώσει το χαράτσι και της έκοψαν το ρεύμα για να το συνδέσουν παράνομα οι ακτιβιστές στη συνέχεια, δήλωσε στο Bloomberg: «Είμαστε σε πόλεμο». «Το ελληνικό κράτος είναι εναντίον μας και εμείς πασχίζουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τα δικαιώματά μας, όσο περισσότερο μπορούμε». «Τα πράγματα άρχισαν να… αγριεύουν!», προσθέτει η Ελληνίδα δασκάλα.

Οικογένειες φοβούνται να εγκαταλείψουν τους άλλοτε στάβλους που μετέτρεψαν σε κατοικίες, επειδή η εγκληματικότητα αυξάνεται στους δρόμους, ακόμη και σε περιοχές που πριν ήταν «ασφαλείς».

Μπορεί η Ελλάδα να μειώνει τα ελλείμματά της και να αποδέχεται ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης που μπορεί να περιλαμβάνει το δάνειο ύψους 34,4 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα, οι συνθήκες για τη μεσαία τάξη της Ελλάδας είναι πιθανό να επιδεινωθούν το επόμενο έτος, λόγω των μέτρων λιτότητας, δηλώνει στο πρακτορείο ο κ. Γιώργος Τζογόπουλος, research fellow στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Πολιτικής. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας έλληνας πολίτης που πιστεύει ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν υπάρχουν λεφτά για να ξοδέψει ο κόσμος».

Έξω από τα συσσίτια της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Αντώνης Σακελαρίου δηλώνει ότι η συμμετοχή στα δείπνα της εκκλησίας, που πραγματοποιούνται δυο φορές την εβδομάδα, έχει αυξηθεί από τα 25 άτομα στα 140 μέσα σε πέντε χρόνια.

Μιλώντας στο πρακτορείο, ο βοηθός καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνος Ματσαγάνης, επισημαίνει πως για πολλούς άνεργους Έλληνες, το «παινεμένο» ευρωπαϊκό κοινωνικό δίκτυ ασφαλείας δεν υπάρχει, καθώς μόνο το 17% των 1,2 εκατ. ανέργων λαμβάνει επίδομα ανεργίας.

Το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα έχει αυξηθεί στο 36% από περίπου 20% το 2009, σημειώνει ο κ. Ματσαγάνης, ενώ περίπου 8,5% των Ελλήνων ζουν πλέον σε ακραία φτώχεια και δεν μπορούν να πληρώσουν για έναν βασικό «καλάθι» προϊόντων και υπηρεσιών.

Η κρίση διαλύει τη μεσαία τάξη, η οποία επωμίζεται το βάρος της μείωσης μισθών στο δημόσιο τομέα και τις απώλειες θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ πληρώνει υψηλότερους φόρους, τονίζει ο βοηθός καθηγητή του London Business School, κ. Ηλίας Παπαϊωάννου. Ο ίδιος συγκρίνει την σημερινή κατάσταση με την Γερμανική Κατοχή, όταν ο υπερπληθωρισμός εξάλειψε τη μεσαία τάξη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.