Δημοτικά τέλη και κενά ακίνητα: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Δημοτικά τέλη και κενά ακίνητα: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Παγίδες κρύβει η απαλλαγή των κενών από τα δημοτικά τέλη, καθώς ο κάθε Δήμος «ερμηνεύει» με δικό του την νομοθεσία για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Οι πολίτες που σπεύδουν να τακτοποιήσουν με νόμιμο τρόπο το θέμα διαπιστώνουν, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Εθνος» ότι αντί να απαλλαγούν βρίσκονται πολλές φορές χρεωμένοι με περισσότερα δημοτικά τέλη.

Την ίδια ώρα αλαλούμ επικρατεί και με τις βεβαιώσεις για τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας.

Βάσει νόμου οι ιδιοκτήτες κλειστών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων απαλλάσσονται από τα τέλη για το διάστημα που το διαμέρισμα ήταν κλειστό ως τις 19 Ιουλίου οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος.

Αν ο ιδιοκτήτης εμφανίσει βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ και υπεύθυνη δήλωση ότι το ακίνητο είναι κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο για το συγκεκριμένο διάστημα, οι δήμοι διαγράφουν την οφειλή.

Ωστόσο, ο νόμος προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και ύστερα.

Εάν ο ιδιοκτήτης δηλαδή υποβάλλει τη δήλωση τον ερχόμενο Οκτώβριο θα απαλλαγεί μεν από την οφειλή ως τις 19 Ιουλίου, θα πληρώσει όμως δημοτικά τέλη για το διάστημα από τον Ιούλιο ως την ημέρα υποβολής της αίτησης.

Το ίδιο συμβαίνει όμως και όταν κάποιος ιδιοκτήτης ζητά βεβαίωση καταβολής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) προκειμένου να προχωρήσει στη μεταβίβαση ακινήτου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άλλοι δήμοι χρεώνουν μόνο το ΤΑΠ της τελευταίας πενταετίας και χορηγούν τη βεβαίωση χωρίς περαιτέρω έρευνα. Άλλοι δήμοι κάνουν έρευνα και για άλλες οφειλές όπως τα δημοτικά τέλη και χρεώνουν αναδρομικά μεγάλα ποσά για ακίνητα που είναι κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα. Άλλοι δήμοι χρεώνουν τα αναδρομικά για μια 5ετία ενώ έχουν υπάρξει αναφορές για χρέωση αναδρομικών 9ετίας ή ακόμη και 20ετίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.