ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αισιόδοξη (;) έκθεση από την Morgan Stanley

Αισιόδοξη (;) έκθεση από την Morgan Stanley

Αρκετά αισιόδοξη είναι η έκθεση της Morgan Stanley για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμά οτι σταδιακά, η πίεση της λιτότητας θα αρχίσει να υποχωρεί και δεν αποκλείεται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, εκτιμά η Morgan Stanley, στην έκθεσή της με τίτλο “Mission still Unaccomplished”.

Η τράπεζα αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση, αλλά σημειώνει ότι αν αρχίσει και πάλι η ροή πιστώσεων – εξαιτίας των κεφαλαίων του κρατικού τομέα και της μείωσης του κινδύνου εξόδου από το ευρώ – ενδέχεται η οικονομία να σταθεροποιηθεί σε κάποιο βαθμό.

Με βάση τους υπολογισμούς της τράπεζας, το ελληνικό ΑΕΠ θα κλείσει με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης και το 2014.

Συγκεκριμένα, προβλέπουν ότι το 2013 θα κλείσει με ύφεση 4,5%, ενώ το 2014 το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1%. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει για το 2014 θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι το βάρος του χρέους παραμένει αρκετά μεγάλο και αναμένει ένα πιο «ριζικό» κούρεμα στον επίσημο τομέα ΟSI, όταν το επιτρέψει το χρονοδιάγραμμα των εκλογών στην Ευρώπη.

Ο διεθνής οίκος υποστηρίζει ότι η προσέγγιση που ακολουθήθηκε είχε σαν στόχο να μην επιβληθεί απευθείας κούρεμα του ελληνικού χρέους και ταυτόχρονα να επιτευχθεί μείωση του χρέους. Επισημαίνει ωστόσο ότι παραμένει αμφίβολο κατά πόσον η λύση αυτή τοποθετεί την Ελλάδα σε ένα βιώσιμο μονοπάτι και ότι θα επιβληθούν μειώσεις στο κεφάλαιο του ελληνικού χρέους, μόλις η χώρα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley μεσοπρόθεσμα, η πολιτική και κοινωνική στήριξη προς την κυβέρνηση θα είναι κλειδί για την επιτυχία του σχεδίου, αλλά και ένας από τους βασικούς κινδύνους.

Αναλυτές της τράπεζας, επισημαίνουν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει διανύσει μεγάλο μέρος του δρόμου, αλλά ένας σημαντικός κίνδυνος είναι ότι ενδεχομένως να έχουμε φτάσει στα όρια των μέτρων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.