ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αποφαίνεται η Τράπεζα της Ελλάδος για την ανακεφαλαιοποίηση

Αποφαίνεται η Τράπεζα της Ελλάδος για την ανακεφαλαιοποίηση

  Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

  Στο επίσημο έγγραφο της κεντρικής τράπεζας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα αναφέρονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και θα προσδιορίζεται το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να αντλήσει κάθε τράπεζα έως τα μέσα Απριλίου, προκειμένου να αποκαταστήσει την κεφαλαιακή της βάση.

  Στην έκθεση θα εμπεριέχεται επίσης και η περιβόητη διαγνωστική μελέτη της BlackRock, η οποία έχει εκτιμήσει με βάση συγκεκριμένα σενάρια τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας από την επιδείνωση του χαρτοφυλακίου δανείων.

  Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, αρκετές από τις παραδοχές βάσει των οποίων καταρτίστηκε η μελέτη της BlackRock ήταν υπεραισιόδοξες και έχουν καταστεί μη ρεαλιστικές.

  Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών καταγράφει τις επιπτώσεις του PSI και τις επαναγοράς χρέους ανά τράπεζα, τις αναμενόμενες ζημίες από τον πιστωτικό κίνδυνο (μη εξυπηρετούμενα δάνεια), αλλά και εκτιμήσεις για την οργανική κερδοφορία έως το 2014.

  Με τα στοιχεία αυτά καθορίσθηκε το ύψος των κεφαλαίων που χρειάζεται κάθε τράπεζα προκειμένου να έχει δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) τουλάχιστον 10% στο τέλος του 2014. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη κοινοποιήσει σε κάθε τράπεζα το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της, καθώς και τις προθεσμίες για την υποβολή σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης και τη δρομολόγηση της εφαρμογής τους.

  Οι τράπεζες θα πρέπει μέχρι τον Μάρτιο να έχουν καταθέσει τα ενημερωτικά τους φυλλάδια στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Μάλιστα θα προηγηθεί προγραμματισμός και χρονικός συντονισμός, ώστε να μην πέσουν όλες οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μαζί.

  Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του Απριλίου του 2013. Το αργότερο τον Οκτώβριο 2013 θα δρομολογηθεί το νέο κεφαλαιακό stress test από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και την ΕΚΤ προκειμένου να διαπιστωθεί η επάρκεια των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.