ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Υφυπουργός Εξωτερικών: «Οι προσδοκίες από Κίνα και Τουρκία»

Υφυπουργός Εξωτερικών: «Οι προσδοκίες από Κίνα και Τουρκία»

Θετικά είναι τα μηνύματα από το εξωτερικό για επενδύσεις στην Ελλάδα, σημειώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας. Οι εντυπώσεις που αποκόμισε από το ταξίδι του στην Κίνα ήταν εξόχως ενθαρρυντικές, ενώ ανάλογα συμπεράσματα εξήγαγε και από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία αναφέρει η εφημερίδα Ημερησία.

Ποιες εντυπώσεις αποκομίσατε από το πρόσφατο ταξίδι σας στην Κίνα;

Η εικόνα που αποκόμισα από την Κίνα ήταν ένα εξαιρετικά έντονο και ειλικρινές ενδιαφέρον εκ μέρους των Κινέζων, τόσο αξιωματούχων όσο και επιχειρηματιών, για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και για ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού. Η κινεζική πλευρά υποσχέθηκε ότι θα ανοίξει σύντομα στην Αθήνα Γραφείο της China Development Bank, το πρώτο στην Ευρώπη με στόχο τη μεταγενέστερη ίδρυση Τράπεζας.

Είχα ιδιαίτερα ενθαρρυντικές συνομιλίες με την ηγεσία της COSCO, η οποία όπως γνωρίζετε διαχειρίζεται μέρος του Λιμένος Πειραιά. Επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον Πειραιά μετά τη γνωστή συμφωνία με την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών Hewlett Packard και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Αλλά και πέραν της σημαντικής συμφωνίας με την ΗΡ που εξασφαλίζει τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων εμπορευμάτων μέσω Ελλάδος προς την Ευρώπη, άκουσα με ιδιαίτερη χαρά τα στρατηγικά σχέδια της COSCO για να γίνει ο Πειραιάς όχι μόνο πύλη εισόδου προς την Ευρώπη αλλά και κέντρο διανομής.

Βρεθήκατε και στην Τουρκία πρόσφατα στο πλαίσιο της υπουργικής συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα; Και είναι σε τελική ανάλυση καλοδεχούμενοι οι Τούρκοι επενδυτές;

Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και φυσικά οι Τούρκοι επενδυτές είναι και αυτοί καλοδεχούμενοι.

Αυτό που εισπράττω όμως εγώ από τις συναντήσεις μου όχι, μόνο στην Τουρκία, αλλά και αλλού είναι ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη για την εξασφάλιση ενός ελαχίστου πλεονάσματος αξιοπιστίας. Κανείς δεν θα έρθει να επενδύσει τα λεφτά του στη χώρα μας εάν δεν μπορεί η Ελλάδα να του προσφέρει συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας. Η σταθερότητα είναι ο κοινός παρονομαστής οποιασδήποτε επιτυχημένης προσπάθειας προσέλκυσης επενδύσεων.Δυστυχώς, όπως όλοι ξέρουμε, η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει. Βλέπουμε, ήδη, τα αποτελέσματα με πολύ μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην Ελλάδα, αύξηση των εξαγωγών μας, αύξηση των εισοδημάτων από τον τουρισμό και περιμένουμε να υποδεχθούμε και πολλούς τουρίστες την επόμενη χρονιά.

Αλήθεια, σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία;

Με την Τουρκία όπως είναι γνωστό υπάρχει μια βελτίωση των σχέσεων τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν αλλά υπάρχει συνεργασία. Ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως τόνισα κατά την εκεί παρουσία μου, είναι το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.

Είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, αφορά όλη την Ευρώπη. Η Τουρκία πρέπει να πάρει αποτελεσματικά μέτρα για να εμποδίσει την κίνηση των λαθρομεταναστών και να ενεργοποιήσει τη συμφωνία επανεισδοχής. Δεν είναι μόνο θέμα ασφάλειας για εμάς. Είναι και θέμα ανθρωπιστικό.

Είναι συγκλονιστικό να χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές. Αποστρέφομαι ακόμα και την ιδέα ότι κάποιοι, στρατιώτες και πολίτες, αυτές τις ημέρες περισυνέλεγαν πτώματα ανθρώπων που χάθηκαν όταν βυθίστηκε το πλοιάριο με το οποίο επιδίωκαν να περάσουν στη Λέσβο. Για το δικό μας αξιακό σύστημα η ζωή είναι υπέρτατο δικαίωμα και υπέρτατη αξία μαζί.

Αναφερθήκατε στην πρόσφατη αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων. Τι κάνει όμως η Ελλάδα για να βοηθήσει τους εξαγωγείς;

Πριν σας απαντήσω για τις εξαγωγές ειδικότερα επιτρέψετε μου να υπογραμμίσω ότι η ανάπτυξη μέσω της εξωστρέφειας, υποστηρίζεται και από τις διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται και από την ανάκτηση μεγάλου μέρους της ανταγωνιστικότητας που είχε απολεσθεί την τελευταία δεκαετία.

Για την προώθηση των εξαγωγών το υπουργείο Εξωτερικών αξιοποιεί ένα ευρύ πλέγμα υπηρεσιών, που αποτελείται από τις πρεσβείες και τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.

Μάλιστα πριν από λίγες μέρες διοργανώσαμε στο υπουργείο Εξωτερικών μια Ημερίδα Ενημέρωσης Επιχειρηματιών εστιαζόμενη σε έξι χώρες, τρεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δύο ταχύτατα αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομίες, της Ρωσίας και της Τουρκίας και τέλος την ΠΓΔΜ στη γειτονιά μας. Σκοπός αυτής της επιλογής ήταν αφενός μεν η προσπάθεια στήριξης και διεύρυνσης των μεριδίων των ελληνικών προϊόντων σε παραδοσιακούς, κλασικούς, Ευρωπαίους πελάτες (Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία) και αφετέρου η δημιουργία διαύλων εισόδου προϊόντων μας σε γρήγορα διευρυνόμενες αγορές όπου υπάρχουν παραδοσιακοί δεσμοί (ιστορικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί).

Στα πλαίσια της ημερίδας, οι εξαγωγείς είχαν τη δυνατότητα να γνωριστούν με τους επικεφαλής των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων που βρίσκονται στις Πρεσβείες μας, και να ενημερωθούν για τις αγορές που τους ενδιαφέρουν.

Πολλή δουλειά και επιμονή στους στόχους

Ποια πρέπει να είναι η επόμενη ημέρα για τη χώρα και ποια συγκεκριμένα βήματα πρέπει να γίνουν μετά την εκταμίευση της δόσης;

Αυτά τα χρήματα είναι μία ανάσα ρευστότητας και πολύ περισσότερο είναι μία ανάσα εμπιστοσύνης που τόσο μας έλειψε, για την εθνική οικονομία, για τις καταθέσεις των πολιτών, για τις ανάγκες των υγιών επιχειρήσεων και για τους εργαζομένους τους.

Κερδίζοντας εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε τόνωση των εγχώριων και άμεσων ξένων επενδύσεων, επιστροφή καταθέσεων, ταχύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, σταθερότητα και καλύτερες προσδοκίες. Έχουμε συγκεκριμένα βήματα να κάνουμε: Να «κεφαλαιοποιήσουμε» σε όρους εμπιστοσύνης, σταθερότητας και ρευστότητας το γεγονός ότι δεν υπάρχει πια δίλημμα για τη θέση της χώρας στο «ευρώ».

Να επιταχύνουμε με χειροπιαστό και δίκαιο αποτέλεσμα την υλοποίηση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών. Να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο «ευρώ» και ευκαιρία για την ανάπτυξη. Να αξιοποιήσουμε πόρους και δυνατότητες για ένα αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους πιο αδύναμους. Θέλει πολλή δουλειά και επιμονή στους στόχους.

Η παρούσα κυβέρνηση έχει την προοπτική να αξιοποιήσει τη δόση και τη μείωση του χρέους, ώστε η πολυπόθητη ανάπτυξη να έχει αποτέλεσμα;

H τρικομματική κυβέρνηση είναι εθνικό επίτευγμα. Δεν έχουμε παράδοση ως χώρα σε επιτυχημένες κυβερνήσεις συνεργασίας. Τώρα όμως είναι η ώρα των μεγάλων συναινέσεων, των συνεργασιών. Χρειάζεται να υιοθετήσουμε κουλτούρα συνεργασίας που δεν είχαμε ως τώρα στην Ελλάδα. Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση η συνεργασία. Την κατακτάμε σιγά σιγά στον βαθμό που βλέπουμε καθαρά τι υπαγορεύει το εθνικό συμφέρον. Υπάρχει η αποφασιστικότητα όλων. Οι θετικές για τη χώρα αποφάσεις μπορεί να αξιοποιηθούν όταν η αποφασιστικότητα συνοδεύεται από σκληρή δουλειά, προσήλωση στους στόχους και επιμονή στο τελικό αποτέλεσμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.