ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Τερματισμός QE: Τι σημαίνει για την Ελλάδα – Η ποσοτική χαλάρωση που δεν γνωρίσαμε ποτέ

Τερματισμός QE: Τι σημαίνει για την Ελλάδα – Η ποσοτική χαλάρωση που δεν γνωρίσαμε ποτέ

Το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων στο τέλος Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα και επισήμως η ΕΚΤ.

Ενα πρόγραμμα ρευστότητας που θα ήταν σωτήριο για την Ελλάδα αν… το έβλεπε ποτέ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε σήμερα να τερματίσει επίσημα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,6 τρισεκ. ευρώ στο τέλος του χρόνου. Αλλά ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να επανενενδύει τα κεφάλαια από ομόλογα που ωριμάζουν για μεγάλο διάστημα μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει τίτλους τον Μάρτιο του 2015 στο πλαίσιο των μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής της, με στόχο το πρόγραμμα να φτάσει το 1 τρισ. ευρώ.

Τελικά, κατέληξε να διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια από το 2015-2018 φτάνοντας τα 2,6 τρισ. ευρώ, κυρίως για την αγορά κρατικών ομολόγων, μια κίνηση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της. Μεταξύ άλλων έχει αγοράσει ιταλικά ομόλογα συνολικής αξίας 363 δισ. ευρώ, ομόλογα Πορτογαλίας ύψους 36 δισ. ευρώ, 72,9 δισ. Βελγίου κ.α.

Ωστόσο, από τη λίστα των αγορών της ΕΚΤ λείπει η χώρα που ίσως είχε την μεγαλύτερη ανάγκη του ευρωπαϊκού υπερ-όπλου ρευστότητας: Η Ελλάδα.

Η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα ενίσχυε αποφασιστικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών για τη χώρα, τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Χάθηκε όμως πολύτιμος χρόνος με τις διχαστικές λογικές το 2014, το 2015 και το 2016 με τις «αυταπάτες», το 2017, με τις ατελείωτες διαπραγματεύσεις για τις αξιολογήσεις, ενώ το 2018 ήταν η «καθαρή έξοδος» που ενταφίασε και την τελευταία ελπίδα για την ένταξη – έστω και συμβολικά – της Ελλάδας στο πρόγραμμα.

Κάπως έτσι η Ελλάδα αποχαιρέτησε σήμερα το QE που δεν είδε ποτέ. Η λήξη του προγράμματος εξανέμισε και τις τελευταίες ελπίδες μας.

Τα πράγματα καθίστανται ακόμη πιο απογοητευτικά, καθώς ενώ η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επενδύσει σε ελληνικούς τίτλους, πριν υπάρξει αξιόπιστη συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Εξάλλου, η Ελλάδα έχει υπαχθεί σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από τις 20 Αυγούστου, οπότε και τελείωσε το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Μάριο Ντράγκι έχει διασαφηνίσει πως δεν εγγυάται τη συνέχιση του waiver, παρά μόνο εάν η αξιολόγηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι θετική. Και αυτό θα γίνει εν καιρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.