ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Στη Βουλή οι προτάσεις για αυστηρότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Στη Βουλή οι προτάσεις για αυστηρότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τον ποινικό κολασμό των αδικημάτων φοροδιαφυγής εξετάζει η κυβέρνηση, όπως αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.

Όπως επισημαίνει ο υφυπουργός η αναγνώριση ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί εθνικό έγκλημα είναι πλέον καθολική, καθώς στερεί το κράτος από τους αναγκαίους πόρους για την ύπαρξή του και αναγκάζει την πολιτεία να επιβάλλει νέους φόρους, τους οποίους επωμίζονται συνήθως οι ειλικρινείς φορολογούμενοι.

Ο κ. Μαυραγάνης διευκρινίζει ότι η ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής εντάσσεται στο σύστημα των μέτρων που λαμβάνονται από το υπουργείο Οικονομικών για να παταχθεί μεθοδικά το φαινόμενο αυτό, σημειώνοντας ότι ο χαρακτηρισμός των οικονομικών εγκλημάτων ως αυτόφωρων συνιστά ένα σημαντικό όπλο στη διάθεση της Πολιτείας.

Σπεύδει, ωστόσο, να επισημάνει ότι «κατέστη πρόδηλη η αναγκαιότητα ιεράρχησης των υποθέσεων κατά το οικονομικό τους μέγεθος και η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας κατά προτεραιότητα στις περιπτώσεις μείζονος φοροδιαφυγής (κακουργηματικές πράξεις), χωρίς αυτό να συνιστά σε καμία περίπτωση εξαίρεση από την αυτόφωρη διαδικασία οιασδήποτε εγκληματικής συμπεριφοράς».

Όσον αφορά στις προσπάθειες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ο υφυπουργός Οικονομικών τονίζει ότι πέραν των κλασικών μεθόδων είσπραξης (την Ειδική Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, τη δημοσιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 150.000 ευρώ που δεν έχουν τακτοποιηθεί με νόμιμο τρόπο) έχουν δοθεί λεπτομερείς οδηγίες για την ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού και την άμεση υλοποίηση στοχευμένων διασταυρώσεων με αντικείμενο κατά κύριο λόγο περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας.

Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρεται και στα μέτρα για την επίσπευση της διοικητικής δίκης και την ταχύτερη εκδίκαση φορολογικών και τελωνειακών διαφορών για ποσά άνω των 150.000 ευρώ. Επισημαίνει μάλιστα τη μνημονιακή υποχρέωση για τη δημοσίευση στατιστικών στοιχείων που αφορούν τις προσφυγές κατά πράξεων της Φορολογικής Αρχής.

Το έγγραφο του κ. Μαυραγάνη διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Κυριαζίδη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.