Φιάσκο η υπόθεση Novartis: Ασκησαν ποινική δίωξη στον προστατευόμενο μάρτυρα & έπαψε να είναι… «προστατευόμενος»

Φιάσκο η υπόθεση Novartis: Ασκησαν ποινική δίωξη στον προστατευόμενο μάρτυρα & έπαψε να είναι… «προστατευόμενος»

Σε φιάσκο εξελίσσεται η υπόθεση Novartis λάτι που το pronews.gr το είχε αναφέρει εξαρχής.«Πώς ένα πρόσωπο που για πάνω από ένα χρόνο έχει την έννομη προστασία του προστατευόμενου μάρτυρα σε μια τόσο μεγάλη υπόθεση, όπως είναι αυτή της Novartis, μέσα σε λίγες ώρες αποκαθηλώνεται από την ιδιότητα του μάρτυρα και υποπίπτει στην ιδιότητα του κατηγορουμένου και μάλιστα με βαρύτατη κατηγορία με εξοντωτική επαπειλούμενη ποινή»;

Aυτό αναρωτήθηκε και ο Θεόδωρος Μαντάς, δικηγόρος του Νίκου Μανιαδάκη, ενός από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, ο οποίος πλέον κατηγορείται για παθητική δωροδοκία.

«Δεν μπορεί και στις δύο περιπτώσεις η εισαγγελία Διαφθοράς να έχει ενεργήσει σωστά» επισήμανε ο κ. Μαντάς για τον εντολέα του και συμπλήρωσε:

«Ή εσφαλμένα τον ενέταξε στην κατάσταση προστατευόμενου μάρτυρα αν και υπήρχαν σε βάρος του στοιχεία επιβαρυντικά ή σωστά τον ενέταξε και εντελώς εσφαλμένα σήμερα τον αποκαθηλώνει και τον καθιστά βασικό κατηγορούμενο. Δεν μπορεί και στις δύο περιπτώσεις να έχουν ενεργήσει σύννομα. Μόνο η Εισαγγελία μπορεί να το απαντήσει».

Κατά την άποψη του Θεόδωρου Μαντά, συνηγόρου του προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη «υπάρχουν δύο σκέλη που διαμορφώνουν ένα καινούριο τοπίο στη συγκεκριμένη υπόθεση:

1ον Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται αποτελεί σοβαρό πλήγμα στον θεσμό του προστατευόμενου μάρτυρα. Στο επόμενο χρονικό διάστημα λειτουργεί αποτρεπτικά η συμπεριφορά αυτή. Ποιος θα δεχτεί να μπει στο καθεστώς αυτό; Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο.

Και 2ον: Αν κάποιος προστατευόμενος μάρτυρας έχει δώσει καταθέσεις και μετά γίνεται κατηγορούμενος, τότε οι καταθέσεις του έχουν απόλυτη ακυρότητα».

Αναφερόμενος στα γεγονότα που σημειώθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όταν αστυνομικοί της Ασφάλειας μπλόκαραν τον Νίκο Μανιαδάκη -προστατευόμενο μάρτυρα στην υπόθεση Novartis- την ώρα που ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στο εξωτερικό κατάσχοντας το διαβατήριό του, ο κ. Μαντάς είπε για τον πελάτη του ότι «δεν υπήρχε κάτι που να μην του επιτρέπει να ταξιδέψει στο εξωτερικό».

«Το να ταξιδεύει στο εξωτερικό ήταν κάτι εξαιρετικά σύνηθες και σε γνώση της Εισαγγελίας Διαφθοράς όλους τους προηγούμενους μήνες» επισήμανε ο Θεόδωρος Μαντάς για τον προστατευόμενο μάρτυρα της υπόθεσης Novartis Νίκο Μανιαδάκη.

«Κάποιος που προτίθεται να διαφύγει στο εξωτερικό το κάνει με αυτόν τον πομπώδη τρόπο, σιγά μην έκανε και τρέιλερ στα δελτία ειδήσεων. Υπήρχε ένας προσανατολισμός για λόγους επαγγελματικούς να δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, πράγμα που ήταν γνωστό» .

Αινιγματική απάντηση στο ερώτημα αν ο Μανιαδάκης δεχόταν πιέσεις για να καταθέσει κάτι συγκεκριμένο

«Προφανώς δεν περιμένετε απάντηση…» αποκρίθηκε ο δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς στο ερώτημα του Αντώνη Λιάρου και της Τίνας Μεσαροπούλου αν ο προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης δεχόταν πιέσεις από τους εισαγγελείς για να καταθέσει κάτι συγκεκριμένο.

«Το αναμφισβήτητο είναι ότι υπήρξε προστατευόμενος μάρτυρας. Για Ελληνα πολίτη που υπήρξε για μία μέρα της ζωής του προστατευόμενος μάρτυρας δημοσιοποιούμε την εικόνα και τα στοιχεία του. Οι απαντήσεις δικές σας!» είπε ο κ. Μαντάς σχολιάζοντας την κίνηση του Παύλου Πολάκη να αναρτήσει τη φωτογραφία του Νίκου Μανιαδάκη.

Τι απαντά ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis

Στην αμφισβήτηση της νομιμότητας των ενεργειών των αρμόδιων αρχών που έκλεισαν τα σύνορα μετά την άσκηση δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Novartis αναμένεται να προχωρήσει η υπεράσπιση του.

Ο κατηγορούμενος , πλέον, θεωρείτο μάρτυρας «κλειδί» λόγω της θητείας του σε θέση συμβούλου στο υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, φέρεται να ήταν από τους πρώτους που ζήτησε να καταθέσει για την υπόθεση λαμβάνοντας την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου».

Στις καταθέσεις του εμφανίζεται να έχει μιλήσει στους Εισαγγελείς για πολλές πτυχές της υπόθεσης Novartis, για τη φαρμακευτική δαπάνη και τις «πρακτικές επιρροής» για τις οποίες ελέγχεται η βιομηχανία. Επιπλέον, φέρεται να είχε προσδιορίσει το ποσό των παράνομων χρημάτων που, κατά τον ίδιο, διακινήθηκε από τη Novartis την πενταετία 2010- 2015 σε 1,8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρμόδιες αρχές διαπίστωσαν ότι παρέλειψε να μιλήσει για τον δικό του ρόλο στην υπόθεση κάνοντας γενικόλογες αναφορές σχετικά με τα πρόσωπα και τα γεγονότα που φέρονται συνδέονται με τα επίμαχα χρήματα.

Η … έλλειψη ειλικρίνειας ήταν και ο λόγος που, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς προχώρησε στην ανάκληση της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα για τον σύμβουλο πρώην υπουργών Υγείας και την άσκηση σε βάρος του ποινικής δίωξης για παθητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50.

Ωστόσο, η υπεράσπιση του κατηγορούμενου, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να απαντήσει αμφισβητώντας την νομιμότητα της διαδικασίας καθώς επιμένει πως ο μάρτυρας έγινε κατηγορούμενος μέσα σε μια νύχτα γιατί αρνήθηκε να ενδώσει σε πιέσεις που δέχθηκε για να «μιλήσει για εμπλοκή πολιτικών προσώπων».

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η προσπάθεια του «Γιάννη Αναστασίου» να φύγει από τη χώρα μαζί με την οικογένεια του επίσπευσε τις ενέργειες των εισαγγελικών λειτουργών που χειρίζονται την υπόθεση αν και η πλευρά του κατηγορούμενου ισχυρίζεται πως είχε ενημερώσει για την πρόθεση του να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Πληροφορίες από δικαστικές πηγές, όμως, λένε πως οι προθέσεις του άλλοτε προστατευόμενου μάρτυρα ήταν άγνωστες με αποτέλεσμα ο χειρισμός της υπόθεσης να προκαλέσει πολύωρες διαβουλεύσεις των αρμόδιων Εισαγγελέων και της Αστυνομίας την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς. Τελικά, αποφασίστηκε η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον «Γιάννη Αναστασίου» την ώρα που βρισκόταν στο αεροδρόμιο, ενώ άμεσα ανακλήθηκε η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

Παράλληλα, ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία υπό τις περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και στη θέση του «Γιάννη Αναστασίου» στη δικογραφία προστέθηκε το κανονικό όνομα του πρώην συμβούλου υπό την ιδιότητα του κατηγορουμένου ο οποίος θα κληθεί σε απολογία από τον αρμόδιο ανακριτή.

Διαψεύδει οτι επιχείρησε να αποδράσει από την χώρα

Τα παράδοξα στην υπόθεση ξεκινούν από την πρώτη στιγμή που έφθασε η πληροφορία οτι ο προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης, εμποδίστηκε να φύγει από την χώρα. Ακόμα εκείνη την στιγμή, το πρωί της Δευτέρας, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δεν είχε γίνει γνωστό ότι θα ακολουθήσει και η άσκηση ποινικής δίωξης.

Σύμφωνα όμως με πηγές από το περιβάλλον του, το αιτιολογικό ότι επιχείρησε να φύγει από τη χώρα δεν ισχύει, αφού όπως υποστηρίζει ο μάρτυρας και επιβεβαιώνουν οι δικηγόροι του, ήταν γνωστό πως εδώ και μήνες εργαζόταν στο εξωτερικό και ταυτόχρονα είχε ενημερώσει και τις αρχές.

Η πληροφορία θέλει μάλιστα τον μάρτυρα να είχε μιλήσει ήδη από την Παρασκευή με την εισαγγελία πως για επαγγελματικούς λόγους μετακομίζει στο εξωτερικό.

Τι συνέβη και ξαφνικά του απαγορεύθηκε η έξοδος από την χώρα; Ποιός έδωσε την εντολή; Και γιατί;

Ποιος είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας;

Ο προστατευόμενος μάρτυρας που ξαφνικά έγινε κατηγορούμενος είναι καθηγητής στην Δημόσια Σχολή Υγείας, με μεγάλη πείρα στην αγορά του Φαρμάκου. Μάλιστα ο Αδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε μιλώντας το πρωί στον Σκάι, οτι ήταν εξ οφίτσιο ο σύνδεσμος των υπουργών Υγείας με την Τρόικα για το θέμα των Φαρμάκων. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει διατελέσει σύμβουλος τόσο του Αδωνι Γεωργιάδη, όσο και του Μάκη Βορίδη- όχι όμως του Ανδρέα Λοβέρδου- αλλά και του Παναγιώτη Κουρουπλή, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ.Γεωργιάδης.

Είχε καταθέσει δυο φορές με ψευδώνυμο για χρηματισμούς υψηλόβαθμων αξιωματούχων, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε μιλήσει ποτέ για χρηματισμό πολιτικών προσώπων. Μήπως αυτό δυσαρέστησε τις δικαστικές αρχές που έχουν αναλάβει τον συντονισμό της έρευνας της υπόθεσης, διερωτώνται νομικές πηγές με σαφή γνώση του φακέλου; Πιθανόν να έχει καταθέσει και άλλες φορές στην δικαιοσύνη και μάλιστα- όπως σημειώνεται- ήταν πάντα στη διάθεση των αρχών και πάντα ανταποκρινόταν στις προσκλήσεις της Εισαγγελίας.

Είχε καταθέσει επίσης, για λόγους αυτοπροστασίας όπως επισημαίνεται, και με το όνομά του στις αρχές. Το FBI τον θεωρούσε πάντα πρόσωπο με πολύ καλή γνώση της υπόθεσης γι αυτό και το πρόσωπο αυτό έχει καταθέσει και έχει μιλήσει πολλές φορές με αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.

Ο Πολάκης «αποκάλυψε» την ταυτότητα του προστατευόμενου μάρτυρα

Η υπόθεση πήρε άλλες διαστάσεις, ενδεχομένως και ποινικές, με την αποκάλυψη από τον Παύλο Πολάκη της ταυτότητας του μάρτυρα. Πώς γνώριζε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας την ταυτότητα του μάρτυρα, σημειώνουν νομικές πηγές; Γιατί έσπευσε να δημοσιοποιήσει την ταυτότητά του; Είναι μία άλλου είδους απειλή; Σε κάθε περίπτωση η αποκάλυψη της ταυτότητας του μάρτυρα εκτός από πολιτικές, ενδέχεται να παρασύρει και ποινικές ευθύνες για τον Παύλο Πολάκη.

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη είναι χαρακτηριστική του αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Νοβάρτις. Ο κ. Πολάκης παρουσιάζει την φωτογραφία του Νίκου Μανιαδάκη, αυτός είναι ο καθηγητής, πρώην προστατευόμενος μάρτυρας, με σαφή υπαινιγμό οτι πρόκειται για το πρόσωπο που μετέφερε μίζες σε βαλίτσες.

Ο Παύλος Πολάκης συνοδεύει την ανάρτησή του με πέντε εικόνες. Στην μία εμφανίζεται η φωτογραφία της εταιρείας Νοβάρτις, στην δεύτερη μια βαλίτσα, με την οποία υποτίθεται οτι μεταφέρονταν τα χρήματα, στην τρίτη φωτογραφία είναι ο Νίκος Μανιαδάκης, που υποτίθεται ότι είναι ο μεταφορέας των χρημάτων και στις άλλες δύο βλέπουμε το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Υγείας. Εκεί όπως σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατέληξαν τα χρήματα.

«Ο αποστολεας (φωτο1), το μέσο (φωτό 2), ο μεταφορεας (φωτό 3), ο προορισμός (φωτό 4-5). Εχει να σχολιάσει κάποιος απο τους υπουργούς των οποίων υπήρξε σύμβουλος ο”μεταφορέας” κάτι;;;;; Εχει πέσει άκρα του τάφου σιωπή ,απο το πρωί σημερα βλέπω!!!! Μου’ χουν λείψει οι τσιρίδες….», γράφει η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη.

Τι συνέβη στο αεροδρόμιο

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Νίκο Μανιαδάκη ξεκίνησε τα ξημερώματα της παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αρχικά κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από το σπίτι του με τη μετακόμιση. Είναι δυνατόν, σημειώνει το περιβάλλον του, να θέλει να φύγει κρυφά και να παίρνει μαζί του και την οικοσκευή του. Και να ενημερώνει προηγουμένως και την Εισαγγελία;

Όταν έφτασε μαζί με την οικογένειά του- είναι παντρεμένος με πρώην τραγουδίστρια- στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για να πετάξει για την Μαδρίτη, οι αστυνομικοί τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να πετάξει. Αμέσως ειδοποίησε τον συνήγορό του Θόδωρο Μαντά. Μαζί περίμεναν μέχρι τις 2 το μεσημέρι έως ότου, του κοινοποιηθεί ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να πετάξει. Τότε τον ενημέρωσαν οτι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κακούργημα και οτι συνεπώς απαγορεύεται η έξοδό τους από την χώρα.

Πρωτοφανής ποινική εμπλοκή

Η άσκηση ποινικής δίωξης σε προστατευόμενο μάρτυρα δημιουργεί ένα μείζων πολιτικό πρόβλημα. Ο Νίκος Μανιαδάκης για να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας και να του χορηγηθεί πλήρης ασυλία, είχε εκδοθεί ειδική διάταξη των αρχών όπως προβλέπεται.

Για να μετατραπεί από μάρτυρας σε κατηγορούμενο θα έπρεπε να έχει προηγουμένως ανακληθεί η συγκεκριμένη διάταξη. Ομως αυτό δεν είχε γίνει έως ότου του επιδόθηκε η ποινική δίωξη και είναι άγνωστο αν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Για εσχάτη προδοσία κάνει λόγο ο Αδωνις Γεωργιάδης

Μιλώντας σήμερα το πρωί ο Αδωνις Γεωργιάδης τα έβαλε με τον Παύλο Πολάκη τον οποίο κατηγόρησε για εσχάτη προδοσία αλλά- όχι τυχαία- καταφέρθηκε και κατά της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελενας Τουλουπάκη με αιχμές εναντίον της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Συγκεκριμμένα ζήτησε απο την κ. Ξένη Δημητρίου να ενημερώσει σήμερα κιόλας για τους χειρισμούς της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, προσθέτοντας πως με τα σημερινά δεδομένα οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων είναι απολύτως κενές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για καταφανώς στημένη απόπειρα σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, και υποστήριξε πως ο κ. Πολάκης πρέπει να τεθεί αντιμέτωπος με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Προσέθεσε πως από την κατηγορία της έσχατης προδοσίας δεν εξαιρείται ούτε η εισαγγελική Αρχή…

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.