ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Τotal black: Κίνδυνος για εκ νέου απαξίωση της ελληνικής οικονομίας από την άνοδο των ελληνικών ομολόγων

Τotal black: Κίνδυνος για εκ νέου απαξίωση της ελληνικής οικονομίας από την άνοδο των ελληνικών ομολόγων

H ισοπέδωση των τραπεζικών μετοχών και η απογείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων επαναφέρουν τον εφιάλτη της απαξίωσης της ελληνικής οικονομίας, ενάμιση μόλις μήνα μετά την «θριαμβευτική» έξοδο από τα Μνημόνια!

Έχοντας χάσει ο τραπεζικός κλάδος το 90% στα τρία χρόνια της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ (το 30% από τις 20 Αυγούστου που τελείωσε το 3ο Μνημόνιο) και τον Γενικό Δείκτη να έχει πέσει πάνω από 22% μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες, τα πράγματα δείχνουν μαύρα και απελπιστικά και το μόνο που απομένει σαν ελπίδα είναι ότι λόγω της πλήρους πτώσεων των πάντων ίσως και τελικά κάποιοι να αποφασίσουν να επενδύσουν σε αυτή την οικονομία.

Όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει η ελληνική οικονομία να πείσει ότι δεν είναι «ψόφιο άλογο» και ότι μπορεί να παράξει οργανικά κέρδη, διότι μέχρι τώρα δείχνει να μην έχει αυτή την δυνατότητα.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ένα «total black» δείχνει να καλύπτει την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Κάτι σαν «φάντασμα» δείχνει να λειτουργεί αλλά δεν μπορεί να παράξει κέρδη, συντηρεί απλά μια βαρύτατη φορολογία και την ίδια στιγμή οι τράπεζες σαν «άδεια τσόφλια» δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.

Δεν είναι τυχαίο ίσως και ότι μόλις εχθές ο Οίκος Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών (και τις έβγαλε από την κατηγορία RD των «χρεοκοπημένων») μόνον και μόνον επειδή … περιορίστηκαν τα capital controls που είχαν επιβληθεί στην χώρα.

Μια άρση στο όριο ανάληψης μετρητών κυρίως ψυχολογικού χαρακτήρα καθώς πολύ λίγοι Έλληνες διαθέτουν τόσα μετρητά στην τράπεζα για να μπορούν να τα σηκώσουν χωρίς περιορισμό.

Αναμένεται μια θετική πρόβλεψη από τις εκθέσεις του ΔΝΤ για Ανάπτυξη 2-2,1% φέτος και 2,4-2,5% τα 2019 αλλά με τέτοια κατρακύλα της ελληνικής οικονομίας αυτά τα νούμερα δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό.

Η οικονομία για να «νιώσει» ανάπτυξη θέλει νούμερα της τάξεως του 6 και 7%

Υπάρχει πλέον ο κίνδυνος να βυθιστεί η χώρα ξανά στην απαξίωση, όπως έδειξαν οι πιέσεις όλων των κλάδων του χρηματιστηρίου και η άνοδος στα ελληνικά ομόλογα που οδήγησαν το δεκαετές πάνω από 4,6%.

Με τα επιτόκια στο δεκαετές ομόλογο να έχουν σκαρφαλώσει ξανά σε απαγορευτικά ύψη (4% υψηλότερα από της Γερμανίας και 1% πάνω από την της Ιταλίας) φαντάζει «άκυρη» πλέον και η δήλωση τον Αύγουστο στο ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg από «κορυφαίο αξιωματούχο» του οικονομικού επιτελείου ότι ο Σεπτέμβριος που πέρασε, θα ήταν «μια καλή ευκαιρία για να βγει η χώρα στις αγορές» για δανεικά.

Το ΙΟΒΕ μάλιστα ανακοίνωσε χθες επιδείνωση στο επιχειρηματικό κλίμα –και ειδικά στον κλάδο της βιομηχανίας- καθώς στον πρώτο μόλις «μεταμνομονιακό» μήνα (Σεπτέμβριος 2018) ο δείκτης των προσδοκιών υποχώρησε στα περσινά «μνημονιακά» επίπεδα , του Σεπτεμβρίου του 2017.

Όχι πριν από πολύ καιρό ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ δήλωνε προφητικά ότι «σε ένα ή δύο χρόνια θα έχουμε πρόβλημα» γιατί δεν θα ξέρουμε τι να τις κάνουμε «τόσες πολλές άμεσες ξένες επενδύσεις» που θα έρχονται στην χώρα.

Δυστυχώς όμως, η πτώση του δείκτη Οικονομική συγκυρίας θεωρείται «πρόδρομος δείκτης» για το τι μέλλει να επακολουθήσει στην πραγματική οικονομία τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες.

Ο Ε.Τσακαλώτος έχει ξεκινήσει τουρ στην Μαλαισία σήμερα (και το Χονγκ-Κόνγκ αύριο) για να φέρει ξένες επενδύσεις και να πείσει πως η ελληνική Οικονομία βελτιώνεται προκειμένου να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα μας.

Θα μιλήσει στους επενδυτές για τα σχέδια της κυβέρνησης για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και για ταχύτερη μείωση των «κόκκινων δανείων» γιατί το ξαναλέμε, χωρίς τράπεζες τίποτα δεν γίνεται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.