ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Eurobank: Μειώνεται ο κίνδυνος άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας

Eurobank: Μειώνεται ο κίνδυνος άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα και την εφαρμογή του νέου πακέτου μέτρων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους της, σύμφωνα με το βασικό συμπέρασμα μελέτης της Eurobank.

Ειδικότερα, η μελέτη εκτιμά ότι, μετά την προφανή επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, αναμένουμε ότι το Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου 2012 θα εγκρίνει επίσημα την εκταμίευση της επόμενης δόσης χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, η οποία ανέρχεται σε 43,7 δισ. ευρώ.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος αναμένεται επίσης να ικανοποιήσει τα κριτήρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους προκειμένου να εγκρίνει την αποδέσμευση του μεριδίου του στην επόμενη δόση.

Μετά την αποτίμηση του αποτελέσματος του προγράμματος επαναγοράς δημοσίου χρέους, οι επίσημοι δανειστές αναμένεται να εξετάσουν μία σειρά διευκολύνσεων προς την Ελλάδα, όπως αυτές αναφέρονται στην επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup της 26/27ης Νοεμβρίου 2012, στοχεύοντας στη βελτίωση των προοπτικών φερεγγυότητας της χώρας, εκτιμάται στη μελέτη.

Εκτός του στόχου μείωσης του λόγου χρέους/ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2020 και κατά 23 και πλέον μονάδες ως το τέλος του 2022, η εφαρμογή του πακέτου διευκολύνσεων για την Ελλάδα που ανακοινώθηκε στο Eurogroup της 26/27ης Νοεμβρίου 2012 (και των όποιων επιπρόσθετων μέτρων αποφασιστούν στο Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου), θεωρείται σε γενικές γραμμές επαρκής για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των χρηματοδοτικών αναγκών της Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο 2013- 2016.

Υπό την προϋπόθεση ότι οι βασικές μακροοικονομικές υποθέσεις του αναθεωρημένου βασικού σεναρίου της τρόικας για την Ελλάδα επαληθευτούν, εκτιμούμε ότι τα νέα μέτρα θα μειώσουν σωρευτικά το εκτιμώμενο χρηματοδοτικό κενό την εν λόγω περίοδο κατά περίπου 23,9 δισ. ευρώ, δηλ. από 32,6 δισ. ευρώ που προβλέπονταν αρχικά (15 δισ. ευρώ το διάστημα 2013- 2014 + 17,6 δισ. ευρώ το διάστημα 2015-2016) σε μόλις 8,7 δισ. ευρώ.

Το εναπομένον κενό θα μπορούσε δυνητικά να εξαλειφθεί πλήρως από επιπρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της επιμήκυνσης των προθεσμιών λήξης (re-profiling) ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που διακρατούν στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, εκτιμάται στη μελέτη.

Επιπροσθέτως, η μελέτη αναφέρει ότι η συνολική επιπλέον χρηματοδότηση που παρέχεται στην Ελλάδα την περίοδο 2012-2022 μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup ανέρχεται σε περίπου 67,8 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση αυτή θα λάβει κυρίως τη μορφή μειωμένων δαπανών για την αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.