Στα 9,35 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου

Στα 9,35 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου

  Στα 9,35 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στο 11μηνο 2012, μειωμένες σε σχέση με το 10μηνο 2012 οπότε είχαν ανέλθει στα 9,45 δισ. ευρώ.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα 4,43 δισ. ευρώ οφείλονται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, τα 1,88 δισ. ευρώ είναι υποχρεώσεις των νοσοκομείων, 958 εκατ. ευρώ αφορούν σε χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκηση, 900 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε χρέη υπουργείων και 323 εκατ. ευρώ είναι οφειλές άλλων Νομικών Προσώπων.

  Σημειώνεται πως τα 8,56 δισ. ευρώ αφορούν σε υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής και 787 εκατ. ευρώ σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

  Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2012 επιβεβαιώνουν την ικανοποιητική εκτέλεση του Προϋπολογισμού, καθώς τα ταμειακά στοιχεία για το πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης, σε μη ενοποιημένη βάση, εμφανίζουν ένα πλεόνασμα της τάξεως των 2,3 δισ. ευρώ το πρώτο ενδεκάμηνο του 2012, έναντι ελλείμματος 3,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Όπως σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας το αποτέλεσμα του 11μηνου παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με το 10μηνο του 2012, με τις ληξιπρόθεσμες, μάλιστα, υποχρεώσεις να έχουν μειωθεί κατά 119 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο.

  «Αυτές οι θετικές εξελίξεις στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού καταδεικνύουν ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας αποδίδει καρπούς, ενώ διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις για τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας με στόχο η χώρα να μεταπηδήσει από τον κύκλο των ελλειμμάτων στο κύκλο της βιώσιμης ανάπτυξης, με στέρεες βάσεις», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.