ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Δείτε το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τα «κόκκινα» δάνεια που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα

Δείτε το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τα «κόκκινα» δάνεια που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, πιθανότατα την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, θα παρουσιαστούν σύμφωνα με πληροφορίες οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για την δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πρόκειται για ένα ανορθόδοξο σχέδιο που για την υλοποίησή του απαιτείται έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών. Ωστόσο, σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, το σχέδιο δημιουργεί κεφαλαιακό έλλειμμα στις τράπεζες το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί είτε με υβριδικά κεφάλαια, είτε με αυξήσεις κεφαλαίου είτε με συνδυασμό. Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν στενά το θέμα σε ορισμένες τράπεζες η αύξηση κεφαλαίου πρέπει να θεωρείται αναπόφευκτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της ΤτΕ έχει ως εξής:

1. Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς θα μεταφέρουν σε ένα ειδικό όχημα, ένα SPV, αναβαλλόμενη φορολογική πίστωση (DTC) ύψους 8 δισ. ευρώ και μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) ύψους 42 δισ. ευρώ. Από τη μεταφορά του DTC μειώνονται ισόποσα τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.

2. Το SPV με βάση την συνολική λογιστική αξία των NPEs εκδίδει ομόλογα τα οποία μεταφέρονται στις τράπεζες, ωστόσο δεν καλύπτουν την κεφαλαιακή μείωση από την μεταφορά του DTC.

3. Το SPV αναλαμβάνει την διαχείριση των NPE μέσω εξειδικευμένης εταιρείας διαχείρισης και ανάκτησης «κόκκινων» δανείων. Εάν οι ανακτήσεις είναι μικρότερες από την αξία των ομολόγων, τότε ο κωδικός DTC που ανήκει στην SPV μετατρέπεται σε μετρητά για να καλύψει το έλλειμμα. Έτσι εξασφαλίζεται η αξία των ομολόγων για τους επενδυτές.

Η δημοσιοποίηση της πληροφορίας χθες από το Bloomberg προκάλεσε προσδοκίες και ελπίδες στις διοικήσεις των τραπεζών για ένα αποφασιστικό βήμα αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων αλλά και πολλούς προβληματισμούς για τις τεχνικές επιπτώσεις του σχεδίου στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι το ποια θα είναι η επίπτωση στα κεφάλαια των τραπεζών από την μεταφορά του DTC και αν αυτό θα δημιουργήσει κενό που θα πρέπει να καλυφθεί από τις αγορές. Προσθέτουν ότι θα είναι πολύ δύσκολο σε αυτή την συγκυρία να αντληθούν κεφάλαια από τις αγορές καθώς η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο ενώ παρά την μεγάλη μείωση που θα επιφέρει η υλοποίηση του σχεδίου της ΤτΕ στο απόθεμα των «κόκκινων» δανείων, ο δείκτης των NPEs των ελληνικών τραπεζών θα παραμένει σε υπερδιπλάσια επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι τα κεφάλαια που θα χρειαστούν τελικά οι τράπεζες για να αναπληρώσουν το ύψος του DTC θα είναι αισθητά μικρότερο των 8 δισ. ευρώ, καθώς η μεταφορά των «κόκκινων» δανείων ύψους 42 δισ. ευρώ θα μειώσει αντίστοιχα το σταθμισμένο ενεργητικό των τραπεζών και κατά συνέπεια θα χρειάζονται χαμηλότερου ύψους εποπτικά κεφάλαια.

Στελέχη τραπεζών εκφράζουν τον προβληματισμό τους κατά πόσο θα εγκριθεί το σχέδιο. Το χαρακτηρίζουν ως μη συμβατικό, το οποίο αν εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές μπορεί να αποτελέσει το σημείο καμπής για την αλλαγή σελίδας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί, ωστόσο, τις διοικήσεις είναι αν το σχέδιο θα έχει επίπτωση στα κεφάλαια των τραπεζών και αν θα απαιτηθεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση τουλάχιστον για ορισμένες τράπεζες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.