Η ΕΚΤ αίρει τον αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών

Η ΕΚΤ αίρει τον αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  ανοίγει και πάλι τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες, δημιουργώντας τις συνθήκες για σταδιακή ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική αγορά, καθώς πριν από λίγο ανακοίνωσε ότι, μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s, θα δέχεται και πάλι ως ενέχυρο ομόλογα εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης.

  Η εξέλιξη αυτή πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν και πάλι πρόσβαση στον φθηνότερο δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εγκαταλείποντας έτσι τον ακριβότερο μηχανισμό ρευστότητας ELA, που λειτουργούσε στην Τράπεζα της Ελλάδος.

  Υπολογίζεται ότι το επιτόκιο δανεισμού για τις τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι χαμηλότερο κατά περίπου 2% σε σχέση με εκείνο του μηχανισμού ΕLA.

  Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο στις τράπεζες να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

  Στο μεταξύ η αναβάθμιση προκάλεσε κλίμα ευφορίας και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στη δευτερογενή αγορά στο 11,75% και το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στο 10,32%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.