ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Εκθεση-εφιάλτης από την Fitch για Ελλάδα: Στο 183% το έλλειμμα το τέλος του 2018!

Εκθεση-εφιάλτης από την Fitch για Ελλάδα: Στο 183% το έλλειμμα το τέλος του 2018!

Εκθέσεις-προάγγελο νέων δεινών για την ελληνική οικονομία αποτελούν εκθέσεις που εξέδωσαν οι περιβόητοι και αρκούντως «αμαρτωλοί» οίκοι αξιολόγησης Moody’s και Fitch.

Η μεν έκθεση της Moody’s προβλέπει ότι έρχονται (κι άλλα…) δεινά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία συνολικά και αναφέρει ότι: «Η ευαισθησία της Ελλάδας σε κίνδυνο εκδήλωσης ατυχημάτων παραμένει υψηλή λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος έχει πολύ χαμηλή ποιότητα ενεργητικού, χαμηλή κερδοφορία και ένα μεγάλο μερίδιο κατώτερης ποιότητας κεφαλαίου με τη μορφή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων».

Η δε έκθεση της Fitch, αναφέρει κάτι πιο σημαντικό: Στην επόμενη κρίση, το ελληνικό χρέος θα εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα καθώς εκτός των άλλων η κόπωση της λιτότητας και οι δημογραφικές τάσεις θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολο τον έλεγχο του χρέους.

Το βασικό στοιχείο όμως που κρατά είναι ότι, ακόμη και αν η παγκόσμια οικονομία βίωσε επί εννέα χρόνια ανάπτυξη, οι δείκτες χρέους/ΑΕΠ παρέμειναν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό δεν αφορά την Ελλάδα: Η Ελλάδα όχι απλώς δεν γνώρισε ανάπτυξη, αλλά καταστράφηκε εκ θεμελίων οικονομικών και παρ’όλα αυτά το δημόσιο χρέος της θα είναι στο τέλος του 2018, στο 183% του ΑΕΠ!

Οι χώρες με το υψηλότερο προβλεπόμενο δημόσιο χρέος / ΑΕΠ στο τέλος του 2018 είναι η Ελλάδα 183%, η Ιταλία 131%, η Πορτογαλία 122%, η Κύπρος 110%, το Βέλγιο 102% και οι ΗΠΑ 101%.

Ακόμα, θεωρεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει εσωτερικό πολιτικό ρίσκο στη χώρα μας, λόγω της μικρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση.

Η Moody’s παρατηρεί ότι, ενώ η Ελλάδα έχει υψηλή βαθμολογία στους δείκτες παγκόσμιας διακυβέρνησης, παίρνει χαμηλή βαθμολογία στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Κοινώς: Η πιο άχρηστη κυβέρνηση σε όλη την ευρωζώνη!

Σε ότι αφορά τον διαλυμένο τραπεζικό κλάδο, η Moody’ αναφέρει ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει σχεδόν 89 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτι που καταναλώνει πόρους και μειώνει την κερδοφορία και το κεφάλαιο των τραπεζών.

Η Fitch τονίζει ότι η επόμενη παγκόσμια κρίση, είναι κοντά και θα εκτροχιάσει χώρες όπως η Ελλάδα!

Στην έκθεση με τον τίτλο «Public Finances at Risk When Next Recession Strikes” («Τα δημόσια οικονομικά σε κίνδυνο, μόλις έρθει η επόμενη ύφεση») η Fitch, αναλύει τα δεδομένα 58 περιόδων ύφεσης σε αναπτυγμένες αγορές από 1980, σε μια προσπάθεια να διερευνήσει τις επιπτώσεις της ύφεσης στα δημόσια οικονομικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν αυτό επρόκειτο να αυξηθεί σύμφωνα με τη μεσαία επιδείνωση μιας σημαντικής ύφεσης, τότε το δημόσιο χρέος θα αυξανόταν έντονα σε επίπεδα ασυμβίβαστα με τις τρέχουσες αξιολογήσεις σε πολλές χώρες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.