ΔΝΤ: Αύριο ξεκαθαρίζει τη στάση του για τις συντάξεις

ΔΝΤ: Αύριο ξεκαθαρίζει τη στάση του για τις συντάξεις

Σε καταλύτη των εξελίξεων για τις συντάξεις εξελίσσεται η στάση που θα τηρήσει αύριο στο Euro Working Group ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πήτερ Ντόλμαν.

Παρότι στην κυβέρνηση υποστηρίζανε το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι η περικοπή των συντάξεων από 1.1.2019 ήταν μια «παράλογη» και «αχρείαστη» απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που η Αθήνα θέλει τώρα πια να ακυρώσει την δέσμευσή της για εφαρμογή του μέτρου, μέχρι τώρα το Ταμείο κρατούσε δημοσίως «κλειστά τα χαρτιά του», μέχρι τουλάχιστον και την ολοκλήρωση της επίσκεψης των θεσμών στην χώρας μας.

Μάλιστα κάποιοι «παίκτες» της διαπραγμάτευσης σε Ελλάδα και εξωτερικό ερμήνευσαν -ή προσπάθησαν να προκαταλάβουν- την στάση του ΔΝΤ, όπως έδειξε και η διαρροή που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αν και διαψεύσθηκε βαρύγδουπα από τις Βρυξέλλες και άλλες πηγές των ευρωπαϊκών θεσμών (ακόμα και από ανώτατη κυβερνητική πηγή στην Αθήνα) το ΔΝΤ επέλεξε να σιωπήσει, παρόλο που ο Πήτερ Ντόλμαν εμφανιζόταν σαν να αποδέχτηκε και ο ίδιος ακόμα, ως εκπρόσωπος του ΔΝΤ, την άποψη ότι δεν χρειάζεται να επιμείνει στο θέμα των συντάξεων.

Αντίστοιχα και πριν περίπου δύο εβδομάδες, όταν ευρωπαίος αξιωματούχος από τιε Βρυξέλλες είχε πει ενόψει της επίσκεψης των θεσμών ότι «θα το συζητήσουμε» το θέμα των συντάξεων και «θα ακούσουμε» τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, από Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου κύριος Τζέρι Ράις δεν έδωσε καμία συνέχεια στο θέμα δημοσίως.

Ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν τώρα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ΤΑ ΝΕΑ από τις Βρυξέλλες, στην συνάντηση των τεχνοκρατών εκπροσώπων των ευρωπαϊκών υπουργείων Οικονομικών που προετοιμάζουν το Eurogroup της 1ης Οκτωβρίου, ο Πήτερ Ντόλμαν αναμένεται να αποκαλύψει τις προθέσεις του Ταμείου και να επαναλάβει την θέση του ότι πρόκειται για μέτρο το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ μετέχει ως παρατηρητής και δεν θα συντάξει έκθεση μαζί με τους Ευρωπαίους τον Νοέμβριο για το θέμα των συντάξεων και των παροχών (θα εκδώσει την δική του τον Ιανουάριο).

Παρόλα αυτά επηρεάζει άμεσα την διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους Ευρωπαίους, καθώς πλέον μπορεί να κινείται και να δρα ανεξέλεγκτο, χωρίς να δεσμεύεται από ό,τι συμφωνήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί με την κυβέρνηση, στέλνοντας μηνύματα στις αγορές αλλά και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τα θέματα στα οποία το Ταμείο διαφωνεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Περισσότερο «φως» στην υπόθεση ενδέχεται να ρίξει στην αυριανή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, Τζέρι Ράις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.