Τα spreads των Ελληνικών Ομολόγων κάτω από τις 1.000 μονάδες

Τα spreads των Ελληνικών Ομολόγων κάτω από τις 1.000 μονάδες

Με έντονες ανοδικές διαθέσεις, κυρίως για τον κλάδο των τραπεζών που τις προηγούμενες ημέρες δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις, «απάντησε» την Τετάρτη το Χρηματιστήριο της Αθήνας στις θετικές ειδήσεις της ημέρας και κυρίως στην απόφαση της S&P να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γενικός Δείκτης, με ώθηση και από το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε σε μη τραπεζικούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, διεκδικεί εκ νέου επίπεδα τιμών πάνω από τις 860 μονάδες, για να κλείσει τελικά στις 878,41 μονάδες με κέρδη της τάξης του 4,81%. Ενώ τα ποσοστιαία κέρδη για το δείκτη των τραπεζών υπερέβησαν ακόμα και το 8%.

Στο θετικό κλίμα στο ταμπλό συνέβαλε τόσο η χθεσινή απόφαση της S&P να αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, όσο και η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ, με την οποία θα γίνονται και πάλι δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση.

Όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου τα ελληνικά ομόλογα θα γίνονται και πάλι αποδεκτά ως εγγύηση για τους σκοπούς των πιστοδοτικών πράξεων του Ευρωσυστήματος.

Τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα εκδόσεως ή πλήρους εγγυήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας τα οποία πληρούν όλα τα σχετικά κριτήρια καταλληλότητας θα αποτελούν και πάλι αποδεκτές εγγυήσεις (collateral) για τους σκοπούς των πιστοδοτικών πράξεων του Ευρωσυστήματος, ενώ θα υπόκεινται σε ειδικά haircuts, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η κεντρική τράπεζα.

Αυτό είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων του Δ.Σ. της ΕΚΤ να αναστείλει το ελάχιστο όριο πιστοληπτικής διαβάθμισης ως κριτηρίου καταλληλότητας για τους σκοπούς των πιστοδοτικών πράξεων στην περίπτωση των εμπορεύσιμων χρεογράφων της ελληνικής κυβέρνησης. Η αναστολή θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι νεωτέρας, σημειώνει η ΕΚΤ.

Για την απόφαση του το Δ.Σ. της ΕΚΤ έλαβε υπόψη τη θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την δέσμη μέτρων πολιτικής στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής αλλά και το ευρύ φάσμα μέτρων που έχει ήδη εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση στις περιοχές της δημοσιονομικής προσαρμογής, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της σταθεροποίησης του χρηματοοικονομικού τομέα.

Η αναστολή θα τεθεί σε ισχύ από τις 21 Δεκεμβρίου, ενώ το haircut που θα επιβάλλεται στους τίτλους θα καθοριστεί στη σχετική νομική πράξη, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.